Hlavní navigace

Propad prodejů PC v Česku, rekordní hodnota Applu, příběh zakladatele Silk Road

12. 5. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

American Kingpin
Buffett prodává akcie IBM. Růst tržeb ČD-Telematika. Google kupuje Owlchemy Labs. Další masivní růst Nvidie. Zprávy z velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Prodeje osobních počítačů v Česku v loňském roce spadly o 18 procent na 944 tisíc kusů, uvádí Gartner. Propady jsou vidět i v letošním roce. Situace je podobná celosvětovému vývoji, globálně každopádně tak velké propady nejsou a situace se poslední dobou více stabilizuje. Zdejšímu PC trhu vládne Lenovo (podíl 26 procent) následované HP Inc. (23 procent), jako jediný ovšem rostl Dell (růst 16 procent, podíl na trhu 13 procent).

Vyšla kniha American Kingpin popisující příběh Rosse Ulbrichta a jím založeného darknet tržiště Silk Road, kde se dalo koupit kde co – od drog až po zbraně. Autor Nick Bilton je záruka dobrého čtení, vyšly mu také knihy o vzniku a růstu Twitteru a dopadech technologií na svět.

Apple se stal první americkou společností, jejíž tržní hodnota překonala 800 miliard dolarů. Akcie firmy od začátku vyrostly o více než 33 procent. Investoři očekávají nový iPhone, pomáhá rovněž zpětný odkup akcií. Apple sedí na hotovosti přes 250 miliard dolarů a částky za odkup svých akcií navyšuje.

ČD-Telematika hlásí čísla za rok 2016: tržby dosáhly 1,69 miliardy korun (v loňském roce 1,6, růst 5,6 procenta), čistý zisk činil 53,2 milionu korun (82,5 milionu v loňském roce). Důvodem nižších zisků je podle firmy tvorba rezervy na ztrátové projekty.

Google kupuje společnost Owlchemy Labs. Jde o jednoho z nejúspěšnějších vývojářů obsahu pro virtuální realitu, populární je zejména Job Simulator. Google do VR dělá skrze vlastní headset Daydream a podobně.

Trhu s digitálními asistenty do domácností vládne Amazon a jeho Echo, respektive Alexa. Podle čísel eMarketer má podíl kolem 70 procent. Čtvrtinu získal Google Home a na další zbývají jen drobky. Studie nabízí další čísla a predikce. Do hry nyní vstupuje i Microsoft se svojí Cortanou. Přístroj Invoke vyvinul Harmon, dceřinka Samsungu. Microsoft na konferenci Build 2017 uvedl, že Cortanu už dnes používá 140 milionů uživatelů Windows 10.

Warren Buffett prodal třetinu ze svých 81 milionů akcií IBM, informuje CNBC. Buffett je dlouhodobým zastáncem IBM, hodnota akcií, které nakoupil, ovšem ztratila 787 milionů dolarů. Big Blue už řadu kvartálů za sebou padají čísla a snaží se o přerod k umělé inteligenci a podobně. Zde čísla rostou, propady ve starých oblastech ale nedorovnávají.

Kniha American Kingpin o darknet tržišti Silk Road a jeho zakladateli
Autor: Penguin Random House

Kniha American Kingpin o darknet tržišti Silk Road a jeho zakladateli

Společně s prezidentem Milošem Zemanem do Číny vyrazila také podnikatelská delegace 43 firem. Jsou mezi nimi i technologické podniky, například prodejce letenek Kiwi.com.

Nvidia rozjíždí Deep Learning Institute, v rámci kterého chce vyškolit až sto tisíc vývojářů na věci, jako jsou umělá inteligence, strojové učení, deep learning. Tyto věci se stále častěji počítají na grafických kartách, díky čemuž Nvidia rychle roste. IDC očekává, že 80 procent aplikací bude mít v roce 2020 nějaké prvky AI.

Růst Nvidie nadále pokračuje. V prvním kvartále vykázala tržby ve výši 1,94 miliardy dolarů, to je meziroční růst 48 procent. Pomáhá právě nasazování GPU v rámci AI.

MMF24

Deloitte kupuje firmu Strut Digital, obchod navazuje na několik předchozích akvizic. Deloitte buduje velkou konzultační divizi pro cloud, DevOps a další IT věci. Strut pomůže právě s DevOps.

Infor kupuje firmu Birst. Ta vyvíjí cloudovou technologii pro business intelligence, analytiku a vizualizaci dat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).