Hlavní navigace

První hybridní televizi HbbTV v Česku ode dneška nabízí kabelovka UPC

25. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEOUKÁZKA Aplikaci připravila společnost Sat Plus a momentálně ji lze využívat u programů UPC Express, Fun1 a HD Plus.

Hybridní televizní vysílání ve standardu HbbTV je možné ode dneška přijímat i v České republice. Dostanou se k němu ale pouze zákazníci digitální kabelové televize UPC. Pět základních aplikací, které jsou zatím navázané na programy UPC Express, Fun1 a HD Plus, vyvinula společnost Sat Plus. „Další aplikace jsou vyráběny vždy podle konkrétních požadavků provozovatelů,“ uvedl PR manažer firmy Petr Bajtek.

K TÉMATU: Česká televize má už termín, kdy chce spustit hybridní vysílání HbbTV – 4. května

„Jedná se především o interaktivní služby, online TV vysílání, video na vyžádání (VOD), interaktivní cílenou reklamu, personalizaci, hlasování, hry a sociální sítě, televizní programy a související informační služby, jako je digitální teletext,“ přiblížil Bajtek, co všechno HbbTV nabízí. Hybridní televize se zcela nezávislá na klasickém televizním vysílání, veškerý datový přenos probíhá přes klasické širokopásmové připojení k internetu přes port v digitálním televizoru nebo set-top-boxu.

„Naše HbbTV aplikace splňují požadavky na pohodlné ovládání všech služeb dálkovým ovladačem (10 feet User Interface), a díky tomu jsou veškeré informace doslova na dosah ruky. Divák má tak možnost si jednoduše přečíst aktuální zprávy, programové tipy, nebo shlédnout pořad, který je ve videoarchivu provozovatele. Naopak provozovateli přináší tato platforma nový distribuční kanál pro marketingové kampaně a způsob, jak si diváka udržet na svém televizním kanále,“ uvedl PR manažer firmy Sat Plus.

Společnost zatím spustila aplikaci s podrobným televizním programem pro 120 kanálů až na 30 dní dopředu a aktualizací několikrát denně, RSS čtečku vybraných zpravodajských webů, doplněná o informace z dopravy a počasí. „Následuje aplikace s programovými tipy z prémiových TV kanálů, dále aktuální akční nabídka provozovatele sítě a jednoduchý videoarchiv filmových trailerů, který se bude časem rozrůstat, a nabídne i archiv pořadů z vysílaných stanic,“ dodal Bajtek.

Ve vývoji je pak klientská aplikace Moje UPC, jejímž prostřednictvím si klient kabelové společnosti UPC bude moci zkontrolovat stav zákaznického účtu, objednat služby a kontaktovat zákaznické centrum. “Jsme velmi rádi, že po několika měsících intenzivní práce můžeme tento unikátní systém, spojující možnosti internetu a televize nabídnout v rámci testovacího provozu našim divákům a umožnit jim tak plnohodnotný přístup k reálným aplikacím HbbTV. Na vývoji dalších aplikací již pokračujeme,” slibuje výkonný ředitel Sat Plus Radomír Kaňok.

BRAND24

Vlastní aplikaci HbbTV dokončuje i veřejnoprávní Česká televize, která ohlásila její start na 4. května. V tento den začíná mistrovství světa v hokeji, kterého se část nabídky služeb HbbTV bude týkat.

Podrobné informace o HbbTV od společnosti Sat Plus a kabelovky UPC přinese DigiZone.cz v pátečním článku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).