Hlavní navigace

Přehled televizních tunerů do mobilů, tabletů a notebooků

30. 1. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Hama
Jsou malé a jsou určeny pro rozhraní USB, někdy pro Micro USB. Typicky je využijete v notebooku, menší část nabídky je určena pro mobil či tablet.

Malé externí USB tunery (tabulka ke stažení na konci článku) nepatří k nejprodávanějšímu a tudíž nejčastěji obměňovanému zboží. Půl roku, rok či více tu není žádná míra. Snažili jsme se ale do přehledu zařadit nejnovější produkty i když nezaručuji, že to vždy vyšlo. Pro prodejce je to okrajová záležitost a informací není mnoho, resp. se jen neustále dokola přepisují.

Tradičně solidní jsou informace na alza.cz a také na czc.cz, kde jich najdete celou řadu, vstříc nám v tomto ohledu vyšlo Kobe, které jich také několik nabízí, zcela opačně tomu bylo u Pinnacle (Exac), takže jsem nakonec od tohoto výrobce vybral jeden USB tuner. Ten na rozdíl od ostatních v přehledu nabízí nejen DVB-T, ale i DVB-T2. Pinnacle je tím ostatně proslulý už dlouho.

U všech druhů externích tunerů jsou klíčové dvě věci – anténní konektor a kompatibilita. Požadavky na to druhé jsou někdy tak pregnantní, že se ani nevejdou do tabulky a největší problém je v tomto ohledu s mobily a tablety.

ČTĚTE TAKÉ: test Evolveo XtraTV Stick a testy a články související s tématem tzv. mobilní TV (seriál „Testujeme chytré mobilní…“)

Anténní konektory jsou tu buď klasické („dospělé“), do kterých rovnou zastrčíte kabel od anténního svodu, nebo miniaturní (viz tabulka), ke kterým se dodává speciální kabel, resp. krátká smyčka a delší anténa zakončená často krátkým prutem s magnetem. Některé se ostatně dají používat i za jízdy…

Napájení prakticky vždy obstarává samotný USB konektor a je tudíž externí, našel jsem ale jednu výjimku v podobě iDTV/Elgato EyeTV Mobile, který má zabudovaný akumulátor.

Drtivá většina externích USB tunerů je určena pro příjem DVB-T, pouze dva tunery z našeho přehledu jsou výjimkou: Haupppauge WinTV-HVR-930C-HD, který zvládá i DVB-C, ovšem bez HD kanálů, a Pinnacle PCTV Nano Stick T2 290e, který umí i DVB-T2 (H.264).

Aver TV Volar HD Nano vyniká zapuštěným anténním konektorem plné velikosti a díky spolupráci s programem AVerTV 6 umí nahrávat do formátu iPod/ PSP.
Autor: Aver

Aver TV Volar HD Nano vyniká zapuštěným anténním konektorem plné velikosti a díky spolupráci s programem AVerTV 6 umí nahrávat do formátu iPod/ PSP.

Výhody a nevýhody

Nevýhodou je nutnost nosit sebou „přívažek“, ať už v podobě USB adaptéru, nebo v podobě Micro USB adaptéru navíc s nutností připojovat anténu pro příjem. Na druhou stranu jsou tu ale i značné výhody.

Takovéto tunery nevyžadují datové spojení, tedy napojení na internet, a platby za něj, a nevyžadují také – jako aplikace pro tzv. mobilní TV – další měsíční platby za provozování služby zprostředkující příjem TV vysílání.

Pořídíte si externí tuner a získáte v podstatě běžný televizní přijímač i když tu samozřejmě nějaká ta omezení budou. Ať už v méně citlivých tunerech (to je klasický problém), jednoduchém, či jednodušším EPG, nebo dalších maličkostech typu potíže s lokalizací do češtiny či nutnosti – zejména u tunerů pro mobily a tablety – používat dlouhou anténu, protože na krátkou smyčku televizní signál nechytnete.

iDTV/Elgato EyeTV Mobile představuje kompaktní DVB-T tuner pro Apple iPhone 4/4S, iPad či iPad 2 s vestavěným akumulátorem, což je v tom to světě opravdu ojedinělé. Obslužnou aplikaci si nainstalujete z AppleStore.
Autor: Kobe

iDTV/Elgato EyeTV Mobile představuje kompaktní DVB-T tuner pro Apple iPhone 4/4S, iPad či iPad 2 s vestavěným akumulátorem, což je v tom to světě opravdu ojedinělé. Obslužnou aplikaci si nainstalujete z AppleStore.

TV tunery pro mobily a tablety

Vyznačují se tím, že mají zabudované rozhraní Micro USB, které ovšem na straně zařízení někdy/často vyžaduje kompatibilitu s USB (OTG), kterému se také někdy říká USB host. Ne vždy to ale prodejci uvádějí, takže důkladně prověřte! Že je vaše rozhraní Micro USB kompatibilní s USB OTG (USB host) si ověříte např. přes aplikaci USB Host Diagnostics stažitelnou z Google Play.

Někdy se rovněž udává, že napojovaný přístroj nesmí kontrolovat odběr na rozhraní Micro USB a i na to je třeba pamatovat.

Po každé si ale dejte pozor na to, aby zařízení mělo rozhraní Micro USB umístěno běžně hluboko. Nesmí být tudíž v těle mobilu (nejčastěji se to týká právě jich) příliš utopeno tak, jak to mají často uděláno odolné telefony. Pak totiž konektor na tuneru do rozhraní mobilu nedosáhne.

U tohoto druhu externích tunerů si také vždy důkladně zkontrolujte kompatibilitu (shánějte tzv. compatibility list – nejlépe na originálních stránkách výrobce) a kupujte je pouze tam, kde vám dovolí zboží vrátit bez udání důvodu.

TV tunery pro notebooky a stolní PC

Bavit se budeme pouze o těch napojovaných na USB, protože ty druhé, ať už v podobě interní PC karty, či pro mechaniku PCMCIA nebo Express Card, jsou nyní už dosti exotické.

BRAND24

Většina externích USB tunerů z našeho přehledu je vybavena anténním konektorem plné velikosti, takže do nich rovnou zastrčíte kabel od anténního svodu. Pro notebook či stolní PC je to rozhodně to nejlepší řešení.

I u těchto tunerů je třeba řešit kompatibilitu i když v menší míře. Je to momentálně důležité zejména v okamžiku, kdy na počítači používáte Windows 8, resp. Windows 8.1.

KE STAŽENÍ: TV tunery do notebooků, mobilů, tabletů – tabulka

Evolveo XtraTV Stick k mobilu a jeho dvě antény vybavené vždy miniaturními anténními konektory. Připojení té běžné v balení nedostanete.
Autor: Evolveo

Evolveo XtraTV Stick k mobilu a jeho dvě antény vybavené vždy miniaturními anténními konektory. Připojení té běžné v balení nedostanete.

Pro sledování živého televizního vysílání dáváte u notebooku, mobilu či tabletu přednost… (povoleno je více odpovědí).

  • Externímu TV tuneru.
    48 %
  • Aplikaci pro tzv. mobilní TV.
    19 %
  • Jinému řešení (Voyo apod.)
    9 %
  • Tímto způsobem televizní vysílání nesleduji.
    34 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).