Hlavní navigace

První den Google I/O 2012: tablet Nexus 7, nový Android 4.1 a záplava dalších novinek

29. 6. 2012
Doba čtení: 19 minut

Sdílet

První den Google I/O 2012: levný a přesto výkonný tablet Nexus 7, nový rychlejší Android 4.1, multimediální zařízení Nexus Q konkurující Apple TV, novinky na Google Plus a nové mobilní aplikace.

V americkém San Franciscu se koná již tradiční vývojářská konference Google I/O 2012. I když označovat tuto akci za vývojářskou konferenci není dnes již nejpřesnější. Jde totiž o jedinou pravidelnou každoroční akci Googlu, kde hromadně představuje své novinky, takže nad novinkami přímo pro vývojáře berou převahu i novinky týkající se koncových uživatelů služeb a produktů Googlu. 

V tomto článku si zmapujeme to nejdůležitější, co Google představil během prvního dnu konání akce, tedy ve středu 27. června 2012 ve večerních až nočních hodinách našeho času. Google představil novou verzi mobilního systému Android, dlouho očekávaný tablet Nexus, nové mobilní aplikace ke svým službám, novinky na komunitním serveru Google Plus a řadu dalších zajímavostí.

Nový Android 4.1 s prohlížečem Google Chrome

Nejdříve několik nejčerstvějších čísel. Google potvrdil, že se aktuálně denně aktivuje milion nových zařízení s jeho systémem. Před rokem při stejné příležitosti uváděl 400 tisíc každý den aktivovaných zařízení se systémem Android. Celkový počet aktivovaných zařízení již činí 400 milionů. Kolik z toho je chytrých telefonů, kolik na tabletů a kolik další zařízení, není známo (pokud to lze vůbec zjistit). 

Na Google I/O 2012 se očekával Android 5, nakonec Google představil pouze novou minor verzi, ale i ta stojí za pozornost. Nový Android 4.1 nese kódové jméno Jelly Beans. Hlavním vylepšením je výrazné zvýšení rychlosti uživatelského rozhraní. Na přednášce Google v praxi ukazoval, jak rychle pracuje Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) a Android 4.1 (Jelly Beans).

Podle toho, co Google ukazoval na velkoplošných obrazovkách, nový Android pořádně šlápl na plyn. Je samozřejmě otázkou, do jaké míry si Google pro prezentaci vybral disciplíny, v nichž je rychlostní zlepšení nejmarkantnější. Každopádně každé navýšení výkonu se počítá jako plus. A nezůstalo jenom u něj. 

Další novinkou je prediktivní klávesnice, která má výrazně usnadnit psaní inteligentním odhadem toho, co chce uživatel napsat. Při psaní v angličtině se funkce jevila velmi zajímavě. Podpora dalších jazyků a jejich úroveň zůstala otázkou. V systému bude celkem 27 různých rozložení klávesnice, mezi nimiž půjde libovolně přepínat. Myšleno bylo i na podporu externích klávesnic. K novinkám se dále řadí podpora vstupních zařízení pro zrakově postižené uživatele.

Dobrou zprávou je, že zadávání textu hlasem v systému Android 4.1 už funguje i bez připojení k Internetu. Zatím sice pouze pro angličtinu, ale Google brzy (konkrétnější nebyl) chce funkci rozšířit i na další jazyky, u kterých je již zadávání textu hlasem podporováno při připojení k Internetu. Dočkat bychom se tak měli i podpory češtiny. 

Řada novinek se týká systému notifikací, který nově umožňuje tvůrcům aplikací nabídnout funkce aplikací přímo ze stránky s oznámeními, aniž by bylo nutné přecházet do konkrétní aplikace. Jednotlivá upozornění (notifikace) bude možné s pomocí gest zvětšovat dle potřeby. Android 4.1 počítá například, že ze stránky s notifikacemi půjde okamžitě zpětně zavolat při zmeškaném hovoru nebo na příchozí zprávu odpovědět předpřipraveným textem. 

Vylepšena byla podpora NFC. Android Beam nyní jednodušeji umožní přenášet fotky nebo videa mezi dvěma zařízeními jejich pouhým přiložením k sobě. Na něco podobného láká i Samsung Galaxy S III, ovšem korejský výrobce elektroniky si ještě musel vytvořit vlastní řešení pro dosažené této funkce. 

Přes NFC půjde také jednoduše párovat zařízení přes Bluetooth bez opisování pinů a podobných kostrbatostí. Nutné ovšem bude, aby obě zařízení NFC podporovala. Funkce tedy nebude automaticky podporovat všechna Bluetooth sluchátka, ale jen ta s NFC.  

Nativní bezejmenný prohlížeč střídá mobilní Google Chrome, který tak ukončuje fázi svého testování. Dostupný je i pro Android 4.0. Oproti starému prohlížeči uživatelům nabízí mnoho novinek včetně přenosu otevřených stránek mezi zařízeními, rychlejšího surfování po webu, komfortnějšího zpracování tabbed-browsingu nebo podpory anonymního režimu při procházení webových stránek. 

Akvizice kancelářské sady QuickOffice se ještě v této verzi systému neprojevila. Přišla však nová aplikace pro Google Maps a YouTube. Oběma se budeme věnovat v další části článku. Google výrazně vylepšil práci s widgety. Ty nově konečně půjde plynule roztahovat do všech směrů a navíc se budou moci automaticky přizpůsobovat rozlišení ikon na obrazovce a změně jejich rozložení. 

Pořizování, prohlížení a sdílení fotek má být nyní o něco rychlejší jak díky přepracování ovládání dotčených aplikací, tak díky vyladění jejich výkonu. Google vývojářům nabídl v rámci podpory Wi-Fi a funkce Wi-Fi Direct možnost jednodušeji vytvářet multiplayerové hry nebo rychleji přenášet a sdílet soubory mezi zařízeními v jejich aplikacích. 

Google potvrdil, že i Android 4.1 zůstane open source, takže bude záležet čistě na výrobcích mobilů, kdy, jak a jestli vůbec jej nabídnou současných majitelům jejich zařízení. Při pohledu na tristní penetraci systému Android 4.0 nelze ale čekat nějakou bleskovou smršť aktualizací. Toto je největší problém, kterým Android trpí. Aktualizace systému se k uživatelům dostávají pozdě a často nejsou nabídnuty vůbec i u modelů, kde nejsou technické překážky.

Výrobci mobilů a tabletů často chápou novou verzi systému jako prodejní argument při uvádění nových modelů svých zařízení na trh, takže vcelku logicky a kapitalisticky pro zákazníky se zařízením, za které už jednou dostali zaplaceno, jen velmi neochotně uvolňují aktualizace. Navíc jejich vydání často trvá velmi dlouho, takže mnohá zařízení teprve teď budou aktualizována na Ice Cream Sandwich, když už Google ale ukázal nástupnický systém Jelly Beans. 

Světýlkem na konci tunelu by pro uživatele měla být budovaná produktová řada Nexus od Googlu, která má zahrnovat více mobilů od různých výrobců (mluví se až o pěti dodavatelích) a Google slibuje dlouhou podporu ve smyslu zpřístupňování aktualizací. Tím chce mobily značky Nexus odlišit od ostatních. A ještě prodejem vlastními silami (čili žádné další marže pro obchodníky nebo operátory) a dodávkou zařízení s čistým Androidem bez nadstaveb.

Nadstavby typu HTC Sense podle některých uživatelů systém pouze kazí a jejich jediným účelem podle kritiků je, aby výrobci Android na svých zařízeních nějak uměle odlišili od konkurence bez nějaké přidané hodnoty. Jestli mají kritici pravdu, to si zodpovězte sami. Ovšem například v souvislosti s Androidem 4.1 je otázkou, jak se tyto nadstavby vypořádají s dynamickými widgety. 

Google Now: osobní asistentka v podání Googlu

Google představil také novou aplikaci Google Now, kterou lze velmi zjednodušeně popsat jako osobní asistentku s podporou hlasového vstupu. Ano, jde o první pokus nějak zareagovat na technologii Siri, kterou Apple již dříve nabídl uživatelům svého iPhonu a na podzim ji s iOS 6 zpřístupní i majitelům tabletu iPad druhé anebo třetí generace.

Google Now má uživatele provázet celým dnem. Tedy samozřejmě v tom ideálním případě, že vše bude fungovat tak, jak si Google narýsoval. Den s Google Now uživatelé budou moci začít pohledem na aktuální předpověď počasí. Aplikace na základě hustoty dopravy zjistí, kdy je nejvyšší čas vydat se do práce. Případně pomůže s cestováním MHD, pokud jsou silnice beznadějně ucpané.

O polední přestávce doporučí kam si zajít na oběd. Samozřejmě upozorní na schůzky. Pokud se některá koná mimo pracoviště, naplánuje i cestu na místo schůzky. Dodá ale i informace o výsledcích oblíbeného sportovního týmu a moře dalších dat. Vše si Google Now vytahuje z vyhledávače Google, databází služeb Googlu a komunitního serveru Google Plus. Není tedy třeba nějaké složité úvodní nastavování.

Google to sice explicitně neřekl, ale těžko předpokládat, že Google Now bude plně nebo vůbec funkční i v České republice. Minimálně hlasový vstup je podporován jen v angličtině. Další jazyky mají přijít později. Jak to bude s podporou jednotlivých zemí (lokalit) Google zatím vůbec nespecifikoval. Teoreticky má k dispozici data, díky nimž by aplikace Google Now mohla fungovat i u nás. Ale musíme si počkat až se Google rozpovídá o podpoře jednotlivých zemí.  

Tablet Nexus 7: iPadu chce zatopit hlavně cenou 

Už měsíce se považuje za hotovou věc, že Asus pro Google chystá tablet. A to se také na Google I/O 2012 potvrdilo. Google bude tablet prodávat vlastními silami a pod vlastní značkou. Ponese jméno Nexus 7. Nečekejte ovšem, že se do souboje s iPadem půjde funkcemi jako nedávno představené high-endové tablety Microsoft Surface s Windows 8 a Windows RT. 

Google zvolil podobnou cestu jako Amazon a Applu chce konkurovat cenou. Na americkém trhu bude Google svůj Nexus 7 prodávat od 199 dolarů. Na tolik vyjde verze s 8 GB interní paměti. Verzi s dvojnásobnou kapacitou interní paměti bude Google na americkém trhu prodávat za 249 dolarů. Nízké ceně odpovídá hardwarová výbava, která nikterak neoslňuje, ale zajímavosti se v ní najdou. 

Tablet Nexus 7 je vybaven 7“ IPS displejem pracujícím v rozlišení 1280×800 pixelů (216 pixelů na jeden palec) s ochranou Corning Glass. Pohání jej ARM procesor nVidia Tegra 3 se čtyřmi jádry a taktovací frekvencí 1,3 GHz a grafickou GeForce. V kombinaci s 1 GB operační paměti a výkonnostně vyladěným systémem Android 4.1 by tedy měl Nexus 7 běhat svižně jako tablety z vyšších cenových pater. 

Tablet Google Nexus 7 se systémem Android 4.1

Překvapivě chybí slot pro paměťové karty, takže poměrně malou interní paměť nepůjde rozšířit. Že by Google takto tlačil uživatele k využívání cloudového úložiště Google Drive? Apple iPad sice také nemá slot pro paměťové karty, ale má větší interní paměť. Zaráží i absence přední kamery. Ne, že by focení a natáčení tabletem bylo jednou z nejoblíbenějších disciplín jeho uživatelů, ale i tak je absence primární kamery překvapivá. K dispozici však je čelní kamera pro videohovory s rozlišením 1,2 megapixelu. 

Ve výbavě je GPS navigace doplněná sadou senzorů jako je gyroskop, magnetometr nebo akcelerometr. Z bezdrátových technologií Nexus 7 podporuje Wi-Fi (b/g/n), Bluetooth v nespecifikované verzi a NFC, což u takto levného tabletu je milým překvapením. S 3G modemem se ale nepočítá, což je proti dražším tabletům naopak mínus. 

Specifikace uvádí port USB 2.0 v provedení microUSB. Ten nanejvýš pravděpodobně bude sloužit jak pro dobíjení zařízení, tak pro připojení k počítači. O HDMI výstupu nebo výstupu pro sluchátka není ve specifikaci ani slovo. Tablet ale hodně mile překvapí svou nízkou hmotností: pouhých 340 gramů. Tloušťku se ovšem inženýrům Googlu nepovedlo srazit pod magických deset milimetrů. Činí totiž 10,5 milimetru. 

Baterie (4325 mAh) má vydržet až osm hodin aktivního užívání, tedy třeba přehrávání videa. To je hodně důležitý údaj, protože Google stejně jako Apple a Amazon počítá s tím, že uživatele budou hojně konzumovat multimediální obsah z jeho internetového obchodu. Americkým uživatelům dnes Google Play nabízí vedle aplikací hudbu, filmy nebo e-knihy a nově ještě více (viz dále). Těm také k tabletu Nexus 7 dá kredit ve výši 25 dolarů na nákupy na Google Play. 

Google nespecifikoval, jak to bude s dostupností tabletů. Z České republiky každopádně předběžné objednávky nepřijímá. Jistě se objeví šedý dovoz, ale těžko očekávat, že obchodníci nastaví stejně příznivé ceny jako Google. Jelikož budou nakupovat za maloobchodní cenu, logicky si k ní připočtou tučnou marži. A jistě se opět vynoří i nějaké ty podvodné e-shopy nabízející Nexus 7 za skvělou cenu při platbě předem. 

Nečekaný Nexus Q: konkurence pro Apple TV

Zdá se, že se Google a Microsoft učí od Applu umění utajování připravovaných zařízení. Microsoft nedávno zcela překvapivě představil vlastní tablety Surface, kterými evidentně zaskočil i své hardwarové partnery. Google zase překvapil zařízením Nexus Q. Tentokrát nejde o tablet nebo chytrý mobil, ale o netradiční set-top-box koncepčně ne nepodobný Apple TV.

Nexus Q tvarem set-top-box rozhodně nepřipomíná. Jde o celkem „sexy“ kuličku křížem měřící 4,6“ a vážící 923 gramů s efektním obvodovým kruhem složeným z 32 LED diod měnících barvu podle přehrávané hudby. To je právě jedna z funkcí, kterou Nexus Q nabízí. Dále umožňuje přehrávat filmy či seriály nebo číst e-knihy. To vše z nabídky Google Play (čili opět nic pro českého uživatele). Kromě toho ještě umožní přehrávat obsah z YouTube. 

Multimediální zařízení Google Nexus Q

S televizorem lze Nexus Q propojit přes HDMI rozhraní (zařízení je vybavení microHDMI portem). K dispozici je též optický S/PDIF výstup a zdířka pro jack k připojení reproduktorů. Volitelně si k Nexus Q půjde přikoupit pro něj speciálně určenou sadu reproduktorů Triad Speakers americké výroby za 399 dolarů. Reproduktory jsou tak o sto dolarů dražší než samotné zařízení. Otázkou je, do jaké míry zákazníci zaplatí za kvalitní zvukovou aparaturu a do jaké míry za pozlátko speciálního příslušenství k zařízení Nexus Q …

USB rozhraní (port microUSB) má sloužit jen pro servisní účely, čili žádné přehrávání multimediálního obsahu z připojeného flash disku jako jsme zvyklí u běžně dostupných multimediálních center značky Asus, Western Digital, LG a dalších. K síti lze Nexus Q připojit bezdrátově přes Wi-Fi (a/b/g/n), ale nechybí ani vstup pro kabel s klasickým konektorem RJ-45. Nexus Q však nepodporuje GLAN.

Nexus Q pohání ARM procesor Cortex A9 s grafikou SGX540. K dispozici je 1 GB operační paměti a 16 GB interní flash paměti. Vstup na paměťové karty chybí, takže ji nelze žádným způsobem rozšířit (ani přes zmíněné USB rozhraní připojením flash disku nebo externího pevného disku). Jako operační systém Google zvolil Android 4.0 (překvapivě ne nový Android 4.1). 

Multimediální zařízení Google Nexus Q 

K zařízení není dodáván dálkový ovladač. Google počítá, že uživatelé budou Nexus Q ovládat přes chytrý mobil nebo tablet s Androidem. Samotné zařízení má na sobě jen dva hardwarové ovládací prvky: pro regulaci hlasitosti nebo úplné ztlumení zvuku.

S přehráváním obsahu nepořízeného na Google Play nebo nedostupného na YouTube je na tom Nexus Q špatně. Z dostupných informací vyplývá, že vůbec nepočítá s DLNA, což jej opět výrazně odlišuje od sofistikovanějších multimediálních center. Přitom s cenou 299 dolarů se řadí do jejich cenové skupiny. Naopak stojí ještě více než některá opravdu povedená multimediální centra. 

Vlastní hudbu půjde přehrávat pouze po nahrání do úložiště Google Music, které pojme 20 000 skladeb. Domácí videa bude nutné kvůli přehrávání nejdříve nahrát na YouTube. Čili vše v režii internetových služeb Googlu. Multimédia z domácí sítě si přes Nexus Q přímo nepřehrajete. Ale jelikož na zařízení běží Android, pro který existuje řada DLNA aplikací, je dost možné, že tato omezení půjde obejít. Tedy pokud Nexus Q nemá nějaké pojistky, o kterých zatím nevíme.

Chytré brýle: od snu zase o krok blíže k realitě

Sergey Brin osobně přišel na přednášku ukázat, jak si mění svůj dětský sen ve skutečnost. Na pódium dorazil s nezvykle vypadajícími brýlemi na obličeji a všem bylo jasné, o čem že to bude řeč. Správně, jde o chytré brýle Googlu. V posledních měsících hodně diskutovaný gadget, kterému se přisuzuje potenciál způsobit velkou technologickou revoluci. 

Google k brýlím obecně řekl, že do nich vměstná výkonný procesor, dostatek operační paměti a bezdrátové přijímače blíže neupřesněné charakteru. Nakonec se přítomní dočkali alespoň některých konkrétnějších informací. Pokud jde o hardware, tak Google své chytré brýle zatím vybavil akcelerometrem a gyroskopem. 

Displej nebude umístěn přímo před okem, ale těsně nad ním, takže by neměl překážet ve výhledu. Na druhou stranu to trochu omezuje vizi rozšířené reality, pokud uživatel bude muset zvedat pohled k displeji. Uvidíme ale, jak to bude vypadat v praxi. Na základě kusých informací těžko dělat sáhodlouhé závěry. 

Google nejdříve začne přijímat předběžné objednávky od vývojářů, kterým budou v brýle Google Glass (což je zatím ještě pořád neoficiální název) v Explorer Edition dostupné za 1500 dolarů. Levná hračka to tedy nebude. O maloobchodní ceně nebo dostupnosti zatím nepadlo ani slovo. Projekt je evidentně stále ve velmi raném stádiu vývoje, přestože se s ním Google již hodně hlasitě chlubí. 

Vyhledávač s umělou inteligencí? V podání Googlu skoro

Google má v plánu vylepšit svůj vyhledávač, který je stále ještě s nabalenou reklamou jeho hlavním byznysem, o funkci zvanou Knowledge Graph (znalostní graf). Google chce aby jeho vyhledávač ještě lépe chápal kontext hledaných informací a nalezených informací a na základě tohoto pochopení kontextu nabídl relevantní informace přímo na stránce s výsledky vyhledávání. 

Google bude schopen odpovídat na přímo položené otázky (textově i hlasově). Kdo je to? Jaké bude počasí? Jak skončil fotbalový zápas? Jaké bude počasí? Kdo hraje v novém filmu a která kina jej nyní mají na programu? To jsou jen některé otázky, které Google bude schopný zodpovědět. Ovšem pozor: zatím pouze ve své anglické mutaci. 

Obecně ale i ty technologicky nejnáročnější funkce se Google snaží postupně dostat také do dalších jazykových mutací vyhledávače, takže bychom se časem této funkce měli dočkat i u nás s podporou češtiny. Je to stejné jako s hlasovým vyhledáváním: svého času revoluční funkce, jejíž cesta k českým uživatelům nebyla zase tak dlouhá, jak se mnozí zklamaně obávali.

Knowledge Graph každopádně trumfuje konkurenční vyhledávač Bing od Microsoftu, který nedávno uzavřel dohodu o spolupráci s encyklopedií Britannica. Nyní tak na některé dotazy zobrazuje jeho americká verze výsledky vyhledávání doplněné o box s encyklopedickými informacemi a odkazy na alternativní zdroje informací jako je třeba Wikipedia. Oproti Knowledge Graph je to ale technologie minimálně pět let pozadu. Tedy pokud Knowledge Graph bude fungovat tak, jak Google slibuje. 

Google Plus: nejnovější čísla a funkce

Konec spekulacím, Google odkryl karty a prozradil, jak to s těmi zpochybňovanými počty uživatelů Google Plus je doopravdy. Po roce existence si profil na Google Plus aktivovalo 250 milionů uživatelů. Přesto existují analýzy, že Google Plus je město duchů. Ostatně i společnost Wooga, která z Google Plus stahuje své hry, tvrdí, že to tam zkrátka nežije, jak si původně představovala.

A Google to do jisté míry přiznává. Alespoň jednou měsíčně Google Plus použije 125 milionů uživatelů. De facto je tak polovina profilů mrtvých. Právě toto číslo lze srovnávat s Facebookem, který neuvádí celkový počet uživatelů, ale počet uživatelů aktivních alespoň jednou měsíčně a ten v jeho případě podle posledních zpráv činí 901 milionů uživatelů. Číslo je již vousatější, nyní bude zřejmě o nějaký ten milion vyšší. 

Samozřejmě, že po roce provozu nelze čekat zázraky. Zvlášť, když některé klíčové funkce se na Google Plus teprve průběžně doplňují. Ale při síle značky Googlu a jeho možnostech se dost možná právem čekaly lepší výsledky. Každopádně si ale Google Plus vede lépe než předchozí experimenty postavit se Facebooku (Google Wave, Google Buzz). 

Denně Google Plus používá 65 milionů uživatelů, kdy každý z nich tráví na streamu průměrně 12 minut (analytici tipovali čtvrtinový čas). Kolik času pravidelní uživatelé na Google Plus tráví celkově zveřejněno nebylo. Google pouze obecně konstatoval, že na webech všech jeho služeb uživatelé denně v průměru tráví 60 minut. Kolik z toho připadá na Google Plus (nejen na prohlížení streamu) však nespecifikoval. 

Pokud byla řeč o klíčových funkcích, tak jednu Google spustil právě během konání své „vývojářské“ konference. Jde již o dříve prozrazené události, které známe i z Facebooku. Google však události na Google Plus propojil se svou službou Google Calendar. Pokud se tedy někdo přihlásí k účasti na nějaké události, automaticky se mu zanese do kalendáře a z něj se pak synchronizuje do napojené desktopové aplikace nebo do mobilního zařízení (chytrý mobil, komunikátor, tablet)

Google Plus a Google Calendar vzájemně propojují události.

Google Play s podporou inkrementálních aktualizací

Služba Google Play (někdejší Android Market) obsahuje již 600 000 aplikací a zaznamenala 20 miliard stažení. Nově pro uživatele zařízení se systémem Android ve verzi 2.3 nebo vyšší budou k dispozici tzv. chytré aktualizace aplikací. Nebude již bezpodmínečně nutné stáhnout celou novou verzi aplikace, ale jen její změněné části. Technicky jde tedy o inkrementální aktualizace.

Tato novinka se obzvlášť v českých podmínkách hodí. Aplikace se aktualizují dosti často a pokud jich používáte větší počet, můžete klidně několikrát do týdne mít připraven ke stažení pěkný balík dat. Při datových limitech u mobilního připojení českých operátorů je jistě příjemnější, že tento balík bude zmenšen a obsahovat bude jen data nezbytně nutná pro provedení aktualizace. 

Američanům Google Play po aplikacích, hrách, hudbách, filmech a knihách nabídne nově také časopisy a televizní pořady (různé show a seriály). U časopisů se počítá s převodem do formátu konzumovatelném na malém displeji mobilu nebo tabletu, takže se američtí uživatelé nemusí bát, že při čtení svého oblíbeného časopisu budou muset neustále posouvat obraz sem a tam, protože se původní obsah zkrátka v čitelné velikosti nevejde na displej. 

Nové aplikace Google Plus, Google Maps a YouTube

A na závěr k novým aplikacím pro Android, které Google v první den konání své „vývojářská“ konference představil. Aplikace Google Maps podporuje nyní stažení výseku mapy pro práci offline jako standardní funkci (dosud šlo o experimentální funkci). Stačí si vybrat požadovanou část mapy a uložit si ji. Google těmto výsekům říká mapové dlaždice a do paměti zařízení jich lze uložit libovolný počet (resp. během testování jsme na limit nenarazili – samozřejmě kromě kapacity paměti). 


Google Maps pro Android s podporou offline map

V praxi jsme ale narazili na něco nepříjemnějšího: minimálně v České republice některé oblasti nejsou pro offline použití dostupné. Třeba mapku Prahy 1 nebo Brna si k offline použití nestáhnete. Mapku například Teplic a okolí naopak ano, ovšem pro některé lokality chybí část dat. Offline mapové dlaždice (výseky map) jsou k dispozici v sekci Moje místa na záložce Offline. Odsud je lze otevírat nebo ty již nepotřebné smazat. Případně si lze odsud vyžádat stažení mapové dlaždice pro novou lokalitu. 

Google Maps pro Android ne vždy podporují stažení mapy. 

Google také aktualizoval mobilní Street View, kde se vylepšuje virtuální procházení interiérů různých provozoven jako jsou třeba restaurace. Díky gyroskopu lze reálný pohyb přenášet do virtuálního prostředí Street View. V tomto případě však není podporována zatím nejrozšířenější druhá generace systému Android. Nutný je Android 3.0 nebo vyšší a Google v tomto případě nechystá zpřístupnění funkce i pro dřívější verze.

Nová mobilní aplikace Google Maps je nyní k dispozici na Google Play. Podporovaná verze systému Android se liší podle zařízení. Nám se například novou verzi povedlo bez problémů nainstalovat na HTC Desire Z se systémem Android ve verzi 2.3.3 (stará, ale hojně používaná). V době psaní článku čekala nová aplikace Google Maps také na schválení k uvedení do AppStore. Bude tedy dostupná nejen pro zařízení se systémem Android, ale také pro mobilní zařízení Applu. 

Vyšla též nová verze mobilní aplikace Google Earth, která přináší nedávno slíbené výrazně lepší 3D modely budov. Pro začátek se lze s nimi setkat v těchto městech a lokalitách: Boulder, Boston, Santa Cruz, San Diego, Los Angeles, Long Beach, San Antonio, Charlotte, Tucson, Lawrence, Portland, Tampa, Řím a San Francisco. V dalších měsících se má seznam rozšířit o řadu dalších měst. Do konce roku chce mít Google takové pokrytí, že 3D snímky budou k dispozici pro lokality mající dohromady 300 milionů obyvatel.

Nové verze se dočkala i aplikace komunitního serveru Googe Plus. Vývojáři z Googlu museli přepracovat takřka všechno, protože na předchozí verzi zejména kvůli vysoce nepřehlednému streamu média i uživatelé nenechali nit suchou. A kritika zabrala, protože nová verze Google Plus pro Android vypadá podstatně lépe. Stream je výrazně přehlednější. Odzvonilo excesům typu bílého textu na bílém pozadí. 

Notifikace se přesunuly do výsuvného panelu po levé straně displeje, který lze jednoduše otevřít klepnutím na symbol oznamující počet nových notifikací. Vylepšeno též bylo prohlížení fotogalerií a doplněna byla podpora událostí. Hangouty se též dočkaly nového zpracování a zejména na větším displejů tabletů vypadají velmi zajímavě. Chybí však podpora Hangouts on Air. Snad tedy zase někdy příště.

BRAND24

Nová a podstatně lepší verze Google Plus pro Android

Vyšla též nová aplikace YouTube pro Android, kde kromě úprav uživatelského rozhraní přibyla nová funkce pro načítání videí z odebíraných kanálů do zásoby. Při připojení zařízení k Internetu přes Wi-Fi a připojení k nabíječce je možné nechat mobil nebo tablet automaticky stahovat do interní paměti videa z odebíraných kanálů.  

K čemu to? Na cestách se není nutné potýkat s problémy mobilního připojení, kdy se přehrávání videí často seká nebo se uživatelé i desítky sekund nudí při načítání videa do mezipaměti. Tomu by s novou funkcí mělo u videí z odebíraných kanálů odzvonit.  Funkce je však dostupná jen pro Android 4.0 a vyšší. Google ale slibuje, že v budoucnu ji zpřístupní i uživatelům starších verzí systému. 

Co z uvedeného vás nejvíce zaujalo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).