Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (31.): Nova Cinema přináší starší filmy a seriály z USA

12. 12. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Výběr jen ze čtyř televizních programů se i v České republice stává minulostí. Přechod na zemské digitální vysílání a větší zájem diváků o alternativní platformy televizního příjmu vede k rozpadu masového publika. Lidé si začínají víc vybírat programy a pořady, na které se budou dívat. A začíná se tomu přizpůsobovat i nejsledovanější televize v Česku - Nova.

Druhý program televize Nova začal vysílat 1. prosince v kabelových sítích a na satelitu (viz DIGI slovník). Nova Cinema se zaměřuje na vysílání amerických filmů a seriálů v přehledném programovém schématu. Stanice je levným doplňkem k hlavnímu programu, náklady na její vysílání a na nákup pořadů jsou pouze zlomkem toho, co stojí „velká“ Nova. Premiéry filmů na Nově Cinema proto až na výjimky nehledejte.

Kde co kdy dávají?

Filmy na „druhé“ Nově jsou divákům servírované v šesti kategoriích. Akce, drama, romantika, rodina, komedie a thriller mají každý vlastní barvu, barevně odlišené jsou také seriály. Každý divák se znalostí tohoto odlišení by se měl proto kdykoli při pohledu na Novu Cinema snadno zorientovat, co zrovna stanice vysílá.

Přehlednosti pomáhá i programová schéma. Ve všední dny jsou začátky filmů v 18, 21 a 23 hodin. O víkendu filmy startují od 19 a 22 hodin. Dřívější snímky jsou určené širokému publiku celé rodiny a jsou spíš staršího data. Novější filmy s větší mírou dramatu a akce běží vždy později večer. Připadají vám dva tři filmy na program vysílajícím zhruba 12 hodin denně málo? Zbytek pořadů tvoří seriály, dokumenty nebo např. kuchařská show.

Dokumenty vysílá Nova Cinema ve všední dny v jednu hodinu, od 13:30 je každý den sólo pro telenovelu. Seriálový blok je na programu ve všední dny mezi půl třetí a šestou hodinou, na obrazovku se v něm vrací jména jako Roseanne, Gilmorova děvčata nebo Melrose Place. O víkendu předchází seriálům ještě hodina vaření v pořadu Hrnečku, vař! Aby nebylo seriálů málo, vysílá jeden Nova Cinema také večer – ve všední dny od osmi a o víkendu od devíti. Prostor pro dětské publikum je v sobotu a neděli mezi polednem a 13:30. Půlnoc na „Nově 2“ patří každý den erotice.

DIGI slovník: Vysílání programu Nova Cinema

Ilustrační slovník pojmů

Pokud vás program Nova Cinema zaujal, budete si ho chtít zřejmě naladit i u sebe doma. V zemském vysílání, které je v Česku stále nejrozšířenější, novou stanici ale nenajdete. Televize má licenci pro vysílání přes satelit a jako převzatý mohou program do svých nabídek zařazovat operátoři kabelových sítí nebo IPTV. Jejich seznam byste měli nalézt na stránce www.novacinema­.cz.

Nova Cinema vysílá na satelitu Astra na pozici 23,5 stupně východně, a to jako kódovaná stanice v transpondéru 1E. Abyste si mohli vysílání ze satelitu zpřístupnit, musíte být zákazníkem společností Gital nebo Trade and Technology, které nabízejí dekódovací karty platformy CS Link. Stávající předplatitelé služeb firmy Trade and Technology si za příjem Novy Cinema budou muset jednorázově připlatit 199 korun, za tu cenu získají přístup i ke dvěma programům Slovenské televize. Společnost Gital doplatek za Novu Cinema v době uzávěrky tohoto článku (26. listopadu) ještě nezveřejnila. Ze satelitních operátorů nabízí Novu Cinema také Digi TV.

Do uzávěrky ještě Nova neměla podepsanou smlouvu s dominantním kabelovým operátorem a provozovatelem satelitní platformy UPC Direct, společností UPC. Nova Cinema nakonec ale velmi pravděpodobně nechybí ani tady. Program je šířený také v rozvodech dalších kabelových operátorů jako F.C.A., KT Přerov, KT Třinec, Elsat České Budějovice, SATT Žďár nad Sázavou, Noel nebo Mattes AD.

Nova Cinema logo velké

Nabídka filmů a dabing

Nova Cinema vysílá všechny filmy a seriály s českým dabingem. Diváci se tedy nedočkají původního znění doplněného jen titulky. U některý pořadů ale využije stanice alespoň možnosti duálního vysílání, kdy v jedné stopě stereo zvuku běží čeština a ve druhé původní zvuk.

Jaké filmy nabídne druhý program Novy pro nejbližší dny? Mezi akčními snímky to budou tituly Děla z Navarone (28.12.), Úkol zabít (30.12.), Království ohně (19.12.) a Dobrodružství na letadlové lodi (12.12.). Drama představí Letec (31.12.), Philadelphia (27.12.), Malé ženy (6.1.) nebo Mise na Mars (17.12.). Romantiku nabídne Pomáda (25.12.), Spřízněné duše (27.12.) a Svět draků (15.12.). Rodinnou zábavu přinesou Setry na Bahamách (16.12.), Vánoční strom (20.12.), Tři dny (25.12.) nebo Co je malý, to je hezký (19.12.). Komediemi budou Včera narozeni (13.12.), Zelená karta (20.12.), Santa Clause a Kid (obojí 24.12.) nebo Doktor T. a jeho ženy (26.12). A konečně thriller zajistí Bugsy (31.12.), Vyvolený (23.12.), Interview s upírem (5.1.), Drsný a drsnější (6.1.) a Nebezpečné pády (22.12.). Žánrové členění vychází z materiálu, který novinářům poskytla sama Nova Cinema.

BRAND24

Předvánoční digitální kvíz o tři set-top-boxy s HDMI

Subjekt DigiZone.cz logo
Mascom MC1400T

Víte, co znamená zkratka EPG? Pamatujete si, kdy začal vysílat sportovní program ČT 4 Sport? A tušíte, ve kterých evropských zemí má vlastník televize Nova, společnost CME, svoje další stanice? Pak neváhejte a zapojte se do Předvánočního digitálního kvízu serveru DigiZone.cz. Ze správných odpovědí vylosujeme dvanáct šťastlivců, které odměníme.

Na první tři výherce čeká set-top-box Mascom MC 1400T s rozhraním HDMI věnovaný společností Mascom. Pro další tři vylosované máme poukázky na nákup za 500 korun v síti knihkupectví Kanzelsberger. Mezi cenami jsou také tři krokoměry s logem serveru DigiZone.cz a tři stylová trička. Odpovídat můžete až do konce úterý 18. prosince. Jména výherců zveřejníme v pátek 21. prosince.

Vracíme se k pořadům, které jsou již z hlediska ohlasu na Nově prověřené a divákům se líbí, komentoval programové schéma Novy Cinema mediální analytik stanice Milan Kruml. Podle ředitele Novy Petra Dvořáka jsou cílovou skupinou programu diváci ve věku 15 až 64 let, ale spíš ti mladší z nich.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 11. prosince 2007 (číslo 51/2007). Uzávěrka textu byla v pondělí 26. listopadu, tedy ještě před rozhodnutím Rady pro rozhlasové a televizní vysílání umožnit šíření Novy Cinema v řadě kabelových a DSL rozvodů.

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

Zuzana Matesová, Brno: Zajímá mě, zda bude ČT také vysílat v HDTV a kdy se tak stane?

Česká televize v současnosti upřednostňuje vyřešení přechodu z analogového na digitální vysílání urychleným pokrytím republiky zemským digitálním vysíláním DVB-T. Tento úkol stanovuje mimo jiné i Zákon o České televizi.

ČT se snaží připravit vysílání ve vysokém rozlišení efektivně. Postupuje podle strategických plánů, a to od vytváření technických podmínek (jednotlivá pracoviště jsou postupně připravována pro zajištění výroby ve formátu HD) přes samotnou výrobu pořadů v HD (již nyní jsou některé pořady vyráběny a archivovány v HD formátu, počítá se s nárůstem výroby) až po pravidelné HDTV vysílání. Postup je navržen tak, aby při zahájení vysílání v HD diváci mohli program v dostatečném rozsahu přijímat.

V rámci tohoto procesu zahájila Česká televize přede dvěma lety vysílání ve formátu 16:9. Dnes již téměř všechny sportovní přenosy vyrábí ČT pouze v tomto formátu, stejně jako další umělecké nebo hudební pořady. Od 1. ledna 2008 začne kanál ČT 4 Sport jako první v zemi vysílat plně v tomto širokoúhlém formátu. Spolu s nasazováním nezbytné odbavovací a studiové techniky se tak vytvářejí podmínky pro pravidelné vysílání v HDTV. To vyžaduje dostatečnou přípravu, a tak Česká televize zvažuje, že se HDTV objeví nejprve na satelitu ve formě prémiového a de facto zkušebního kanálu, na němž nabídne ve vysokém rozlišení to, co diváci ostatních čtyř kanálů ČT uvidí v rozlišení standardním. V letech 2008 až 2009 se bude jednat o příležitostné experimentální vysílání a v programové nabídce by se měly objevit sportovní přenosy, koncerty, divadelní představení a podobně. Olympijské hry ve Vancouveru by pak mohly v roce 2010 zahájit éru pravidelného vysílání České televize v HDTV.

Uvedená strategie přechodu na HDTV vysílání odpovídá i koncepci ostatních veřejnoprávních televizí v Evropě. Zejména je nutné, aby byly nejprve vytvořeny jednak vhodné distribuční cesty pro tento formát (proto ČT v červnu letošního roku zahájila se společností Telefonica O2 experimentální vysílání v tomto formátu v rámci IPTV) a především aby byli diváci vybaveni novými přijímači, které umožní zobrazení HDTV, ve vyšší míře než dosud. Nyní totiž může HDTV vysílání reálně sledovat v celé republice jen mimořádně nízký počet diváků.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).