Hlavní navigace

RTA uspěla s žalobou na nezákonný zánik licence původní Primy s regiony

29. 6. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání bude muset o zániku licence Primy rozhodnout znovu, za účasti „všech dotčených subjektů“, tedy i RTA a původních studií R1

Způsob, jakým Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) rozhodla začátkem letošního roku o zániku historicky původní licence televize Prima, která od Nového roku vysílá na základě nové licence pod upraveným názvem Prima family, byl nezákonný. Na návrh Regionální televizní agentury (RTA) o tom rozhodnul Městský soud v Praze, informoval ve čtvrtek odpoledne server Česká média, jehož provozovatel Jaroslav Berka původně vlastnil i RTA.

K TÉMATU: RTA neuspěla, Městský soud v Praze nepřikáže Primě vysílat s regiony

Zrušená licence televize Prima obsahovala podmínku sdílení analogových kmitočtů a později programové pozice v digitálním multiplexu 2 s regionálními studii, díky jejichž kmitočtům se Prima v devadesátých letech mohla stát celoplošnou televizí. Prima se chtěla této podmínky a možnosti vstupování regionů do jejího vysílání zbavit, rozhodla se tedy ke konci minulého roku ukončit vysílání na základě původní licence a od 1. ledna začala vysílat na základě licence nové pro program Prima family, která už podmínku sdílení prostoru s regionu neobsahuje.

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Primě se podařilo „očistit“ od regionů, digitálně může vysílat bez RTA a R1

Zánikem původní licence Primy přišly regionální televize, které byly přímo navázány na její celoplošný program, o možnost symbiózy s touto celoplošnou televizí a jistou sledovanost. Regionální studia R1, která vlastnila přímo Prima, se osamostatnila, případně nadále vysílají v rámci ženského kanálu Prima love nebo zanikla. RTA ukončila vysílání a zvažuje žalobu na stát o nedostatečně ochráněnou investici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).