Hlavní navigace

Prima odsouhlasila TPP, který dosud neexistuje. Chce bonusovou licenci.

29. 8. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
29. 8. 2006

Televize Prima dnes doručila Radě pro rozhlasové a televizní vysílání prohlášení, ve kterém souhlasí s návrhem Technického plánu přechodu ze zemského analogového na digitální televizní vysílání (TPP) a zavazuje se ukončit analogové vysílání podle termínů určených v tomto dokumentu. Souhlas je podmínkou pro vydání takzvané bonusové licence pro další celoplošný televizní program v zemské síti DVB-T.

Souhlas s TPP měly komerční televize Nova a Prima, stejně jako skupina analogových regionálních stanic, doručit podle novaly zákona o rozhlasovém a televizním vysílání nejpozději dnes. Právě na základě tohto kroku mají získat právo na bonusovou licenci. Paradoxní je, že Prima zatím nemá s čím souhlasit, protože poslední návrh TPP od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) dosud nebyl schválen a Rada ČTÚ jej podle svého předsedy Pavla Dvořáka přepracuje do konce roku.

Situaci nepokládáme za zcela standardní, byť rozumíme důvodům, které ČTÚ vedly ke zdržení vydání TPP. Samozřejmě bychom před udělením souhlasu rádi znali jeho obsah, neboť se jedná o dokument, který výrazně ovlivní televizní vysílání v České republice. Vzhledem k tomu, že jej neznáme, musíme náš souhlas podmínit, uvedl generální ředitel Primy Martin Dvořák s tím, že televize trvá na naplnění požadavků dle digitální novely vysílacího zákona a Koncepce rozvoje digitálního vysílání v České republice schválené vládou.

Naše podmínky vycházejí ze zákona a vládní koncepce a pokládáme je za legitimní. S udělením kompenzační licence již dlouhodobě počítáme a pokud by nám dnes marně vypršela zákonná lhůta k vyslovení souhlasu s TPP, nikdo by nám licenci nezaručil, vysvětlil Dvořák překvapivý krok Primy. Kvůli nestandardní situaci chce televize ještě před podáním žádosti o vydání kompenzační licence jednat s vysílací radou. Na podání žádosti o kompenzační licenci se totiž žádná zákonná lhůta nevztahuje, dodal Dvořák.

ebf - partner 1

Prima trvá na tom, aby nově sestavený TPP zaručil současným televizím v každé etapě přechodu „transparentní, rovný a nediskriminační přístup k provozovatelům televizního vysílání“. Další podmínkou je, aby k dokončení přechodu na digitální vysílání v jednotlivých oblastech došlo teprve tehdy, až bude pokrytí území digitálním vysíláním odpovídat alespoň stávajícímu analogovému pokrytí. Prima také požaduje minimálně tříměsíční souběžné analogové a digitální vysílání v každé oblasti, realizaci informační kampaně a zajištění dostatku set-top-boxů v obchodní síti.

Všechny tyto podmínky směřují k minimalizaci negativních dopadů přechodu na digitální vysílání na diváky, konstatuje Prima ve svém tiskovém prohlášení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).