Hlavní navigace

Provozovatel Skylinku dostal od ČTÚ téměř desetimiliono­vou pokutu

16. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokuta ve výši 9,5 milionu korun byla uložena v dolní polovině zákonem předpokládané hranice a plně prý odráží rozsah škodlivého a nežádoucího jednání, kterého se M7 Group dopustila.

Pokutu ve výši téměř deset milionů korun, konkrétně 9,5 milionu Kč, dostal od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) provozovatel satelitních služeb Skylink a CS Link, lucemburská společnost M7 Group. Firma byla pokutována za to, že na našem území podnikala, aniž by k tomu byla oprávněna. K této povinnosti se firma přihlásila až 28. května loňského roku, přičemž oficiálně se její činnost na našem území registruje od 1. ledna 2013. „M7 Group se v podaném rozkladu hájila tím, že jednala v dobré víře a na základě přesvědčení, že příslušná ustanovení Společného předpisového rámce EU se nevztahují na jí poskytované služby, které spočívají v poskytování obsahu,“ uvedl regulátor.

Z ARCHIVU: Skylink a CS Link klamou zákazníky, tvrdí ČTÚ. Hrozí jim pokuta pět milionů

Telekomunikační úřad v pravidelné Měsíční monitorovací zprávě, tentokrát za měsíc červen, dále uvedl, že M7 Group se spoléhala na odlišný výklad zákona, konkrétně článku 2 písm. c) rámcové směrnice (2002/21/ES), než který uvedl Soudní dvůr Evropské unie v rozsudku ve věci C-475/12 UPC DTH, tedy provozovatele konkurenční satelitní služby freeSAT. Podle ČTÚ se společnost M7 Group také bránila tím, že před spácháním tohoto prohřešku žádné podobné rozhodnutí u Soudního dvora nepadlo. S tímto tvrzením však firma neuspěla. Rozsudek konstatoval, že dodávka televizních programů prostřednictvím satelitního signálu je službou elektronických komunikací.

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Skylink se chystá přejmenovat nabídku Gratis. Kvůli servisnímu poplatku

Výši uložené pokuty ČTÚ odůvodnil tím, že M7 Group je jedním z hlavních poskytovatelů služeb elektronických komunikací v České republice, když její služby odebírá přibližně jedna desetina obyvatel. Při neoznámení zahájení komunikační činnosti společností, která poskytuje službu většímu počtu zákazníků, tak byly významně ovlivněny evidence a statistické údaje za roky 2013 a 2014, s nimiž dále nakládá nejen ČTÚ, ale i další orgány státní správy, justice, orgány mezinárodních organizací a Evropské unie. Za další přitěžující okolnost ČTÚ vyhodnotil dobu trvání, po kterou M7 Group vykonávala komunikační činnost bez oznámení, a to v situaci, kdy jí byl názor ČTÚ o protiprávní povaze takového jednání znám. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).