Hlavní navigace

Pro videoinzeráty ještě v Česku nenazrál čas

23. 4. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Videoobsah proniká do všech sfér Internetu, provází hlavně zábavu a zpravodajství. Nyní si jeho výhody začali uvědomovat i provozovatelé inzertních serverů. Kupující oceňují videonahrávku nabízeného zboží, které jim zprostředkuje více než pouhý slovní popis s několika obrázky. Boom videa přesto inzertní servery ještě nezasáhl.

Pokud se uživatel Internetu rozhodne, že si pořídí nové či ojeté auto, případně nový byt, skoro určitě je prvním místem získávání informací právě Internet. A právě na internetové prezentaci autobazaru by zájemci koupě ojetého auta nejvíce ocenili krátké video, které napoví více než několik fotek, které často činí auto daleko hezčí, než ve skutečnosti je.

České inzertní servery začaly pomalu, ale jistě reagovat na poptávku uživatelů (prodávajících i kupujících), kteří chtějí využívat možnosti videoinzerce. Ať už jde o nějakou aplikaci, které umožní k inzerátu vložit videosoubor a poté jej přehrát nakupujícím, nebo o možnost vložení videa nebo odkazu na některý ze známých videoserverů.

Při oslovení několika vybraných provozovatelů českých inzertních serverů vyšlo najevo, že se brzy dočkáme doby, kdy bude inzerát s videem tak běžný, jako je to nyní s obrázky. Tedy přesněji řečeno, možnost vkládání videa tu bude, o jejím využívání se budou rozhodovat sami uživatelé. Servery, které videoinzeráty podporují, zatím nenacházejí dostatečnou odezvu u uživatelů. Jeden z provozovatelů inzertního serveru velmi přesně popsal fakt, proč je u nás videoinzerce zatím v plenkách, i když ji mnozí z provozovatelů inzertních a aukčních serverů poskytují. Velcí hráči českého Internetu zatím čekají, až se některý z nich rozhodne masivně podpořit a komunikovat možnost videoinzerce. Ostatním nezbude nic jiného, než se přidat a dát světu vědět, že i oni to s videoinzercí u­mějí.

Podíváme-li se na několik inzertních serverů, je jasné, že jsme někde napůl cesty mezi totální ignorancí videa v inzerci poskytovateli i uživateli a informovanými uživateli a poskytovateli, kteří umějí v videoinzercí pracovat. Richard Chupáč, provozovatel serverů onlineobchody­.com/bazar/ a Bazar-inzerce.cz říká, že videoinzerce je na jeho serverech zdarma pro všechny uživatele, a to od začátku provozu obou webů v květnu roku 2006 a v dubnu roku 2007. Funguje zde vlastní systém, možnost vkládat videa a audia ve formátech video/avi, video/x-ms-wmv, audio/x-pn-realaudio, application/vnd.rn-realmedia, image/x-png, video/quicktime, video/mpeg. Tato služba ale není moc využívaná. Pokud podobný formát nezavede do praxe velký server jako je třeba Sbazar.cz, lidé se nenaučí nahrávat videa k inzerátům, bohatě jim zatím stačí fotky, které mohou u nás vkládat ve formátech gif, pjpeg, jpeg, png, nebo dokumenty ve formátech pdf, msword a x-zip-compressed, říká Richard Chupáč.

Daniel Válek ze serveru KupNet.cz potvrdil, že na přípravě videoinzerce pracuje a tato možnost bude k dispozici uživatelům během následujících tří měsíců. Jaroslav Krumpholc ze serveru SUPER-BAZAR.cz také hlásí, že uživatelé možnost využití videoinzerce zatím nemají, nicméně o této možnosti bude uvažovat. V tomto případě by registrovaní uživatelé mohli využívat vložení linku na video uložené na jednom z videoserverů. Tomáš Vojtěch ze serveru Hyperinzerce.cz také tvrdí, že uživatelé videoinzerátů brzy dočkají.

Avizo videoinzerce

Ukázka videa v inzerátu na serveru Avizo.cz

Jan Mráz, product manager serveru AVÍZO.cz, potvrzuje zájem uživatelů o možnost videoinzerce.

„Naši uživatelé mohou na náš server vkládat k inzerátům videa. Zatím nabízíme pouze soukromou video inzerci (nekomerčního charakteru), a to zdarma. Komerční video inzerci připravujeme. Tato služba funguje od konce března 2008, tzn. v tuto chvíli necelý měsíc. Uživatel vkládá video přímo k nám na server. My inzerát kontrolujeme (každý inzerát, podaný prostřednictvím formuláře na našem serveru, projde lidskou rukou), a pokud splňuje provozní podmínky serveru, posíláme video ke zpracování společnosti FunPower, s.r.o., provozující portál n-joy.cz, se kterou na video inzerci spolupracujeme. Inzerát se poté i s videem zobrazuje na našem serveru s tím, že v blízké budoucnosti by měla na n-joy.cz vzniknout zvláštní inzertní sekce, kde bude video inzerce lehce k nalezení. “

A jak je to s počtem videoinzerátů? „V tuto chvíli máme na serveru něco pod 20 videoinzerátů – toto číslo se ale každým dnem mění – lidé neaktuální inzeráty mažou, jiní zase přidávají nové,“, uzavírá Jan Mráz.

Richard Sovjak ze serveru BUYSELL.CZ říká, že uživatelé mohli videoinzerci začít využívat už na začátku roku 2006, a to zdarma. Služba používá vlastní systém pro vkládání videa, standardní upload. Soubor se nahraje na server, kde je vytvořen a poté sdílen na všech našich serverech. Video se otevírá na stránce přímo v přehrávači dle typu videa. Systém počítá s tím, ze pořízená videa jsou z fotoaparátů a ty produkují zaznam v avi, mov, mpg, to postačuje. Počet inzerátů s videosouborem se pohybuje kolem 1 %. myslím si, že neochota inzerovat s videosouborem je asi v uploadu na server, času nutném pro odeslání souboru a celkově pomalé připojení v ČR.

Pokud nakoukneme do segmentu aukcí, podle Václava Lišky, ředitele aukčního serveru Aukro, je tato oblast zatím trochu stranou zájmu. Aukro nabízí uživatelům umístit na náš server pouze obrázky. Vidíme ale stále častěji, že uživatelé do popisu své aukce vkládájí také videoklipy nebo odkazy na ně. Nejčastěji k tomu využívají server YouTube. Procentuelně se nejedná o více než 10 % aukcí, které tuto možnost využívají, říká Václav Liška. Právě možnost ukládání videoklipů umístěných na videoserverech je velmi jednoduchým, elegantním a poměrně nenáročným řešením. Když už nemají inzertní a aukční servery připravený vlastní systém vkládání, zpracování a přehrávání videa, mohou využít třeba zmíněného YouTube.com.

BRAND24

Ostatně pokud se podíváme, jak videoinzerci řeší světový gigant eBay, je vidět, že v jednoduchosti je síla (video je vkládáno na uživatelem vybraný videoserver). Uživatelé jsou instruováni nejen k tomu, jak a kam video vložit, ale také mohou využít několika rad, aby byl jejich videoinzerát dobře použitelný a tím pádem i úspěšný.

Z výše uvedených informací od provozovatelů vyplývá, že v oblasti videoinzerce se více méně čeká na první krok, který udělá některý ze sledovaných a hojně navštěvovaných serverů. Právě tento krok by mohl nastartovat obrat, po kterém se z videa vloženého u inzerátu stane stejně běžná záležitost jako obrázek. Na technické problémy, rychlost připojení a vybavenost videokamerami se nelze vymlouvat donekonečna. Vždyť krátké video je srovnatelně datově náročné jako kvalitní obrázek, a možnost natočení videosekvence má dnes skoro každý fotoaparát nebo mobilní telefon. Tedy pokud jsme před pár lety obdivovali inzeráty s fotografiemi, které jsou dnes zcela běžné, nejspíš nás čeká podobná cesta i s videoinzercí. Otázkou je pouze doba, za kterou budeme považovat videoinzerci za běžnou a normální.

Byla by pro vás videoinzerce přínosná?

  • Ano.
    61 %
  • Ne.
    30 %
  • Nevím.
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).