Hlavní navigace

Přichází cenzor chce oslovit prezidenta, zkusí i stížnost k Ústavnímu soudu

31. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Iniciativa Přichází cenzor nechce ve svých aktivitách proti cenzurování internetu přestat. Hlídat bude i budoucí možné snahy o rozšíření cenzury.

Aktivity iniciativy Přichází cenzor, která se snažila zamezit schválení hazardního zákona umožňujícího cenzuru internetu, nekončí. Aktuálně se připravují materiály pro prezidenta republiky, který zákon musí posvětit, a vedou debaty s lidmi z jeho okolí. Zde však iniciativa nevidí velkou šanci. Ve hře je proto i stížnost k Ústavnímu soudu.

„Je to asi poslední krok, který v tomto můžeme udělat,“ uvedl na konferenci Internet a Technologie 16 Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které za iniciativou stojí. Na sepsání návrhu o zrušení zákona pro ústavní soud už se pracuje a společně s dalšími sdruženími se shání podpora minimálního množství senátorů.

Přichází cenzor chce fungovat i do budoucna a chce mimo jiné sledovat to, zda se podobných praktik vedle ministerstva financí nebudou chtít chytit také další státní úřady. „Bojíme se toho, že byl prolomen princip a že si nyní každý úřad bude chtít udělat svůj seznam a rozmělní se veřejná kontrola,“ říká Filip. „Další úřady nyní mají mechanismus, mají návod, stačí novela zákona a nové paragrafy. Bojíme se, že mohou přijít ještě exotičtější formy blokování.“

Ministerstvo často lhalo

Akce Přichází cenzor přišla až po schválení zákona Poslaneckou sněmovnou a sama iniciativa už údajně od aktivit neměla příliš velká očekávání. Chtěla ale ukázat, že „jestli v budoucnu přijde něco podobného, objeví se opozice a stát to nebude mít jednoduché.“

Podle Ondřeje Filipa si ministr financí Andrej Babiš (ANO) se zákonem uškodil, i když původně očekával levné politické body v boji proti hazardu. „Podle mého názoru [ministerstvo financí] často dost lhali,“ doplňuje k tomu ještě Filip. Finance už dříve například tvrdily, že se nesešly žádné připomínky, i když je Český telekomunikační úřad a ministerstvo průmyslu posílaly.

ebf - partner 1

Babišův resort rovněž tvrdí, že komunikoval i s některými poskytovateli internetu. Jejich jména nesděluje. Přichází cenzor si nyní na základě zákona 106 od úřadu vyžádal jejich jména. Je pravděpodobné, že tam žádná nebudou.

Filip také nepřímo uvedl, že trh nejspíše zareagoval pozdě, jak například píši v dnešním komentáři. Podle šéfa CZ.NIC bylo pokusů o blokování internetu v Česku už celkem dost, ale vše se podařilo zahnat. „Možná i to bylo důvodem liknavosti trhu. Všichni jsme očekávali, že taková hloupost nemůže projít.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).