Hlavní navigace

Problém s nahráváním pořadů u digitálního vysílání

31. 8. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
31. 8. 2007

Na internetové stránky Českého rozhlasu chodí stále častěji dotazy, které se týkají digitálního nahrávání programů, které jsou posunuté. Velmi často se totiž stane že si chcete nahrát program a ten má i několikaminutové zpoždění, takže nevidíte několik prvních minut nebo naopak neuvidítě konec.

Bohužel, technologicky je tento problém velmi obtížně řešitelný. Výrobci set-top-boxů nemají prostředky jak tento problém vyřešit, nahrávání se totiž řídí pomocí vestavěných hodin, kódu ShowView nebo režimu PDC, který ovšem právě výrobci set-top-boxů není podporován.

MMF24

Možnost částečného kompromisu poskytují některé novější DVD rekordéry. Ty totiž umožňují rozkouskování nahrávaného pořadu do „kapitol“, které potom může divák smazat,pokud se mu zdají zbytečné. Samotná Česká televize má sice prostřednictvím takzvaného Running statusu možnost šířit s digitálním vysíláním informaci o skutečném začátku pořadu, avšak žádný, na českém trhu dostupný přístroj nemá funkci tuto technologii podporovat. Nezbývá tedy než si počkat na tyto přístroje, ale jak tvrdí Lubor Otáhal, technolog vysílácí techniky, je jenom otázkou času, kdy se takovýto přístroj na trhu objeví.

Zdroj: Rozhlas.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).