Hlavní navigace

Prohlížeče prozrazují vaši polohu, i když jim to nepovolíte

24. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Výzkumníci z Národní university v Singapuru objevili „geo-inferenční“ způsob zjištění toho, kde se nacházíte. A nepotřebují k tomu GPS.

„Geo-inference“ podle výzkumníků z Národní univerzity v Singapuru (PDF) umožňuje zjistit, kde se uživatel pravděpodobně nachází, jenom na základě toho, jak se chová jeho prohlížeč. V řadě případů s poměrně vysokou přesností, navíc bez jeho vědomí a souhlasu.

„Geo-inferenční“ způsob zjištění polohy je zajímavý tím, že využívá časovou analýzu (timing attack) – analyzuje trvání požadavků na vyrovnávací paměť prohlížeče při využívání webových služeb, které jsou lokalizovány na určitou oblast. V tomto výzkumu pracují s Googlem, Craigslistem a Google Maps.

U Googlu například využívají skutečnost, že uživatele obvykle přesměrovává z Google.com na jednu ze 191 lokálních stránek, jako je třeba Google.cz. Pokud tedy útočník zjistí, na kterou z těchto lokálních stránek uživatel chodí, a má tedy její data uložená v cache svého browseru, může odhadnout, ze které je země.

Výzkumníci nabízejí několik možností, jak to odhalit. Jedna je například založena na čase nahrávání obrázku loga, které je specifické pro každou jazykovou mutaci. Stačí tedy zjistit, který obrázek se uživateli nahrává z cache, a tím se dá odhadnout, na kterou lokální stránku chodí. Nacachované logo se přitom obvykle nahrává mnohem rychleji, čas se pohybuje do 1 ms, uvádějí výzkumníci. 

Podobně postupují u Google Maps nebo u serveru Craiglist, který publikuje nabídky a inzeráty na různé služby a má stránky pro konkrétní města.

Jak se bránit

Podle výzkumníků této metodě podléhá 62 % webových stránek z TOP 100 nejnavštěvovanějších podle služby Alexa v USA, Austrálii, Japonsku, Singapuru či Velké Británii. Metoda je přitom použitelná v Chrome, Firefoxu, IE, Opeře i Safari.

Autoři výzkumu tvrdí, že případnému útoku nelze zabránit (a nebrání mu ani Tor, byť částečně může). Útok přitom vychází z toho, že velké internetové servery poskytují své služby na základě toho, kde se uživatel nachází. Ve spojení se soubory uloženými prohlížečem na lokálních discích lze měřit, jak dlouho trvá, než dojde k získání určité informace ze serveru.

Craigslist v tomto případě umožňuje zjistit město či čtvrť, ve které se uživatel nachází. Mapy Googlu dokáží velmi přesně zjistit konkrétní místo s přesností na políčko mapy. Právě to, jak rychle prohlížeč získá konkrétní políčko, totiž vede k tomu, že se dá určit poloha.

ebf - partner 1

Obrana by pak samozřejmě byla možná tím, že zcela potlačíte ukládání stránek a jejich prvků prohlížečem. Případně alespoň budete důsledně tuto lokální paměť, cache, promazávat. Sami autoři uvádějí, že by prohlížeče měly myslet na to, které informace jsou citlivé, a ty případně neukládat. A ty, které určují polohu uživatele, by zcela určitě měly být lépe chráněny před zneužitím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).