Hlavní navigace

Přichází Office 365 Personal a Office Online míří do Chrome Web Store

16. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft z Office 365 Home pro domácnosti odvodil nabídku Office 365 Personal pro jednotlivce, pro které měl úměrný počet licencí přispět k výhodnější ceně. Výsledek je diskutabilní.

Microsoft k Office 365 Home pro domácnosti právě zavádí Office 365 Personal pro jednotlivce, která díky zahrnutí méně licencí měla být výrazně levnější. Výsledná nabídka je ale přinejmenším diskutabilní. Za Office 365 Home si Microsoft účtuje 9,99 USD měsíčně. Novinka Office 365 Personal vyjde na 6,99 USD měsíčně.

Cena je skutečně nižší, ale zahrnuje pouze jedinou licenci Office 2013 pro Windows 7 a novější (či alternativně Office 2011 pro OS X), takže například nepokryje potřeby uživatelů, kteří souběžně používají stolní i přenosný počítač. Kritici navíc poukazují na nepoměr mezi snížením počtu poskytovaných licencí a snížením ceny.

Microsoft je dlouhodobě kritizován, že domácnostem a nyní i jednotlivcům zbytečně licencuje vysokou edici Office 2013 Professional, když beztak podmínky služby vylučují komerční využití. Kritici argumentují, že by služba mohla být levnější s nižší edicí, která neobsahuje například databázový software Access, pro který se nekomerční osobní využití hledá jen stěží.

cif 24 - early cena - média

Office 365 Personal kromě jedné licence Office 2013 Professional zahrnuje odemčení všech funkcí Office pro iPad, Office pro iPhone a Office pro chytré mobily se systémem Android. Předplatitelé dostanou k dobru také dalších 20 GB prostoru v úložišti OneDrive a měsíčně 60 volných minut na volání přes Skype, ovšem ve většině zemí včetně ČR jen na pevné linky.

Vedle zahájení poskytování Office 365 Personal je čerstvou novinkou oznámení, že Microsoft uvede do Chrome Web Store svou webovou sadu kancelářských aplikací Office Online (dříve Office Web Apps), která tak zde bude konkurovat Google Docs. V první vlně se má dostat na Word, PowerPoint a OneNote. Čerstvě vylepšený webový Excel své souputníky doplní později.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).