Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (19.): Zapojujeme digitální přijímač

5. 9. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Set-top-box je nezbytným doplňkem většiny televizorů pro zajištění příjmu digitálního vysílání. Krabičku za tisíc a víc korun si dokáže koupit každý a počet prodejních míst stále roste. Ne všichni noví majitelé set-top-boxů si ale pravděpodobně zvládnou výrobek doma také sami zapojit. Instalace není přitom o nic složitější než třeba u nového DVD přehrávače.

SCART je základ

Při nákupu set-top-boxu se zeptejte prodejce, jestli je součástí balení také kabel SCART. Některé přijímače ho mají pro zákazníky už ve svojí krabici, pro jiné si majitelé budou muset kabel dokoupit. Rozhraní SCART představuje základní způsob propojení set-top-boxu s televizorem a další domácí televizní technikou.

Jinou cestu pro totéž, tedy pro obraz a zvuk digitálního vysílání z přijímače na televizní obrazovku, představuje novější digitální rozhraní HDMI nebo naopak starší a tradiční anténní kabel. V prvním případě musí být konektor HDMI jak na set-top-boxu, tak na vašem televizoru – příslušný kabel si většinou budete muset dokoupit. Alternativa s anténním kabelem je možná pouze pro majitele digitálních přijímačů s modulátorem.

Kabely

Propojení přes HDMI představuje nejvyšší kvalitu z nabízené trojice a možnost sledovat na televizi i vysílání ve vysokém rozlišení. SCART je standardem, který plně dostačuje současné kvalitě zemského digitálního vysílání (DVB-T). V menu set-top-boxu si můžete navíc zvolit, zda chcete přenášet obraz v režimech CVBS nebo RGB. Druhá volba vám přinese stabilnější obraz se sytějšími barvami. Propojení přes anténní kabel za možnostmi HDMI a SCART pokulhává, přesto také v tomto případě výsledek vypadá ke koukání a majitelům starých televizorů navíc jiná varianta ani nezbývá.

Některé přijímače umožňují kromě propojení přes SCART i možnost spojit set-top-box a televizor kabelem se třemi žílami (žlutou, červenou a bílou). První z trojice analogových kabelů tu přenáší obraz, zbylé dva stereo zvuk. Kvalitativně je tato možnost na stejné úrovni, jako použití rozhraní SCART se zapnutou volbou CVBS.

DIGI slovník: DVD

ABC

Tři písmena zkracující sousloví Digital Video / Versatile Disk, tedy digitální video disk, případně univerzální digitální disk. DVD dnes potkáváte při kontaktu s technikou na každém kroku. Najdete ho v počítačích, stolních přehrávačích nebo třeba u domácích videoher. Standardně mají disky průměr 12 centimetrů, u digitálních videokamer narazíte ale na zmenšené kotouče o průměru osmi centimetrů.

Zkratka DVD je synekdochou – v běžné konverzaci označuje jak přehrávač propojený s televizorem, tak disk (např. s filmem), který do něj diváci vkládají. Kapacita jednoho disku se pohybuje od 1,4 GB až do více než 17 GB. Kromě různého průměru závisí velikost dostupného datového objemu na tom, jestli je disk jedno, nebo dvouvrstvý a zda je zaplněný pouze z jedné strany, nebo oboustranně.

Většina DVD rekordérů dnes dostupných na českém trhu není vybavena ladicím obvodem pro zemské digitální vysílání. Abyste na ně mohli nahrát pořady vysílané v DVB-T, musejí být přístroje zapojené k set-top-boxu stejně jako většina televizorů v současných českých domácnostech.

O nástupnictví po formátu DVD spolu soupeří standardy HD DVD a Blue-ray, každý podporovaný početnou skupinou výrobců. Oba používají místo červeného laseru DVD laser modrý, který umožňuje hustší zápis dat.

Jak začlenit set-top-box do složitější sestavy?

Pokud máte doma kromě televizoru pouze video nebo přehrávač / nahrávač DVD (viz DIGI slovník), nemusíte se žádného přemýšlení nad kabely obávat. Stačí si jen vybrat set-top-box se dvěma konektory SCART. Jeden bývá označován přímo na výrobku jako televizní, a logicky do něj proto zapojíte SCART kabel vedoucí z televize. Do druhé zdířky pak zavedete SCART z vašeho druhého televizního výrobku, který už pak samostatně s televizorem propojovat nemusíte.

Při zapojování si dejte pozor, abyste kabely vedoucí do set-top-boxu nezaměnili. Dvě zdířky SCART totiž často nenabízejí stejný obsah. Zatímco „televizní“ SCART na digitálním přijímači obsahuje v obraze například lištu s popisem pořadu, stránky teletextu nebo elektronického programového průvodce (EPG), u „VCR“ SCART konektoru jsou podobné obrazové doplňky považované za nežádoucí, a proto tu leckdy chybí. Důvod je jednoduchý – při nahrávání většinou nechcete, abyste kromě filmu zaznamenávali na videokazetu nebo DVD také uživatelská textová okna.

BRAND24

Zapojení STB

Máte v domácnosti už teď, bez set-top-boxu, k televizi připojených dva a více jiných „krabiček“? Třeba satelitní přijímač a DVD přehrávač, ke kterým chcete doplnit set-top-box pro DVB-T? Pak byste měli dbát na to, aby vaše výrobky měli vždy dva konektory SCART. V takovém případě je budete totiž moci zapojit za sebe v takovém pořadí, v jakém jen budete chtít. U složitých sestav domácí elektroniky se také nemusíte stydět svěřit zapojení set-top-boxu odborníkům – stejně jako ve chvíli, kdy si sami už nevíte rady.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 4. září 2007 (číslo 37/2007).

DIGI dotazovna České televize

Digitál ČT perex

Pokračování odpovědi na první níže uvedený dotaz z Týdeníku Televize č. 34.

Kulhánek, Zlín: Vysílá Česká televize po internetu? A pokud ano, co všechno se dá na počítači sledovat?

Internetoví diváci mohou v přímém přenosu sledovat všechny ligové zápasy, zápasy Ligy mistrů, které ve stejnou dobu běží na televizních obrazovkách. Po odvysílání jsou záznamy z utkání zařazeny do archivu a zůstávají neomezeně přístupné.

Internetu věnuje Česká televize dlouhodobě náležitou pozornost. Webový portál ČT vstoupil v roce 2007 do dvanáctého roku své existence. Za tu dobu se významně rozrostl a obsahově i graficky několikrát proměnil. V září 2006 zvítězily internetové stránky České televize již podruhé v hodnocení korporátních webů v rámci projektu WebTop100 v oboru veřejná správa. Odborná porota hodnotila firemní prezentace v celkem třiceti kritériích, která zahrnují informační hodnotu webu, technologické řešení a design prezentace. V prosinci 2006 navíc zvítězilo internetové vysílání České televize v soutěži o nejlepší broadbandovou aplikaci na českém internetu.

Skopal, Ústí nad Labem: Chci se zeptat, za jakou cenu se dá koupit slušný set-top-box a jestli už se prodávají také kapesní televize s digitálním příjmem. Docela by mě také zajímalo, jestli se vyplatí kupovat domů celou digitální televizi. Všiml jsem si v letácích, že jsou velmi drahé.

Velké digitální LCD televizory skutečně stojí řádově desítky tisíc korun. Záleží na fi nančních možnostech a požadavcích každého diváka, zda je ochoten podstoupit takovou investici. Pokud například vašemu starému televizoru pomalu končí životnost a chcete si pořídit velikostí obdobný model, ke kterému ale již nebudete muset připojovat set-top-box, stačí se porozhlédnout po integrovaném přijímači. Na trhu jsou běžně k dostání televizní přijímače s vestavěným analogovým i DVB-T tunerem, takže bez problémů naladíte dosavadní analogové i nové digitální vysílání. Cena takových přístrojů se pohybuje i pod hranicí 10 000 korun.

Peněženku samozřejmě nejméně zatíží koupě set-top-boxu, tedy přístroje, který se zapojí mezi anténu a dosud užívaný analogový televizní přijímač. Cena kvalitního set-top-boxu se dnes pohybuje kolem 1800 až 2000 korun. Je vhodné se vyhnout nákupu výrazně levnějších výrobků. Často trpí i zásadními nedostatky, jež mohou dokonce znemožnit samotný příjem digitálního vysílání.

Kapesní, respektive přenosné televizory osazené digitálním tunerem se už také objevují v nabídkách obchodníků. Jejich ceny začínají zhruba u 4500 Kč, v závislosti na velikosti displeje, výbavě a značce rostou.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).