Hlavní navigace

Windows Live Writer: luxusní blogování?

4. 9. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Windows Live Writer je program, o kterém se moc nemluví, ale přesto stojí za pozornost. Ocení jej autoři blogů, kteří nejsou spokojeni s online editorem svého blogovacího systému. Poskytuje komfort a unifikované prostředí i pro správu více blogů současně. Vedle Windows Live Spaces je podporován Blogger.com či WordPress.

Když se poprvé objevila zmínka o projektu Windows Live Writer, mnoho lidí se domnívalo, že Microsoft přichází s webově orientovaným textovým editorem, kterým bude chtít konkurovat službě Google Docs. Windows Live Writer je však něco úplně jiného. Jednoduše řečeno jde o nástroj pro správu a vedení blogu.

Windows Live Writer

Nabízející se srovnání s českým programem EasyBlog by však bylo nesmyslné. Windows Live Writer je sice desktopový program, který se spouští pod Windows XP nebo Windows Vista, ale spolupracuje s klasickými online systémy. Negeneruje tedy žádné statické stránky, které by pak publikoval přes FTP protokol jako zmiňovaný EasyBlog.

Windows Live Writer je primárně určen pro blogovací systém Windows Live Spaces, ale podporuje i řadu konkurenčních systémů. Pokud svůj blog máte založený u podporované služby nebo využíváte podporovaný publikační systém, stačí zadat adresu blogu a údaje, které používáte pro přihlášení k administraci. Program už pak sám zanalyzuje váš blog, nastaví vše potřebné a můžete začít. Vedle Windows Live Spaces jsou podporovány i systémy Blogger.com, WordPress, TypePad, LiveJournal, Movable Type a další.

Psaní nových zápisků je s tímto programem opravdu pohodlné a podstatně příjemnější než v často stísněném prostoru webových editorů. Použít můžete buď přímou editaci HTML kódu nebo WYSIWYG editor. U editoru pro přímou úpravu HTML někoho může zamrzet chybějící barevné zvýrazňování syntaxe, které by často usnadnilo práci. Tuto funkci lze ale doplnit formou plug-inu. Právě podpora plug-inů možnosti Windows Live Writeru velmi rozšiřuje a samotný program dosti zatraktivňuje.

WYSIWYG editoru nechybí panel nástrojů pro základní formátování textu, ale ten poslouží i při vkládání značek při přímé editaci HTML kódu. Rozepsané příspěvky je možné automaticky ukládat v nastavitelném časovém intervalu, ale tato funkce je ve výchozím nastavení vypnuta. Kdykoliv se můžete podívat na náhled rozepsaného zápisku v designu vašeho blogu, a to bez nutnosti otevírat webový prohlížeč. Prostě jenom přepnete na jinou kartu, kde se blog vykreslí přes jádro Internet Exploreru.

Windows Live Writer

Do zápisků lze vkládat tabulky, obrázky či odkazy na mapy. Zejména práce s tabulkami je velice propracovaná a těžko si vybavit webový editor blogovacích systémů, který by nabízel podobné možnosti. Obrázky lze vkládat i z pevného disku a program je poté sám uploaduje na server. Obrázky je možné vkládat sice i z Internetu, ale jen přes jejich adresu. Přímá podpora některého z internetových fotoalb a galerií bez přídavných plug-inů bohužel chybí. Zmíněné mapy včetně satelitních snímků lze vkládat jen z Virtual Earth od Microsoftu. Google Maps či jiné služby zatím nejsou podporovány.

Z dalších funkcí stojí za zmínku otevírání a úpravy již dříve publikovaných zápisků včetně těch nevytvořených v programu, ukládání konceptů na disk počítače nebo na server pro možnost pozdější editace online, podpora více blogů a účtů s možností jednoduchého přepínání mezi nimi nebo podpora tagů (štítků) a souvisejících služeb včetně del.icio.us. Rozhraní programu plní svůj účel a pracuje se s ním poměrně příjemně. Navíc si můžete nastavit barevný motiv.

Ne za vše lze ale Windows Live Writer pochválit. Vedle již zmiňované chybějící podpory jiných mapových služeb, webových galerií typu Flickr nebo Picasa Web Albums či barevného zvýrazňování syntaxe HTML kódu by se daly najít i další nedostatky. Ocenil bych například možnost uložit zápisek do podoby tradičního textového souboru nebo naopak tabulky a dokumenty importovat do zápisku. Podpora multimédií je v základní instalaci nulová a třeba sdílené video můžete vložit jen s pomocí HTML kódu.

UX DAy - tip 2

Windows Live Writer

Program je ovšem stále teprve ve fázi druhé betaverze a určitě ještě dozná řady změn. Většinu kritizovaných nedostatků navíc již dnes řeší plug-iny třetích stran. Trochu na škodu je, že mezi přímo podporovanými systémy zatím není žádný český, ale Blogger.com nebo Windows Live Spaces jsou lokalizované i do češtiny, takže alespoň něco.

Lupa hodnotí: 1756

Blogeři, využívali byste Windows Live Writer, kdyby podporoval vaši blogovací službu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).