Hlavní navigace

Přichází Memex – vládní “Google”, který prohledá i temný a hluboký web

24. 2. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
„Google na steroidech“, jak Memex pojmenovala americká média, tamní policie testuje už od loňského roku. Má jí přinést zcela nové možnosti.

Americká agentura DARPA stojí za těmi nejzajímavějšími a nejdůležitějšími technologiemi dneška. V jejích laboratořích vznikl předchůdce internetu (Arpanet), GPS nebo robotické napodobeniny člověka. 

Nyní agentura přichází s online vyhledávačem Memex, jehož algoritmy údajně dosáhnou až do nejhlubších a nejtemnějších míst internetu, tzv. Deep webu a Dark webu. 

Hledáme na povrchu 

Většina uživatelů internetu žije v představě, že web tvoří nepřeberné množství stránek, ve kterých jim pomáhá orientovat se Google (a další vyhledávače), protože má celý web přečtený (indexovaný). Realita je ovšem trochu jiná. Google, nejpoužívanější globální webový vyhledávač, mapuje zhruba 7 % webu (jedná se o odhad podílu, který se z principu věci nedá přesně změřit).

A dělá to opravdu dobře, respektive poskytuje relevantní výsledky na požadované téma. Lidem tedy pomáhá najít informace, které hledají, a přitom vydělává na reklamě. Vyhledává ale “jen” na stránkách, které jejich autoři zveřejnili a mají tedy zájem o pozornost lidí. Do zbytku sítě se indexovací pavouci oficiálních vyhledávačů nevydávají – ani tam nemohou.

Jde například o stránky v rámci anonymního prostředí Tor, ve kterém kvůli ztíženému odhalení identity operují různé osoby – od politických disidentů až po organizované dealery drog. Ale také veškerý placený obsah, chráněný „platebními zdmi“ (paywally) nebo též hromada informací z knihoven a dalších databází.

Pokud se například budete chtít dozvědět přesné znění nějakého zákona, nenajdete ho v databázi Poslanecké sněmovny pomocí dotazů z Googlu. Ale najdete je (v případě PSP s notnou dávkou sebezapření) přes vnitřní vyhledávání na webu psp.cz

Protože DARPA je vojenská agentura, která svůj výzkum primárně zaměřuje na pomoc bezpečnostním složkám a bezpečnosti USA jako takové, její pohled na web je trochu jiný, než jak se na něj dívá běžný uživatel. Výzkumníci DARPA si dali za cíl vytvořit vyhledávač, který se dokáže orientovat a vyhledávat na stránkách, které jejich autoři tají a o návštěvy z Googlu nemají zájem. 

Namátkou to mohou být teroristé, dealeři, mafiáni, hackeři nebo obchodníci s bílým masem. Ti všichni se na začátku roku 2014 dozvěděli špatnou zprávu – DARPA zveřejnila Memex

Stará myšlenka, nové řešení 

Jedná se o vyhledávač, který dokáže indexovat jak veřejnou část World Wide Webu, tak vyhledávat informace a skládat kontext z oblastí běžnými vyhledávači nedosažitelných. Název je spojením slov paměť (memory) a rozšíření (extender) a poprvé jej v roce 1945 použil americký vědec Vannevar Bush ve svém článku As we may think pro Atlantic Monthly. 

Bush načrtl zařízení, které by lidem umožnilo zvětšit si paměť tak, aby si byli schopni zapamatovat všechny knihy, hudbu a komunikaci, kterou za svůj život zažili. Z podobných myšlenek se později zrodil hypertext a World Wide Web, jak ho známe dnes. 

Jak přesně algoritmus Memexu funguje, DARPA nezveřejnila. Novinářům jen obecně vysvětlila, na jakém základě informace sbírá a k čemu konkrétně má policii a armádě sloužit. 

Jak kvalitní a efektivní Memex opravdu je, by se jako první měli dozvědět (a v USA již dozvídají) poslední jmenovaní ze skupiny zloduchů – obchodníci s bílým masem. Potírání obchodu s lidmi je první sféra práce bezpečnostních složek, ve které by Memex měl vyšetřovatelům výrazně usnadnit práci. 

Google na steroidech 

„Google na steroidech“, jak Memex pojmenovala americká média, tamní policie testuje už od loňského roku. V praxi jeho schopnosti využila například během nedávného finále americké fotbalové ligy Super Bowl, což je vedle veletrhů nebo velkých konferencí ideální příležitost pro organizátory obchodu s prostitutkami. 

Je to krátkodobá událost, která na jedno místo přivede velké, převážně mužské publikum, které se chce bavit. To, že podobné akce nebo tradiční “místa hříchu”, jako hotely v Las Vegas nebo Atlantic City, jsou působištěm organizovaného zločinu, ví policie dávno. Problém je ale tento typ kriminality zmapovat a hlavně prokázat. 

V tom má Memex vyšetřovatelům otevřít zcela nové možnosti, hlavně v monitorování online reklam, pomocí kterých pasáci ženy ve své moci nabízejí. Memex dokáže analýzou inzerátů na intimní služby vyšetřovatelům zprostředkovat vizuální zpracování dat, která spojují shodná telefonní čísla a jména, používaná v těchto inzerátech různých prostitutek. 

Navíc dokáže nabídnout informaci o tom, ze kterých míst byly tyto inzeráty publikovány, což policii dodává přehled o tom, jak spolu souvisí. Současně dokáže Memex rozpoznat ručně psaná čísla na fotografiích, což je způsob, kterým se kriminálníci často vyhýbají automatizovanému odhalení. Dokáže také identifikovat shodné pozadí a detaily na fotografiích, které byly pořízeny na jednom místě, například v hotelovém pokoji. 

To vše nejen na veřejně indexovaných stránkách, ale i na přechodně vyrobených webech v anonymním prostředí sítě Tor či jiných místech Deep webu. Podle serveru BusinessSpectator už Memex pomohl v New Yorku usvědčit obchodníka se sexem a pomohl dodat důkazní materiál ve dvaceti různých kauzách. 

Zátah na ilegální weby

Ti, kteří si ať již z jakéhokoliv důvodu cení anonymního prostředí, si překvapivé efektivity policejní práce, hlavně amerických vyšetřovatelů online, mohli všimnout právě během uplynulého roku. 

Vyšetřovatelům se během jediného globálně koordinovaného zátahu například podařilo zavřít 410 webů, na kterých bylo možné za bitcoiny nakoupit ilegální zboží, a zatknout 17 jejich provozovatelů po celém světě, včetně střední Evropy. 

Reddit se tehdy otřásal diskuzemi o tom, jestli Tor stále lze považovat za anonymní prostředí, nebo už bezpečnostní složky mají klíče k jeho zadním vrátkům. Jestli policie už tehdy využívala možností nového vynálezu laboratoří DARPA, není známo – jak agentura, tak policie zatím Memex zmiňují primárně v souvislosti s bojem proti obchodníkům s lidmi. 

Temný vs. Hluboký

V souvislosti se zvětšujícím se prostorem, který díky Silk Road a ilegálním tržištím hluboký a temný web v médiích dostává, se snadno smývají rozdíly mezi těmito vrstvami světové sítě. Deep web přitom v drtivé většině nemá s ilegální aktivitou nic společného, definuje ho primárně fakt, že není přímo dosažitelný z vyhledávacích oken vyhledávačů, jako výše zmíněný placený obsah nebo informace, které dává logicky smysl hledat již v rámci samotného webu. 

Například hledat konkrétní knihu v knihovně nedává obvykle smysl přímo z Googlu – je lepší s jeho pomocí najít web knihovny a skrze něj pak hledat v její databázi. Pokud si říkáte, že potom to není žádný Deep web, nezapomeňte na to, že knihovna o sobě musí chtít dát Googlu vědět, a že řeč je o obrovském kvantu dat, které je nutné zpracovávat strojově. Zkuste si zmíněnou knihu v knihovně najít třeba pomocí digitální asistentky typu Siri, Cortana nebo Google Now.

Dark web lze naproti tomu vnímat jako prostor globální sítě, který jeho majitelé a správci z nějakého důvodu chtějí držet v anonymitě nebo alespoň mimo dosah indexovacích pavouků oficiálních vyhledávačů. Jde o prostor, který udržují mimo dosah běžných uživatelů z nějakého důvodu. Může to být aktivista ze Severní Koreje nebo Íránu nebo též organizovaná skupina, zásobující kokainem půlku Evropy. 

Z čistě praktického hlediska se běžný uživatel do prostoru Dark webu nedostane. Ačkoliv instalace VPN služby a anonymizačního prostředí Tor není žádná „raketová věda“, jde o filtr, který vyřadí valnou většinu řadových uživatelů webu. A i v případě, že jste uživatelsky zběhlí, je třeba zvažovat společenská a trestně-právní rizika. 

Reálný dopad

Už jen tím, že si skrze ilegální tržiště na internetu koupíte padělané tenisky z Číny, riskujete popotahování s policií. Navíc při obchodu hraje roli i třeba jen doručovací adresa, na kterou vám zboží objednané z problémového místa internetu dorazí. Vstupem na podobné teritorium riskujete (alespoň v Česku a většině civilizovaného světa) postih za napomáhání organizovanému zločinu. 

Vzhledem k tomu, že tento způsob prodeje drog se v poslední době stal velmi oblíbeným, dosáhl hranice, kterou státy a jejich bezpečnostní složky nepovažují za únosnou. A proto vznikl Memex.

Tipy C

Protože zatím není zcela jasné, jak přesně funguje a jak jeho schopnosti policie dokáže využít, nedá se odhadovat jeho reálný dopad. Ovšem, i kdyby byl Memex jen čirou propagandou bezpečnostních složek, což není příliš pravděpodobné, v dopadu na většinovou společnost již vyšel. Důkazem je, že jste ve čtení dorazili až sem a při případné návštěvě ilegálního tržiště na Dark netu si na něj určitě vzpomenete. 

Pokud bychom použili paralelu s hudebním průmyslem, nacházíme se zhruba v době, kdy se začalo psát o stíhání uživatelů Napsteru nebo o vysledování IP adres uživatelů torrentů. V šedé zóně se prostě objevila značka: pozor, FBI!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý publicista se slabostí pro digitální světy. Najdete ho na Twitteru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).