Hlavní navigace

Přijdete od 1. dubna o ČT 1 HD a ČT Sport HD na satelitu? Za novou kartu musíte zaplatit

26. 3. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Skylink a CS Link vypnou ke konci března bezplatné HD programy kódované systémem CryptoWorks. Právě ten ale používají i některé bezplatné Karty ČT.

HD programy České televize už nebudou zadarmo

Známému kolotoči výměny dekódovacích karet za manipulační poplatek pro satelitní služby Skylink nebo CS Link se nevyhnou někteří diváci, kteří dosud přes satelit přijímali programy ČT 1 HD a ČT Sport HD a využívali k tomu bezplatnou Kartu ČT. Tu zavedla loni v září Česká televize pro ty, co odmítají Skylinku a CS Linku platit za původně bezplatnou základní omezenou programovou nabídku měsíční servisní poplatek 29 Kč. Skylink a CS Link však koncem března odpojí veškeré bezplatné HD programy od kódování CryptoWorks, na které jsou některé Karty ČT nastaveny, a od dubna je bude možné sledovat jen přes karty ICE nebo Irdeto.

Diváci, kteří budou chtít v nabídce Skylinku nebo CS Linku nadále sledovat bezplatné HD programy, si musí vyměnit staré karty CryptoWorks za ICE nebo Irdeto. Bezplatně je ale obě satelitní služby vymění pouze těm, co si předpláceli balíček placených HD kanálů na dobu neurčitou. Podmínka se tedy nevztahuje na majitele Karet ČT, které byly konvertovány z dřívějších karet CryptoWorks. Od nich dává ruce pryč i Česká televize. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil čtenář DigiZone.cz Petr Stehlík, jehož ČT po dotazu na výměnu Karty ČT odkázala na distributora karet, tedy lucemburskou společnost M7 Group, která Skylink a CS Link provozuje.


Foto: archiv DigiZone.cz

Držitelé těchto karet se nemusí ničeho obávat, jich se vypínání bezplatných HD programů nedotkne

Obraťte se na Skylink, radí ČT divákům

“M7 Group během pár dní vypne CryptoWorks u “free” HD programů. Zdarma bude měnit CryptoWorks karty za ICE těm, kteří si zaplatili “HD programy bez omezení”. M7 Group mi odmítla vyměnit kartu, protože jsem si ji dříve změnil na Kartu ČT. Česká televize ji také odmítla vyměnit, protože není distributorem karet. Výsledkem je, že diváci neuvidí ČT HD programy, protože se dostali do karetní pasti, kdy od starých mrtvých karet naráz dávají všichni ruce pryč,” konstatuje Petr Stehlík. Pravda je to ovšem jen částečná. ČT totiž už loni na podzim, když zaváděla možnost bezplatné konverze jakýchkoli karet Skylinku a CS Linku na Kartu ČT, na budoucí problém končícího CryptoWorksu upozorňovala.

“O konverzi karty Skylink/CS Link na Kartu ČT mohou žádat jak uživatelé satelitních karet typu CryptoWorks tak Irdeto ICE. U karet typu CryptoWorks je nutno počítat s budoucím přechodem na jiný typ kódování,” uvedla ČT loni v září v tiskové zprávě, která dodnes visí i na webu s problematikou televizního poplatku. Majitelům karet ČT se systémem CryptoWorks tak nezbývá, než si za 349 korun pořídit novou kartu Skylink Výměna M7. Na tuto kartu se ale běžně vztahuje povinnost platit Skylinku servisní poplatek 29 korun měsíčně. Podle šéfa Skylinku a CS Linku Jaromíra Glisníka však budou někdejší majitelé Karty ČT od servisního poplatku oproštěni.


Foto: archiv DigiZone.cz

Dnešní generální ředitel České televize v době, kdy vedl Novu a společně se Skylinkem a satelitní společností Astra oznamovali vstup Novy HD na satelit. Tehdy to byl motor nákupu karet pro příjem HD programů. Zopakuje se stejný model i u HD programů České televize?

Nová karta za 349 korun, ale bez servisního poplatku

“Uživatelům karet CryptoWorks, kteří mají zájem o HD programy, nabízíme možnost výměny karty za kartu Skylink Výměna M7, která je v prodeji za cenu 349 Kč s DPH. Kartu je možno zakoupit v prodejnách satelitní techniky nebo objednat přes www.skylink.cz. Uživatelům ČT karet CrypotWorks se osvobození od Servisního poplatku automaticky převede na jejich novou kartu,” slibuje Glisník. M7 Group tak bude pokračovat v naplňování loňské dohody ČT, podle níž karty ČT budou vyjmuty z režimu placení servisního poplatku, a to jak v případě, že jde o karty CryptoWorks, tak Irdeto.

“Přestože nám všeobecné obchodní podmínky umožňují provést plošnou placenou výměnu karet, prozatím dáváme přednost postupné dobrovolné výměně. Během uplynulých dvou let jsme vyměnili 1,2 miliónu karet, a to za podmínek výhodných pro zákazníky,” upozorňuje Glisník. “Vesměs byla cena karty vykompenzována nějakou poskytnutou výhodou. Předpokládám, že mezi uživateli karet ČT je naprosté minimum diváků sledujících programy České televize v HD rozlišení. Odhadoval bych to na jednotky, maximálně desítky diváků,” dodal. K odpojování programů kódovaných v systému CryptoWorks podle Glisníka dochází kvůli rozhodnutí společnosti Irdeto ukončit ke konci roku 2012 podporu tohoto systému.

cif 24 - early cena - média


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Šéf lucemburské společnosti M7 Group Jaromír Glisník slibuje, že zákazníci, kteří budou migrovat z Karty ČT s CryptoWorksem na kartu Skylink Výměna M7, budou i nadále oproštění od měsíčního servisního poplatku 29 korun a zaplatí jen jednorázovou cenu nové karty

Kavčí hory: Dohoda o Kartě ČT se nikdy netýkala HD

A jak se k situaci, kdy část majitelů bezplatných Karet ČT přijde o příjem HD programů veřejnoprávní televize, pokud si nezakoupí kartu novou, staví samotné Kavčí hory? “Dohoda ČT se Skylinkem stojí od počátku na tom, že ČT, coby veřejnoprávní subjekt, zajišťuje svým koncesionářům i nadále bezplatnou základní programovou SD nabídku i v místech, kde není možno volně šiřitelné SD kanály v terestrické platformě naladit. Tato dohoda se netýká šíření kanálů v HD rozlišení. ČT se nikdy nezavázala k tomu, že ve spolupráci se Skylinkem bude zajišťovat bezplatný příjem i HD kanálů,” odpověděla na dotaz serveru DigiZone.cz mluvčí ČT Michaela Fričová.

Odpojení systému CryptoWorks se kromě programů ČT 1 HD a ČT Sport HD týká také Novy HD a Prima family HD. V případě Novy HD nebyl tento program dostupný na kartách, za které by se nemusel platit servisní poplatek Skylinku nebo CS Linku, u Primy nastává podobná situace jako u Karty ČT. Společnost FTV Prima totiž loni na podzim umožnila svým divákům provést stejnou konverzi karet Skylinku a CS Linku jako ČT a získat tak dekódovací kartu, která umožňuje příjem pouze programů skupiny Prima, aniž by za ně divák musel platit měsíční poplatek Skylinku či CS Linku.

Měla by Česká televize zajišťovat bezplatnou výměnu Karet ČT se systémem CryptoWorks na karty ICE nebo Irdeto, včetně možnosti příjmu ČT 1 HD a ČT Sport HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).