Hlavní navigace

Programová nabídka TV Noe dokáže překvapit

29. 3. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Křesťanská televize je v ateistickém Česku na první pohled raritou. Televize Noe přesto vysílá už necelý rok a počet jejích příznivců stále stoupá. První narozeniny, které připadají na 10. května letošního roku, by chtěla televize oslavit rozšířením programu z deseti na 14 hodin denně i novou grafikou. TV Noe definuje sebe samu jako "televizi dobrých zpráv". Diváci tu najdou zpravodajství, publicistiku, vzdělávací pořady, dokumenty, hudbu, tvorbu pro děti a mládež i několik filmů. Formáty známé z jiných televizí tu mají ale trochu jinou podobu. Jakou? O tom už je dnešní článek.

Programovou nabídku TV Noe charakterizuje pasáž z její tiskové zprávy: Všechny (naše) pořady mají jedno společné: vyprávějí o dobrém díle dobrých lidí, snaží se pohladit a potěšit, hovoří o tématech, která nás zajímají – ale v médiích se o nich nemluví. Citátu ale chybí šťáva, kterou přidá až pohled do programu samotného.

Odkud může přicházet zpravodajství na křesťanské televizi? Kdo tipuje Vatikán, hádá správně. Týdeník Octava Dies přináší sestřih zpráv a komentářů z centra římskokatolické církve a na TV Noe se v české verzi objevuje každý nedělní večer. Většina diváků takový servis za Televizní noviny, Události nebo 1. zprávy jistě nevymění, pro zájemce to ale může představovat netradiční doplněk.

V současné době připravujeme spolupráci i s dalšími broadcastery v zahraničí tak, abychom mohli přinášet autentické zpravodajství a komentáře také z dalších částí světa a vnímali názory na světové dění i z pohledu jiných konfesí a národů, informuje tisková zpráva. TV Noe navíc spolupracuje z Dětskou televizí, kterou připravují samotné děti. Její vysílání má v programu křesťanské stanice každý týden půlhodinový blok. Produkci Dětské televize přibližuje videopříspěvek její odrostlé spolupracovnice Kláry Ježkové na serveru Videožurnál.cz.

Křesťanská televize se chystá na vlastní zpravodajství

Generální ředitel TV Noe Leoš Ryška včera na tiskové konferenci uvedl: Věděli jsme, že zpravodajství je nejnákladnější a nejnáročnější složkou televizní produkce, proto jsme jeho přípravu na začátku našeho projektu odložili. Nechtěli jsme vypadat amatérsky, tomu bychom se ale bez zkušeností nevyhnuli. Po necelém roce existence ale televize došla k závěru, že svoje zprávy připravovat bude. Půjde přitom o dobré zprávy.

Koncepce pozitivně laděného zpravodajství jde proti obecným moudrům novinařiny, která hlásají věci jako: Dobrá zpráva, špatná zpráva. Platnost žurnalistické poučky potvrzují například samy zpravodajské televize, jejichž sledovanost rapidně stoupne vždy při nějaké katastrofě. TV Noe ale potvrzuje svoji jinakost a také deklarovaný fakt, že pro ni sledovanost není cílem.

Tisková zpráva láká na přípravu zpráv nové lidi. Pořad podle představ televize upozorní na zajímavé události, chvályhodná díla, aktivity Evropského sociálního fondu, možnosti vzdělání a získání nového zaměstnání, na kulturní a církevní akce i možnost setkávání s dobrými lidmi. Při vnějším pohledu takové prohlášení slibuje spíš zájmový kalendář a servisní magazín, na konkrétní podobu si ale budeme muset počkat.

TV Noe zahájení

Publicistiku netvoří jen křesťanské pořady

Ateistický český divák si v publicistické tvorbě TV Noe při letném pohledu do programu nic nevybere. Přesto i tady se najdou zajímavosti nejen pro křesťany, duchovní tvorba tu ale dominuje.

Čteme z křesťanských periodik, Misijní magazín, Bez hábitu, Pro vita mundi a Mezi nebem a zemí, to je základ vysílání pro věřící na TV Noe. Za prvním názvem se skrývá monitoring médií, jakými jsou například Katolický týdeník, Hlas pravoslaví, Dobrý pastýř, Zdislava nebo AHA (nejde o bulvární deník). Misijní magazín začíná anketou v některém z větších českých měst a pak přichází vysvětlení otázek, které byly veřejnosti neznámé. Pravidelný cyklus Bez hábitu představuje křesťanské komunity, hnutí a řády, o kterých se diváci dozvídají jejich bližší poslání a spiritualitu. V dalších pořadech vystupuje například moderátorka Rádia Proglas Kateřina Jakubcová nebo šéfredaktor Katolického týdeníku Marián Gavendy.

Širší diváckou obec by mohl zaujmout především diskusní pořad Křižovatky. Režisér a herec Jiří Strach tu vystupuje v roli moderátora, který si do knihovny Premonstrátského kláštera na pražském Strahově zve osobnosti českého kulturního a politického života. Společně se zamýšlejí nad jejich důležitými životními křižovatkami. Že by mix veřejnoprávní 13. komnaty s talkshow Uvolněte se, prosím? Hosty Jiřího Stracha byli například Jan Sokol, Táňa Fišerová nebo Svatopluk Karásek. Vlnu humoru jako od Jana Krause můžeme očekávat jen těžko, přesto může pořad stát za shlédnutí.

TV Noe - Křižovatky

Interaktivním pořadem na TV Noe jsou Kulaté stoly na nejrůznější témata. Diváci se do nich mohou zapojit prostřednictvím e-mailu, textových zpráv nebo telefonických otázek. Křesťanskou variantou fenomenálního Volejte řediteli bývalého šéfa televize Nova Vladimíra Železného je Noemova pošta. Podle tiskové zprávy je to příležitost pro všechny diváky TV Noe vyjádřit svůj názor, postřeh nebo přání.

Pomocnou ruku potřebným podávají na „televizi dobrých zpráv“ hned dva publicistické pořady. Atlas charity pravidelně mapuje činnost humanitární organizace Česká katolická charita. Seznamuje diváky s těmi, kdo pomáhají, i kdo pomoc potřebují. TV Noe se nebrání spolupráci také s dalšími organizacemi humanitárního zaměření. Pořad SOS stanice teprve chystá. Půjde ale o diskusní pořad, který by měl lidem nabídnout inspiraci, jak pomáhat druhým. Zdravotně postiženým má SOS pomoci a ukázat cestu, jak svůj handicap zvládnout.

Vzdělávací pořady, hudba a tvorba pro děti

Když si vzpomeneme na osudy Giordana Bruna nebo Galilea Galilee, těžko bychom na křesťanské televizi hledali něco o vesmíru. Čtyři sta let je ale dlouhá doba, a tak nic nebrání tomu, aby se na TV Noe vysílal pořad Hlubiny vesmíru. Měsíčník informuje o tajemstvích kosmu a je zároveň pozvánkou ke sledování noční oblohy. Moderátor Jindřich Suchánek tu s hostem – astronomem debatují o kosmických tělesech a jevech, o jejich vzniku a zániku, to vše za bohatého obrazového doprovodu od Amerického úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

TV Noe posvěcení

Nová šance pro Vás radí, jak vytvořit projekt, vyplnit na něj žádost a ucházet se o podporu z Evropského sociálního fondu. V zábavné poradně účinkuje Vanda Hybnerová a Saša Rašilov. Cyklus Noční univerzita nabízí přednášky prostřednictvím televizní obrazovky. Spektrum témat není omezeno pouze na duchovní záležitosti.

V programu TV Noe najdete největší počet přímých přenosů a záznamů koncertů vážné hudby ze všech stanic v ČR a SR, informuje tisková zpráva televize. Stanice vysílá také současný pop, ale vždy jen inspirující videoklipy inspirujících kapel a interpretů. Cizojazyčný zpěv doplňují české nebo slovenské titulky. TV Noe úzce spolupracuje se slovenskou křesťanskou produkční společností Lux Communication. Mezi řadou dodávaných pořadů je i Poltón klub, hudebně-publicistický pořad představující kapely a výběr netradičních videoklipů.

Lux Communication připravuje také dětský cyklus Baterka, který motivuje školáky k tomu, aby si svůj neopakovatelný a křehký dětský svět chránili. Baterka nabízí dětem zajímavé aktivity a informuje je o dění na slovenských farách. Poučné pohádky z produkce Rádia Proglas přináší Klaunský pohádkový kufřík.

Chcete podpořit TV Noe? Existuje řada možností

TV Noe perex
Webová stránka TV Noe uvádí hned několik variant případné podpory stanice a na závěr volá: Bez vaší podpory budeme vysílat jen krátkou dobu. Kdo by chtěl, může poslat televizi finanční dar na účet Nadačního fondu Telepace: 35–3936570207/0100, a to buď poštovní poukázkou nebo bankovním převodem. Variabilním symbolem je členské číslo Klubu přátel Telepace nebo Proglasu, příp. rodné číslo nebo číslo dárcem zvolené a předem písemně oznámené.

Študio AHA je pak pořadem pro mladé diváky od mladých autorů. Každý díl se věnuje některému z témat jako šikana, antikoncepce nebo sex, které hlouběji rozebere. V pořadu zaznívají osobní výpovědi, názory psychologa, dalších odborníků a kněze, to vše propojené mladou moderátorskou dvojicí. V současnosti TV Noe připravuje nový dětský pořad, tentokrát interaktivní, který by měl motivovat děti k tvořivosti. Průvodcem tu má být pták Pepe známý posluchačům Rádia Proglas. Z popisu Eleny Kotové, která novinku připravuje a snažila ji přiblížit na včerejší tiskové konferenci, vyzněl pořad jako Rady ptáka Loskutáka pro mladší diváky.

Tipy C

Zajímavosti ze včerejší tiskové konference:
Leoš Ryška: TV Noe má 10 tisíc skalních diváků
Problém TV Noe? Programové magazíny ji ignorují

Článek vznikl za pomoci podkladů TV Noe.

Co vás z programové nabídky TV Noe nejvíc zaujalo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).