Hlavní navigace

Internetová televize a video obsah v zájmu zadavatelů reklamy

19. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Reklamní kampaně stále více využívají uživatelského video obsahu. Videoreklama na Internetu je zábavná, hravá a cílí na mladou generaci. Ohrozí reklamu v televizi? Objevují se soukromé IPTV s profesionálním obsahem, což oceňují některé firmy.

Videoreklama na Internetu přináší nově zábavu a hravost. Její cílení sice zatím nemůže být příliš široké, ale Internet začal především mezi mladými lidmi v západní Evropě vítězit nad televizí. Zářijový průzkum European Interactive Advertising Association (EIAA), tedy obchodní organizace prodejců interaktivních médií, vůbec poprvé ukázal, že se mladí usadí častěji k počítači s Internetem než k televizi. Video obsah spojený s Internetem tedy zajímá zatím spíše mladou generaci, která se tak odklání od klasické televize. Internet láká více, je aktivní zábavou. Bližší je video, které nasdílí kamarád, než lineárně postavený televizní program. Důležitým faktorem je okamžitá možnost výběru pořadu.

Doba 2.0 přináší nové možnosti. Výraz Web 2.0 se sice stává lehce zprofanovaným slovem, nicméně interaktivita, personalizace či komunikace „one to one“ rozšiřuje dosah. Reklama a kampaně nejsou informačním zdrojem o produktu, ale nově spíše nesou prvky entertainmentu – zábavy a hravosti. Prvky zábavy se po dlouhých letech vrací, síť je dobrou platformou. České firmy vstupují na půdu virálních videí. Klasická média se dříve či později budou více sbližovat s internetovou­/digitální platformou. Přichází digitalizace, která má zcela změnit mediální trh a lze očekávat jeho fragmentaci. Lze se tak připravit na televizní zábavu, která bude hlavně na obrazovkách počítačů. Web je přitom čím dál méně výsostným územím mladých.

Uživatelský obsah stále populárnější

Zadavatelé reklamy si více uvědomují možnosti marketingové komunikace přes Internet, experimentují s budováním komunit na webu, začíná se aktivněji pracovat s video obsahem. Zde lze vysledovat dva trendy související obecně s děním na Internetu. Stále větší popularitu má model uživatelsky sdílených videí tak, jak je známe z YouTube či v Česku z prostředí N-Joy. Přišel Stream.cz, velmi dobře marketingově vytvořená platforma s kvalitním technologickým zázemím, který tato videa kombinuje ještě s profesionálním obsahem.

Společnost Maxxium, producent alkoholických nápojů, se rozhodla k podpoře svého produktu mezi mladými lidmi využít možnosti internetové televize postavené na moderovaném uživatelském video obsahu. Vznikla tak Sun TV, kolem které se vytvořila komunita. Televize byla podpořena dalšími reklamními a cross-mediálními aktivitami.

Jinou cestou ti, kteří chtějí využívat k prezentaci firmy a produktů IPTV, ale volí spíše profesionální obsah. Zde se přestavil projekt Mojetelevize společnosti Genius Media. Nabídl internetovou televizi na klíč, kterou vytváří tým nikoliv z oblasti agentur zabývajících se interaktivitou, ale poskládaný především z televizních profesionálů. Jejich možností využila například ZOO Dvůr Králové, společnost TNT či v poslední době kosmetická firma Oriflame. Firmy si uvědomují výhody vizuální nestatické prezentace.

BRAND24

Portály chtějí video

Video obsah se stal žhavým tématem pro české portály. Seznam získal podíl v nevýdělečném Streamu, který má pro něj právě video obsah připravovat a zajišťovat. Centrum zase představilo inovovaný XChat, který v sobě integruje televizní prohlížeč. Jeho zástupci krok odůvodnili tím, že televize se stává spíše kulisou pro jinou činnost, podobně jako tomu bylo u rozhlasu. Nejisté jsou stále reklamní formáty, které by měly být do videoobsahu přidruženy. Možností je hodně – videobannery, videostream s délkou 5 – 10 sekund před vlastním streamingem, videoreklama u video on demand, klasický spot u internetových televizí nebo i produkt placement. Zdaleka ne všechny z nastíněných formátů se v dostatečné míře využívají. Málokdo je zatím na tento způsob reklamy připraven. Nepřipravenost blokuje. Podle mediálních agentur zatím nelze přesně tuto reklamu zacílit a velcí zadavatelé prý nejsou připraveni na vysílání spotů jinde než v klasické televizi. Uvidíme, jak současný stav změní nastupující digitalizace či penetrace sofistikovaných mobilních telefonů nabízejících full Internet, čímž se video a internetová televize ještě více přiblíží k uživateli.

Zadavatelé posílí Internet

Podle posledních náznaků se například telekomunikační operátoři, konkrétně se s tím veřejně pochlubil Vodafone, chystají zefektivnit prostředky vynaložené na reklamní účely a méně jich utrácet v klasické televizi. Dobrou zprávou je, že chtějí posílit internetovou platformu. Pokud tak české firmy rychle neučiní, mohou to za ně udělat samotní spotřebitelé. Ve světě se začíná objevovat trend spotřebitelů spokojených s produktem, ale nespokojených s reklamní kampaní, kteří posílají na síť vlastní reklamní spoty. Nedávno se u nás mohl o síle takové reklamy přesvědčit právě již zmíněný Vodafone. K jednomu z „neomezených“ spotů se nehlásí. Opačným příkladem může být americký spot na iPod Touch, který původně vznikl u spokojeného spotřebitele a kolos jej za pomoci své agentury pouze převzal, téměř beze změny, do aktuální kampaně.

Baví vás některá reklama? Vyhledáváte ji na Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zástupcem šéfredaktora týdeníku Strategie. Věnuje se online médiím a online marketingu, mediálnímu plánování a marketingovému výzkumu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).