Hlavní navigace

První terestrické testy Ultra HDTV se uskutečnily v Itálii

19. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 12. 2008

Itálie se stala testovacím králíkem pro nástupce formátu HDTV. Podle serveru adtv začala v oblasti Turína zkušební transmise kanálu v SHV. Protože standard DVB-T by kanál díky datové náročnosti nedokázal přenést, využívá se v Itálii pro přenos DVB-T2. Ten na rozdíl od svého předchůdce dokáže navýšit datovou kapacitu ještě o zhruba 40 % až na 40 Mbps. Tímto způsobem je možné přenést buďto tři až čtyři kanály v HDTV nebo jeden v rozlišení SHDTV.

BRAND24

Testy v Turíně mají odzkoušet funkčnost DVB-T2 pro přenos tohoto formátu obrazu, a to jak z pohledu distribuce, tak i s ohledem na spolehlivost a rušení v různých provozních podmínkách. Dostupnost SHV na trhu se počítá v horizontu okolo deseti let. Italská televize RAI získala spolu s japonskou NHK a britskou BBC speciální cenu za přínos za projekt Super High Vision (SHV).

SHV přináší 16 krát větší rozlišení než stávající HD. Testy tohoto formátu, které nedávno proběhly na satelitu, se přenášely v rozlišení 7680×4332 pixelů místo stávajících 1920×1080 pixelů používaných pro HD vysílání. Bližší informace o SHV, které se také někdy označuje jako Ultra HDTV, můžete najít v internetové encyklopedii Wikipedia.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).