Hlavní navigace

Prezidentské volby pokryje Česká televize prostřednictvím čtyř speciálních formátů

5. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká televize začne přizpůsobovat program blížících se prezidentských voleb už tento měsíc, kdy odvysílá vydání interaktivního Hyde Parku s podtitulem Prezidentský speciál.

Mimořádnou pozornost chce Česká televize věnovat nadcházejícím prezidentským volbám, které se budou konat v naší republice na počátku příštího roku, a to historicky vůbec poprvé. Veřejnoprávní médium z Kavčích hor si pro diváky připravilo speciální formáty Interview – prezidentská volba, Hyde Park – prezidentský speciál, Prezidentská debata a Prezidentská superdebata. V případě, že by se rozhodovalo o finálním vítězi až ve druhém kole, nabídne ještě dva Prezidentské duely.

Historicky první přímé volbě prezidenta České republiky chceme poskytnout odpovídající prostor hodný této významné politicko-společenské události. Voliči potřebují získat zevrubné informace o jednotlivých kandidátech a jejich programech, aby se mohli při své volbě odpovědně rozhodnout. Věřím, že vysílání České televize jim bude tím nejlepším a nepropracovanějším zdrojem informací na českém mediálním trhu a naváže tak na kvalitně připravené předvolební vysílání ke krajským volbám, uvedl při této příležitosti generální ředitel České televize Petr Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Mezinárodní verze CNN začne vysílat v 16:9. Na příští rok plánuje šíření ve Full HD

Pořad Interview – prezidentská volba bude dvacetiminutovým rozhovorem, do něhož budou postupně zváni všichni kandidáti na prezidenta republiky. Vysílat se bude na zpravodajském kanálu ČT 24. Vysílání začne v prosinci a poběží vždy ve všední dny od 18:30. Moderátorkou pořadu bude Daniela Písařovicová. Prostor pro individuální rozhovory poskytne také pořad Hyde park – prezidentský speciál.  Výhodou tohoto formátu je fakt, že se do něho mohou zapojit i sami diváci. Vysílání už začne v průběhu tohoto měsíce a potrvá do prosince. Moderovat ho bude Lukáš Dolanský.

NEPŘEHLÉDNĚTE: ČT 24 propustila moderátora zpráv Jana Hrubeše. Odchází i Jitka Sluková

BRAND24

Třetím formátem budou Prezidentské debaty tří až čtyř kandidátů, jejichž kombinaci určí los. Skupinové debaty proběhnou v týdnu od 2. do 9. ledna 2013 ve městech Ostrava, Brno a Praha, a to v hlavním vysílacím čase od 20 nebo 21 hodin a potrvají 90 minut, přiblížila mluvčí České televize Michaela Fričová. Moderátorem debat bude dle očekávání Václav Moravec. Ten by se měl postarat i o prezidentskou superdebatu, formát, který bude pro všechny kandidáty společný a potrvá zároveň nejdéle – 120 minut. Vysílat se bude 10. ledna 2013 od 20 hodin na ČT 1 a ČT 24.

Vedle těchto speciálních pořadů připravuje ČT i mimořádné vysílání propagačních spotů v době předvolební kampaně a to v podobě ze zákona bezplatně poskytnutého vysílacího času jednotlivým kandidátům. Bezplatně poskytnutý vyhrazený vysílací čas budou moci kandidáti využít nejdříve 16 dní a nejpozději 48 hodin před zahájením volby prezidenta, doplnila Fričová. Historicky první přímá volba prezidenta bude bezesporu patřit k jednomu z vrcholů politického dění konce letošního a začátku příštího roku, myslí si ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).