Hlavní navigace

Prima varuje diváky před rušením analogu v Praze, Berouně a Litoměřicích

15. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
15. 12. 2008

Televize Prima veřejně varovala diváky v pražských čtvrtích Vokovice a Břevnov, ale také v Roztokách u Křivoklátu, Nižboru u Berouna a v Litoměřicích, že spuštěním dvou silných pražských vysílačů multiplexu 3 na kanálu 59 zřejmě přijdou o příjem analogového signálu Primy. Ta totiž ve jmenovaných lokalitách vysílá právě na kanálu 59, stejně jako digitální síť 3 ze Žižkova a Cukráku.

K TÉMATU: Prima bude muset v části Prahy vypnout analog ještě letos

Pro vokovické a břevnovské diváky, kteří v současné době přijímají signál televize Prima na kanále 59, tato situace znamená nutnost přeladit své analogové přijímače nebo přejít na příjem digitálního vysílání. Pro přeladění analogových přijímačů mají možnost využít kanál 61, sdělila mluvčí Primy Jana Kocová. Kanál 61 pro analogové vysílání v pražských Vokovicích získala Prima od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) jako náhradu do dubna příštího roku, kdy se v Praze bude úplně vypínat analogové vysílání.

cif 24 - early cena - média

K uvedenému datu budou také zarušeny ostatní vysílače na kanále 59 – Roztoky u Křivoklátu, Nižbor, Litoměřice. Pro tyto vysílače nyní bohužel řešení nemáme a bude nutno je v případě silného rušení vypnout, připustila Kocová. Technický problém, který vznikl v návaznosti na zavádění vládního nařízení o technickém plánu přechodu analogového terestrického vysílání na digitální terestrické vysílání, se snažíme vyřešit ve spolupráci všech dotčených subjektů, dodala.

Na ČTÚ dnes probíhá schůzka vedení Primy z předsedou Rady ČTÚ Pavlem Dvořákem, operátorem multiplexu 3, společností Czech Digital Group (CDG), Českými Radiokomunikacemi a zástupci dalších institucí, která by měla tento problém řešit. Kromě rušení analogové Primy se na ČTÚ bude diskutovat také problém s přechodem regionálních televizí na zemské digitální vysílání, takže schůzky se zúčastní také zástupci společností RTA, Regio Media a předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václav Žák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).