Hlavní navigace

Problémy s trollením nemáme jen v Česku a Xiaomi posílá tajně data do Číny

17. 8. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Videohry jako antidepresiva, PHP už není in, smrt Robina Williams oživila téma „co s trolly“, žralokům chutnají kabely, Vkontakte u soudu. Co přinesl právě končící #TYDEN?

Mohou být videohry lepší než antidepresiva? Jedna studie říká, že klidně ano. A že je lepší si zapařit než brát prášky. Má to jednu drobnou vadu: studie se týkala starých lidí. Takže zase nic. Viz Video Games: More Effective Than Antidepressants?

Stýská se vám na palubě letadel po kočičkách z Tumblru? Tak vězte, že British Airways doplňuje kočičková videa do nabídky své palubní video zábavy. Vážně. Smrtelně vážně. Viz British Airways adding cat videos to its roster of in-flight entertainment

Zelda Williams opustila Instagram a Twitter. Zcela klasicky se na ní sesypaly tlupy internetových trolů. A v takovém případě je opravdu nejlepší řešení stisknout „smazat účet“ a nejlépe vypnout internet úplně. Viz Internet Trolls Cause Zelda Williams to Quit Instagram and Twitter

Takhle se dělají ty webináře:

Premier League warns fans not to tweet goal videos, animated GIFs je další praktická ukázka toho, jak starý svět nechápe ten nový. Premier League bude honit fanoušky za zveřejňování čehokoliv z ligy. Hodně to připomíná šaškování okolo olympiády.

TELEgraficky

wordmark.it se může hodit ■ Yahoo koupilo Zofari ■ Ne že by to k něčemu bylo, ale www.jpginternet.org  ■ TechCrunch se vydal do nejistých vod recenzí na sexuální pomůcky ■ Uber v Praze je na @Uber_Praha, ale moc Uber to není ■ V Berlíně Uber zakázali  ■ Pusťte si to na nějaké to manažerské poradě. Pak dejte vědět, jak to dopadlo.

WEBDESIGN, INTERNET

How We Manually Migrate WordPress Installations se vám třeba bude hodit, až jednoho dne budete chtít migrovat Wordpress odněkud někam.

Je PHP opravdu jazykem minulosti? Viz PHP, Once The Web's Favorite Programming Language, Is On The Wane

Podle How Indifferent Corporations Help Sexist Internet Trolls Thrive velmi rychle pochopíte, že problém s trollením a kvalitou komentářů nemáme jenom v Česku. A v souvisejícím článku zjistíte, že velkým problémem jsou animované GIFy vyobrazující znásilnění a násilnou pornografií, kterou někdo (ať už jednotlivec nebo skupina) opakovaně vkládá na weby. A nikdo s tím nic nedělá. Což jde zpět ke klasické myšlence, že nejlepší, co s komentáři lze udělat, je… zrušit je. 

Search Engine Land má po třech letech nový design. Responsivní a bohužel stavějící na dlaždicové hlavní stránce. Naštěstí vedle dlaždic zůstal klasický přehled článků, takže nemusíte zoufat.

White Hat SEO funguje, říká Rand Fishkin. Jenže Black Hat SEO taky. A teď babo raď. Viz White Hat SEO: It F@$#ing Works

SOFTWARE

Steven Sinofsky a Mobile OS Paradigm o změně světa, který jsme doposud tak dobře znali. Počítače nahrazují jiné počítače.

Google Chrome bude mít lepší správu účtů. Viz Google brings Chrome OS’ user management system to latest Chrome builds a Nové otevírání profilů a účtů v Chrome se bohužel nepovedlo, kde bohužel zjistíte, že se to dost hodně nepovedlo a nezbývá než doufat, že to ještě vylepší. Aktuálně v betě je to nepoužitelné.

Warlords of Draenor, další rozšíření MMORPG World of Warcraft, dorazí (bohužel až) v listopadu: 

HARDWARE

SexFit. Prostě Internet věcí v praxi. Viz SexFit is a pedometer for your penis

Microsoft má problém, firmy o Windows Phone zájem nemají. Viz Enterprises to Windows Phone: Drop dead a hlavně Good Technology Mobility Index (PDF).

One year later, Hyperloop remains a fantasy a my, kdo máme  rádi scifi, k tomu můžeme jednom dodat, že prostě něco takového strašně moc chceme zažít, vidět a projet se v tom.

Samsung Galaxy Alpha a reklama „Just Alpha“. A pokud ji nechápete, tak vítejte do klubu:

Žralokům chutnají podmořské kabely. A Google to řeší. Viz The Global Internet Is Being Attacked by Sharks, Google Confirms

MARKETING A KOMUNIKACE

Před plastikou vypadala dobře. Po plastice radši nekomentovat → Who Is Sexiest Girl in Baltic State?

15 % Britů si na špatné služby stěžuje na sociálních médiích. 46 % si zavolá nadřízeného, 34 % zruší službu a 30 % opustí značku. To zní jako dost velké důvody k tomu, abyste se o své zákazníky dobře starali. Viz Poor Customer Service? 15% of Brits Will Complain Via Social Media [STUDY]

61 % spotřebitelů při nákupech preferuje společnosti, které vytvářejí vlastní obsah. A nejúspěšnější obsah? Infografiky, návody a e-knihy, příspěvky na blogu, studie a bílé knihy. Videa až na konci s velkým odstupem. Viz 61% of Consumers Prefer Companies With Custom Online Content

Copy holky z H1.cz a jejich povedená prezentace o copywritingu. Viz Copyholky z H1.cz: První středa v Brně o copywritingu

Trošku zvláštní, že Britové věří Wikipedii víc než BBC. Text Why you probably trust Wikipedia more than the BBC to označuje za zhroucení starého systému hodnot. Růst nedůvěry v instituce. A probírá ještě víc zajímavých věcí.

Twitter jde po celebritách. Ale po přečtení Twitter Urges Celebrities To Tweet at Each Other to opět vypadá, že pro Twitter stále řeší neexistující problémy. A to podstatné usilovně ignoruje.

Smrt Robina Williamse coby „PR příležitost“? Edelmani se omlouvají, protože přesně toto označení použili. Nutno dodat, že to neudělali nijak obzvlášť necitlivě a hloupě, protože šlo o „příležitost“ zapojit se do konverzace ohledně duševního zdraví i depresí. A nakonec, mají vlastně pravdu. Jen se to prostě nehodí říkat otevřeně.

Jasně, nové reklamy od Applu:

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Že Xiaomi telefony posílají kamsi do Číny data bez vědomí uživatelů, byl objev, který později potvrdili F-Secure. A ještě později se objevilo vysvětlení: Xiaomi tvrdí, že jde o součást cloudových služeb, které mají umožnit případné poslání zprávy přes Internet místo klasickou SMS/MMS. Co na tom, že to posílají po internetu nešifrovaně a uživatelům o tom nic neříkají. Na Xiaomi je zajímavé, že firma před nedávnem zlákala Hugo Barra, bývalého člověka z Googlu. A ten tohle selhání vysvětluje v MIUI Cloud Messaging & Privacy. A také píše, že funkčnost bude vypnuta a uživatelé si ji budou moci zapnout. Tedy něco, co mělo být od samého počátku.


Prachy na prvním místě. Proto vám Oracle přednastaví instalaci crapware od Ask do počítače při každé aktualizaci Javy

VKontakte je u soudu s hudebními společnostmi (Sony Music Russia, Universal Music Russia a Warner Music UK). Samozřejmě jde o hudební pirátství. A to dokonce „ve velkém měřítku“. Připomeňme, že VK je číslo jedna mezi sociálními sítěmi v Rusku a Facebook je tam stále mnohem méně používaný. Viz VKontakte case puts Russian music piracy into spotlight

Až vám hackeři hacknou termostat, tak buď zmrznete nebo se uvaříte. A už po nich jdou. Viz Hello Dave. I control your thermostat. Google’s Nest gets hacked, kde ale nakonec zjistíte, že nejdřív se ti hackeři musí dostat k vám domů.

Už v roce 1970 jste mohli vidět tuhle reklamu. Varovala před šmírovacími choutkami vlád:

Edward Snowden: The untold story. Čtení od Wired doprovázejí navíc ještě povedené fotky.

Twitter prý (konečně) zlepší procesy na ochranu uživatelů proti útokům, šikaně a zneužívání. Smutné na tom je, že tohle všechno Twitter ignoruje už roky a muselo dojít k tomu, že se objevily útoky na celebritu. Viz After Zelda Williams Abuse, Twitter May (Finally) Protect Users, kde ale zjistíte, že firma to pouze bude „evaluovat“. Takže je asi dost jasné, jak to dopadne.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Přidělování hvězdiček (hodnocení) a recenze stránkám na Facebooku jsou nově dostupné pouze v případě, že má stránka uvedenu adresu provozovny. Viz Facebook changes guidelines for page ratings

52 % lidí používá dvě či více sociální sítě. Říká to tato studie. A také to, že ti, co používají více sociálních sítí, v 56 % případů používají čtyři a více.

Na Twitteru jsme jako laboratorní krysy odměňované pouze občas. Proto se musíme ještě více vracet. Viz These Are Twitter’s Biggest Secrets, kde najdete ještě další užitečné věci k pochopení toho, proč máme tak v oblibě sociální sítě. A proč je zároveň nenávidíme.

28 % času tráveného v médiích připadá na sociální sítě

28 % času tráveného v médiích připadá na sociální sítě

Podle Twitteru je 8,5 % aktivních účtů tvořených roboty. Což představuje až 23 milionů účtů, z nichž samozřejmě některé mohou být užitečné. Viz Filing Shows 8,5% Of Twitter’s Active Users Are Bots

How collaborative social blocking could bring sanity to social networks je určitým způsobem nebezpečná ukázka naivity lidí, kteří si myslí, že „crowdsourcing“ přinese lepší ochranu proti trolům a jinému smetí na sociálních sítích.

Groupon získává stovky sledujících denně na Snapchatu. Rozdávačkami samozřejmě, ale stejně je to zajímavý příklad.Viz Groupon Is Adding 100 Snapchat Followers a Day

Zajímavá studie došla k tomu, že lidé na Facebooku přijímají konspirační teorie úplně stejně jako reálné zprávy. Ale vlastně čemu se divíme. Viz People Consume Facebook Conspiracy Theories as Real News

 MOBILNÍ APLIKACE

Nejstarší řemeslo světa? Už i na tohle je aplikace. Viz New Technology Is Shaking Up The World's Oldest Profession

Konečně dobré využití QR kódů. V Anchorage je použijí na hřbitově. Viz QR codes find a warm reception in Anchorage

Až někoho zabijete, tak se samozřejmě zeptáte Siri, kam se dá schovat tělo. Jasné, ne? Čemu se divíte? Viz Murder suspect asked Siri where to “hide my roommate”

STARTUPY A EKONOMIKA

V Brazílii to s dodávkami zboží v ten samý den v rámci (zejména) e-komerce myslí vážně. Viz Brazil’s Movile Raises $55 Million To Bring Universal Delivery Services To Latin America

Čísla nejsou všechno. A pokud jsou to navíc čísla hezká, ale zcestná, máte problém. Užitečné čtení v The danger of vanity metrics: Creating a reality distortion field

Amerika je stále posedlá tím, kolik zaměstnanců je mužů a kolik žen. A taky tím, že ženy nejsou programátorky. Ale tenhle kousek od Bloomberg News není špatný:

INFOGRAFIKA

How to Take a Better #Selfie [INFOGRAPHIC] aneb ano, rozumíte tomu správně, tohle je vlastně návod, jak lépe fotit sebe sama. Tedy selfie.

Tips for Searching in Google si projděte pouze za předpokladu, že už to dávno nevíte. Ale co když…

ebf - partner 1

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv, v drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).