Hlavní navigace

Průzkum: obětí kyberšikany je každé desáté dítě

17. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nadace O2 a občanské sdružení Aisis zveřejnily výsledky průzkumu zaměřeného na tzv. kyberšikanu mezi dětmi, který mapoval situaci na českých školách v posledních šesti měsících. Podle tohoto průzkumu se 10 procent dětí stalo obětí kyberšikany. Jejím cílem je někomu ublížit nebo ho zesměšnit, k čemuž jsou použity elektronické prostředky typu SMS a MMS zpráv, online videa, e-mailu apod. Dá se předpokládat, že kyberšikana v budoucnosti dál poroste, tak jak porostou počítačové dovednosti dětí. A…

Nadace O2 a občanské sdružení Aisis zveřejnily výsledky průzkumu zaměřeného na tzv. kyberšikanu mezi dětmi, který mapoval situaci na českých školách v posledních šesti měsících. Podle tohoto průzkumu se 10 procent dětí stalo obětí kyberšikany. Jejím cílem je někomu ublížit nebo ho zesměšnit, k čemuž jsou použity elektronické prostředky typu SMS a MMS zpráv, online videa, e-mailu apod. Dá se předpokládat, že kyberšikana v budoucnosti dál poroste, tak jak porostou počítačové dovednosti dětí. A informace učitelů a přístup školy budou v tomto případě klíčové, říká Ivana Šatrová, šéfka Nadace O2.

Školy se však podle Nadace O2 zatím do osvětových kampaní nehrnou. Výzkum totiž ukázal, že 60 procent dětí pojem kyberšikana vůbec nezná nebo mu nerozumí dostatečně. Navíc jen 19 procent dětí se o kyberšikaně dozvědělo ve škole. Přitom jejími oběťmi se stávají i samotní pedagogové. Podle průzkumu více než polovina dětí již slyšela o případu kyberšikany učitele. Celkové výsledky potvrzují, že školy potřebují více informací o tom, jak s kyberšikanou pracovat a jak se jí bránit. Proto v rámci projektu Minimalizace šikany chystáme materiály, které na jaře poputují na všechny základní školy v České republice, dodává Ivana Šatrová. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).