Hlavní navigace

Připoj se k našim aplikacím

12. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Microsoft minulý týden vydal sadu aplikací Windows Live, a připojil se tak k staronovému trendu „zdesktopění“ webového portálu. Připojíte se i vy?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Není to tak dávno, co jsem si zde dovolil zaspekulovat nad novou verzí vyhledávače Windows Live Search, který má svým novým uživatelům (migrujícím z Google a dalších dnes již „out“ služeb) přinést zcela novou kvalitu vyhledávání na webu. Pár chvil uplynulo jako voda, a Microsoft přichází s dalším krokem ve stopách svého úspěšnějšího (na poli vyhledávání) konkurenta, totiž sadou offline aplikací.

O sadě Windows Live jsme vás již také informovali. Jedná se o novou verzi IM kecálka Live Messenger, aplikaci pro publikování vlastního blogu Live Writer, správce fotogalerií Live PhotoGallery a program Windows Live Mail. Vše dodáváno zadarmo pro XP a Vistu v jediném, kompaktním a hezounkém balení. Neberte to.

Všechny aplikace jsou vkusným doplňkem služeb portálu Live, o tom nemůže být žádných pochyb. Pokud vám jejich koncepce něco připomíná, pak se nejedná o deja-vu, čili poruchu v matrixu. Ano, správně. Microsoft se vydal cestou, kterou již dávno před ním prošlapal Google a kterou ještě mnohem dříve v mnohém naznačil Apple svým balíčkem iLife. Ale zatímco nadšení fanoušci nakousnutého ovoce investují do ne právě lidových cen modelů Apple a uživatelé Google vesele prohlížejí fotky v Picassa a plkají v Talk, aplikace Windows Live jsou v pozici úplného začátečníka. A tím pádem úplně jinde.

Abych shrnul své první dojmy. Messenger je prima věc, ale musíte ho mít s kým používat. Writer je hezký, ale mně osobně na nic, stejně tak PhotoGallery (bez SQL nejede). Live Mail je naproti tomu jednoduché, ale hezké, použitelné a efektivní vylepšení práce s poštou, které se navíc vyznačuje dobrými migračními schopnostmi z jiných aplikací a které dobře poslouží jako offline RSS čtečka namísto speciálních aplikací. Provázanost s online službami je z balíku – stejně jako ze všech konkurenčních aplikací – cítit na každém kroku a je to tak dobře, ale Microsoft si asi z morálních důvodů nemůže dovolit podporovat jen ty své. A tak Writer umí publikovat skoro ve všem, Mail použijete s jakoukoliv službou, fotogalerie podporují Flickr (ale mají mušky při třídění obrázků). Zkrátka a dobře, očekávaný uživatel sady bude pokud možno používat portál Live, ale kdyby náhodou nechtěl (nebo se chtěl soudit), má spoustu možností používat jiné služby.

Tipy C

Kdybych měl sadu aplikací hodnotit samostatně, pak musím říct, že zejména uživateli Windows XP přinesou solidní hodnotu v podobě propracovaného balíku nástrojů. Ve světle bezprostřední konkurence se ale jedná o odvar, který je dán jednak pozdějším uvedením (je s čím srovnávat), jednak – mám to podezření – snad i tím, jak se tvůrci snažili o co nejvíce integračních funkcí při co nejmenší napadnutelnosti pro monopolní chování. Výsledkem je kompromis, kterého si všimne i laický uživatel a který celý balík z pohledu jeho pokročilého kolegy dělá podstatně méně užitečným, než by doopravdy mohl být. Je to velká škoda, na druhou stranu se můžeme konejšit tím, že se prozatím jedná o první verzi, po níž budou (snad) následovat další. Ty by totiž mohly přinést to, co balíku chybí zdaleka nejvíce a nejkřiklavěji.

Nápad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).