Hlavní navigace

Přes datové schránky od začátku listopadu prošel milion zpráv

27. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Skrze systém datových schránek bylo od 1. listopadu odesláno již milion zpráv. Právě 1. listopad je udáván jako datum ostrého startu této novinky v českém e-Government. Formální start sice přišel už 1. července 2009, ovšem až právě od 1. listopadu je např. pro úřady, soudy nebo firmy používání datových schránek povinné. Jubilejní miliontá zpráva prošla systémem schránek podle ministerstva vnitra včera v dopoledních hodinách. Počet zpráv, které systémem denně projdou, stále narůstá. Ve středu…

Skrze systém datových schránek bylo od 1. listopadu odesláno již milion zpráv. Právě 1. listopad je udáván jako datum ostrého startu této novinky v českém e-Government. Formální start sice přišel už 1. července 2009, ovšem až právě od 1. listopadu je např. pro úřady, soudy nebo firmy používání datových schránek povinné. Jubilejní miliontá zpráva prošla systémem schránek podle ministerstva vnitra včera v dopoledních hodinách. Počet zpráv, které systémem denně projdou, stále narůstá. Ve středu například uživatelé datových schránek zaslali přes 81 tisíc zpráv. Nevyzvednutých datových zpráv ale stále zůstává pět až sedm procent. Ministerstvo vnitra je přesto se systémem spokojeno.

Tato čísla jsou jasným důkazem, že datové schránky fungují, jejich uživatelé je používají a menší porodní bolesti, které se vyskytly, se daří úspěšně odstraňovat, uvedl Jaroslav Chýlek, náměstek ministra vnitra pro informatiku. Přechod na datové schránky je patrný i z čísel, které hlásí Česká pošta. Před zavedením Informačního systému datových schránek doručovala Česká pošta mezi orgány veřejné moci navzájem a mezi orgány veřejné moci a právnickými osobami okolo 100 tisíc doporučených zásilek denně. Podle odhadů je v současné době z tohoto počtu již 70 až 80 procent doručováno prostřednictvím datových schránek, uvedl Petr Stiegler, ředitel sekce eGovernmentu u České pošty. (Podnikatel.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).