Hlavní navigace

Prima chce spustit řádné digitální vysílání v Praze a Brně

3. 10. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Po České televizi chce řádné digitální vysílání zahájit také televize Prima. Stanice už požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o kmitočtový příděl v části digitální sítě B, kterou provozuje vlastnicky spřízněná společnost Czech Digital Group. Podle mluvčí televize Jany Malíkové se vysílání bude zpočátku týkat pouze Prahy, Brna a nejbližšího okolí.

Start do dvou až tří měsíců

Digitální signál Primy by měl kromě české a moravské metropole zasáhnout dalších sedmatřicet okresů. Konečný výčet bude možno vyhotovit až na základě stanoviska Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o tom, jaké bude pokrytí území vysíláním z předmětných vysílačů, řekla DigiZone.cz Jana Malíková. Prima je podle ní připravena spustit vysílání do dvou až tří měsíců od rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Zatímco v případě analogového vysílání rozhodovala o přidělení kmitočtového přídělu výhradně RRTV, u pozemního digitálního vysílání musí vyčkat na stanovisko ČTÚ.

Žádost Primy znamená pro Radu jeden vážný problém: loni v listopadu totiž vypsala licenční řízení na programové obsazení celé sítě B. Nyní by tedy musela vyčlenit jednu ze čtyř zamýšlených programových pozic Primě, která chce jejím prostřednictvím šířit digitální signál po celé České republice. O zařazení programu Primy do sítě B jsme s Czech Digital group uzavřeli smlouvu na základě jednání, která probíhala dlouho před vypsáním licenčního řízení. Také jsme před vypsáním licenčního řízení požádali RRTV o rozšíření územního rozsahu vysílání a doplnění souboru technických parametrů o technické parametry digitálního vysílání v Praze (dle tehdy platného zákona se jeho ustanovení o souboru technických parametrů vztahovala i na digitální vysílání), vysvětluje Jana Malíková.

CDG a Prima mají stejného majitele

Rada tehdy žádost Primy zamítla, soud ale její rozhodnutí zrušil a radní poté nerozhodli v zákonné lhůtě šedesáti dnů, čímž podle televize de facto žádost schválili. Jsme toho názoru, že ohledně naší žádosti nastala fikce pozitivního rozhodnutí. Ale připouštíme, že by tento stav neodpovídal novému § 24a zákona č. 231, který řeší otázku vymezení územního rozsahu digitálního vysílání koncepčně jinak. Proto jsme podali novou žádost, kterou jsme vedle Prahy doplnili též o Brno, doplňuje mluvčí Primy. Citovaný paragraf uvádí, že územní rozsah zemského digitálního vysílání stanoví Rada v souladu se stanoviskem ČTÚ výčtem okresů, případně obvodů hlavního města Prahy zcela nebo zčásti pokrytých vysíláním DVB-T.

Podepsat smlouvu s provozovatelem digitální sítě B, společností Czech Digital Group (CDG), pro Primu nebyl problém. Do letošního června byla CDG stoprocentně vlastněná společností FTV Prima, která je provozovatelem Primy. V polovině roku ale došlo k převodu CDG na společnost Czech Digital Corporation. Ta je, stejně jako FTV Prima, stoprocentně vlastněná firmou GES Media Holding podnikatele Ivana Zacha. Vedení Primy se už dříve nechalo slyšet, že by rádo časem obsadilo celý jeden digitální multiplex. V probíhajícím výběrovém řízení na pozice v digitální síti B usiluje o licenci pro plnoformátový kanál Prima klub (projekt, pro který FTV Prima žádá o digitální licenci). U patentového úřadu si FTV Prima registrovala také názvy pro tematické stanice Prima sport, Prima svět a Prima shop.

Ředitel a předseda představenstva CDG Leoš Pohl ale DigiZone.cz řekl, že firma s FTV Primou podepsala předběžnou dohodu pouze na jednu pozici pro televizi Prima v Praze a Brně a na jednu pozici pro metropolitní stanici TV Praha v Praze. Tu však už Prima nevyužije, protože TV Praha kvůli průtahům okolo vlastnictví licence ukončila v červenci vysílání. Předběžné dohody jsme podepisovali na programy, které mají oprávnění k pozemnímu vysílání a jejichž licence lze považovat za technologicky neutrální. Pro žádné jiné programy Prima zatím nemá licenci, takže třeba ani pro Prima klub (projekt, pro který FTV Prima žádá o digitální licenci, pozn. red.) jsme žádnou dohodu neuzavřeli, říká Pohl.

Jak se Prima vypořádá s regiony?

Prima podle své mluvčí Jany Malíkové předpokládá, že do roku 2007 budou zprovozněny vysílače DVB-T na kmitočtech, ke kterým má Czech Digital Group povolení od ČTÚ. Jedná se zatím o čtrnáct individuálních oprávnění (viz Mapy pokrytí). Předpokládané pokrytí obyvatelstva vysíláním na těchto kmitočtech bude činit cca 33 až 39 procent. Po ženevské konferenci v roce 2006, na které budou České republice přiděleny další kmitočty, bude síť Czech Digital Group dobudována do celoplošnosti, dodává Malíková. Zatím však není jasné, jak se Prima společně s vysílací radou vypořádají s problémem sdílení kmitočtů s regionálními televizemi. Podle současné licence se totiž Prima dělí o většinu kmitočtů s dalšími provozovateli, které během dne pouští do vysílání.

BRAND24

Generální ředitel Primy Martin Dvořák opakovaně prohlásil, že televize od přechodu na DVB-T očekává, že dojde k očištění její licence od regionů. Zároveň ale nechce pro Primu žádat o novou vysílací licenci, protože stávající považuje za technologicky neutrální, a tudíž platnou jak pro analogové, tak pro digitální vysílání. V takovém případě by ale pro DVB-T platila i licenční podmínka sdílení kmitočtů s regiony. V jednofrekvenční síti (CDG bude v celých Čechách vysílat na jednom kanálu) ale odpojování regionů nebude technicky možné, jednotlivé vysílače by se navzájem rušily. Jediným možným řešením by bylo vypuštění licenční podmínky o sdílení kmitočtů a přidělení jiných kmitočtů regionálním televizím (také ony mají technologicky neutrální, od současné Rady prodloužené licence).

Takovému řešení se ale brání Jaroslav Berka, majitel většiny studií, které sdílí kmitočty s Primou. Jeho Regionální televizní agentura (RTA) chce i po přechodu na pozemní digitální vysílání využívat efektu dobré sledovanosti Primy, na němž závisí prodej reklamních časů před a po regionálních zpravodajských relacích. Rozdělení kmitočtů CDG ale technicky neumožní odpojování regionů tak, jak je to možné nyní v analogu. Jeden kmitočet totiž pokryje třeba dva a více regionů. Je to technický problém, který by se možná dal řešit přidělením jiných kmitočtů pro celodenní vysílání, tím by ale provozovatelé přišli o efekt odpojování z celostátního programu Primy, říká Leoš Pohl. Překlopení regionů do digitálních sítí tedy ještě bude tvrdý oříšek.

Má Prima i v DVB-T sdílet kmitočty s regiony?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).