Hlavní navigace

Prima je vůči návrhu ČTÚ o kmitočtech drsnější než Nova nebo ČT: odmítá i jakékoli přelaďování

3. 3. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Hlavní české televize zcela rozprášily návrh telekomunikačního úřadu na správu kmitočtového spektra, důrazně protestují proti ústupkům mobilním operátorům. Bude to ale stačit?

Ohroženy se cítí televize i operátoři sítí

Nejen ztrátu vybraných kmitočtů, které by nově měli využívat mobilní operátoři pro bezdrátové vysokorychlostní připojení k internetu a broadbandové služby, ale jakoukoli náhradu těchto kmitočtů novými vysílacími kanály a masové přelaďování televizorů odmítá televize Prima. Přidala se tak k Nově a České televizi v kritice návrhu Strategie správy spektra, již začátkem prosince minulého roku zveřejnil Český telekomukační úřad (ČTÚ). Ten se výrazně kloní k variantě odebrání pásma 700 MHz televiznímu vysílání, což požaduje návrh tzv. druhé digitální dividendy, dosud neprojednaný Světovou radiokomunikací konferencí a tudíž právně nezávazný.

ČTÚ ve svém dokumentu navrhuje odebrané kmitočty nahradit novými (pokud to půjde) a donutit diváky, aby si přeladili přijímače. V jedné z variant ale navrhuje postupné zrušení zemské digitální televize a přechod na alternativní příjmy televizního signálu ze satelitu a prostřednictvím kabelu, ať už ve formě klasické kabelové televize nebo IPTV. Proti tomu se zásadně ozvaly nejen televize, ale i operátoři sítí DVB-T, kteří by tím přišli o předmět svého podnikání. Operátoři jsou ohroženi už představou druhé digitální dividendy, kvůli níž ČTÚ všechny nové kmitočty pro televizní vysílání přiděluje jen do roku 2017. Týká se to například všech regionálních sítí DVB-T.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Kostelničáková-Dvorská

Technický ředitel Primy se připojil ke kritickým připomínkám Novy a České televize, odebírání pásma 700 MHz televiznímu vysílání odmítá

Prima odmítá jakékoli snížení pokrytí DVB-T

„Jako provozovatel televizního vysílání s licencí nadále spoléháme na to, že bude pokračovat rozvoj vysílání v sítích DVB-T, který jsme my i naši investoři v době přechodu ze zemského analogového vysílání a poté legitimně očekávali,“ píše v připomínce k návrhu Strategie správy spektra od ČTÚ technický ředitel FTV Primy Patrik Slavík. „V této souvislosti pokládáme za podstatné, aby v důsledku přijetí Strategie správy spektra a případných s ní souvisejících dalších zásahů státu nebylo snižováno pokrytí obyvatelstva naším vysíláním DVB-T, televizní diváci nebyli nuceni přelaďovat televizní kanály (ať již v důsledku využití stávajících kmitočtů pro jiné účely nebo v důsledku rušení signálu televizního vysílání) a tím nebyla uměle způsobována jejich migrace na jiné platformy.“

Prima se obává také finančních ztrát, jež by sebou druhá digitální dividenda nesla: „Požadujeme, aby provozovatelé televizního vysílání nebyli přímo či nepřímo nuceni k vynakládání dodatečných nákladů.“ S přelaďováním kmitočtů, které odmítá, má druhá největší komerční televize v Česku vlastní zkušenosti. Předloni, když měnila název na Primu family a získala kvůli tomu novou vysílací licenci (aby se zbavila povinnosti sdílet programové pozice s regionálními stanicemi), krátkodobě přišla o značný počet diváků, kteří museli kvůli dalšímu příjmu Primy přeladit set-top-boxy a digitální televizory. Podobný problém se dotkl všech programů Primy při první digitální dividendě, kdy se opouštěly vysílací kanály nad 60.

Připomínky FTV Primy k návrhu Strategie správy spektra od ČTÚ by potucek793

Nejvíce ohroženy jsou Prima love a Prima Zoom

Druhá digitální dividenda by ale výrazně narušila celoplošný multiplex 3, v němž vysílají dvě ze čtyř stanic Primy: převážně na ženy zaměřená Prima love a dokumentární Prima Zoom. „Jsme proto přesvědčeni, že není vhodné, aby byly kmitočty v pásmu 700 MHz, které jsou v současnosti využívány pro televizní vysílání DVB-T, do budoucna využívány pro mobilní službu. Rovněž nesouhlasíme s tím, aby návrh ČTÚ de facto předjímal výsledky konference WRC-15 a aby stát na této konferenci prosazoval názory, které by mohly poškodit provozovatele televizního vysílání DVB-T s licencí,“ konstatuje v závěru dopisu s připomínkami FTV Primy její technický ředitel. A stejně jako Nova připomíná, že Prima do rozvoje DVB-T investovala nemalé prostředky, které by tím mohly být zmařeny.

Telekomunikační úřad se tak musí potýkat s nepříjemnou situaci: zatímco mobilní operátoři logicky snahu vyjít vstříc druhé digitální dividendě vítají, televize by mohly prostřednictvím svých obrazovek úřadu slušně „zatopit“. Stačila by zmínka v hlavních zpravodajských relacích o možnosti ztráty bezplatného příjmu většiny televizních programů v Česku, a veřejné mínění by bylo rázem na straně vysílatelů. To vše v době, kdy začala úřadovat nová, řádná vláda, a ta má pravomoc kdykoli vyměnit šéfa ČTÚ. Toho současného – Jaroslava Nováka – dosadil do funkce kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) na návrh tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (rovněž ODS).


Foto: ČTÚ

Mohl by třaskavý návrh Strategie správy spektra ohrozit pozici předsedy Rady ČTÚ Jaroslava Nováka? Jmenovala jej ještě Nečasova vláda…

Vymění vláda šéfa telekomunikačního úřadu?

Předsedu Rady ČTÚ schvaluje na návrh ministra průmyslu a obchodu vláda, resort nyní ovládá sociální demokracie, a ta má v kabinetu nejvíc ministrů. Veřejné mínění hraje v roce, kdy se budou konat volby do Evropského parlamentu, komunální volby i doplňovací volby do Senátu, důležitou roli. Televize by na této situaci mohly vydělat, ale záleží na tom, jak silnou lobby proti nim postaví mobilní operátoři. Pro ty představuje přenos dat důležitější byznys než hlasové služby a esemesky, takže nové kmitočty jsou pro ně přímo existenčně důležité. Sice už získali kmitočtové příděly v pásmu 800 MHz pro vysokorychlostní připojení k internetu LTE, pásmo 700 MHz a nižší by pro ně ale bylo z hlediska provozních nákladů levnější.

BRAND24

Definitivní podoba postoje ČTÚ k druhé digitální dividendě je důležitá i z mezinárodního hlediska. Jakmile by Česká republika oficiální cestou dala najevo, že o část kmitočtového spektra pro televizní vysílání nestojí, a zároveň by pásmo 700 MHz nebylo Světovou radiokomunikační konferencí 2015 nebylo vyčleněno pro mobilní operátory, mohly se by se o kmitočty přidělené České republice zajímat jiné státy. Postoj ČTÚ tedy není příliš šťastný, i když jde jen o pracovní materiál, ke kterému se vede veřejná diskuse. Emotivní reakci českých televizí jistě zaznamenali v celé Evropě a dají si pozor na to, co nakonec z návrhu ČTÚ vzejde.

DigiZone.cz v úterý přinese na téma návrhu Strategie správy spektra rozhovor s radním ČTÚ a bývalým předsedou jeho Rady Pavlem Dvořákem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).