Hlavní navigace

Tor a bitcoin už nejsou dost anonymní, rostou nové kryptoměny

12. 11. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Nedávný globální zátah Europolu a FBI na virtuální tržiště s ilegálním zbožím možná zrodí novou úspěšnou kryptoměnu.

Když loni FBI zavírala dnes již legendární internetové tržiště Silk Road, které se proslavilo nabídkou drog, zbraní a padělaných dokladů, svět byl zaskočen faktem, že něco takového může vůbec existovat. Americký soud se, jak se zdá, rozhodl s provozovateli pořádně zatočit. 

Ačkoli „jen“ založil web, na kterém překupníci obchodovali s drogami a namísto peněz si platili bitcoiny, vysloužil si Ross Ulbricht, známý též jako Dread Pirate Roberts, obvinění z organizování ilegálního obchodu a praní špinavých peněz.

Po zavření původní Silk Road se ovšem dostavil podobný efekt, jako když se policie snažila zavírat torrentové servery, pomocí kterých si lidé stahovali pirátské kopie filmů – Nucleus, Diabolus, Evolution, Agora, Silk Road 2, Cloud 9, Hydra, Pandora, BlueSky, Topix, Flugsvamp, Cannabis Road, BlackMarket, Andromeda jsou jen nejznámější z nástupců Silk Road, které během letoška v anonymním prostředí sítě Tor vyrostly. 

Tentokrát se tak zatýkalo po celém světě, včetně střední Evropy. Výsledek? Na 410 zavřených webů a 17 zatčených.

Nejen drogy

To logicky potvrzuje dvě věci. Za prvé: nakupování drog přes internet se stává velmi oblíbeným způsobem. A za druhé: síť Tor ve spojení s bitcoinem evidentně neskýtají tomuto byznysu úroveň anonymity, v kterou doufal. 

Ačkoli rizika tkví spíše v Toru, vzniká i poptávka pro rychlý nástup nové, pro tento obchod vhodnější kryptoměny, než je bitcoin, který též své momentum zažil ve spojení s v úvodu zmíněnou Silk Road.

S možným řešením přišel programátor Evan Duffield a část internetových tržišť ho již začala využívat. A ačkoliv autor nové kryptoměny darkcoin pro časopis Wired uvádí, že “cílem bylo do začátku vytvořit měnu, která klade důraz na soukromí a je spíše zaměřená na více masové věci – nejen pro nakupování drog on-line,” obchod s narkotiky může darkcoinu dodat na významnosti v porovnání s ostatními kryptoměnami. 

Výměna za kilometry

Těch existuje celá řada, na rozdíl od bitcoinu se jim ale nedostalo tolik pozornosti a nedosáhly takového rozšíření, využívají je tedy spíše členové krypto-komunit pro jejich drobná specifika, která je odlišují od bitcoinu.

Jedná se například o litecoin, dogecoin, ripple, stellar nebo blackcoin. Server Coinmarketcap.com sleduje aktuální tržní kapitalizaci více než pěti set kryptoměn, které jsou v současné době k dispozici. Největší hodnotu, blížící se pěti miliardám dolarů, má přirozeně bitcoin.

Koncept většiny z těchto kryptoměn je inspirován schématem bitcoinu. Liší se například typem algoritmu, pomocí kterého probíhá ověřování transakcí, výší poplatku za zpracování transakce nebo možností či nemožností těžit další mince.

Některé systémy, jako kupříkladu ripple, se snaží o vytvoření směnného prostředí, ve kterém mohou uživatelé používat tradiční měny, kryptoměny, ale také celou řadu “jednotek hodnoty” jako klubové míle leteckých společností, které cestující získávají z věrnostních programů.

Jak dosáhnout anonymity

Schopnosti nebo výhody většiny z těchto měn se ale zatím zdají být příliš úzce zaměřené. S masivním rozšiřováním bitcoinu a vůbec povědomím o kryptoměnách se jako nejžádanější vlastnost ze strany těch, kdo je používají, jeví anonymita. 

Zmíněný darkcoin sází právě na tento aspekt, a to pomocí své funkce darksend, která transakci anonymizuje. Velmi zjednodušeně zamýšlenou transakci rozdělí na několik menších, které se cestou skrze decentralizovanou síť nakonec složí v peněžence příjemce. Podrobněji si o principu můžete přečíst zde.

Dalším z aspirantů na zcela anonymní kryptoměnu je projekt týmu výzkumníků z Johns Hopkins University, zvaný zerocoin. Ten byl původně zamýšlený jako vylepšení bitcoinu, autoři se ale nakonec rozhodli vydat se cestou samostatné kryptoměny. Absolutní anonymity transakcí má být dosaženo pomocí tzv. “důkazu s nulovou znalostí”, což je postup známý desítky let, který umožňuje ověřit platnost argumentu (transakce) bez toho, že by bylo prozrazeno, co se ověřuje.

cif 24 - early cena - média

V případě zerocoinu by tak mělo jít ověřit transakci a uložit ji do blockchainu bez toho, že by bylo zřejmé, kdo komu a kolik posílá. Zerocoin je v současné době ve fázi betatestování a samotní autoři předesílají, že než se jejich platidlo stane plně funkční anonymní kryptoměnou, je nutné, aby ji začalo používat dostatečné množství lidí a stoupla její tržní kapitalizace. 

Ovšem vzhledem k tomu, že anonymita je dnes velmi žádané zboží, možná na tuto chvíli nebudeme dlouho čekat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý publicista se slabostí pro digitální světy. Najdete ho na Twitteru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).