Hlavní navigace

„Původní profesí jsem pedagoška“ aneb účet Lenky Mazuchové na Twitteru je falešný

4. 11. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Účet na Twitteru, vydávající se za starostku Unhoště Lenku Mazuchovou, se místy zdařile – útoky na svobodu Internetu, cenzuru a další témata, pokoušel o… vlastně těžko říci o co.

Do seznamu falešných účtů na Twitteru si můžete doplnit další – Lenka Mazuchová na @LenkaMazuchova. Skutečná Lenka Mazuchová nám na dotaz, zda má na Twitteru účet, odpověděla poměrně jasně: „Dobrý den, žádný účet nemám. LM

Na víkendových snahách falešného účtu Lenky Mazuchové je zajímavé, jakým způsobem se snažil vyvolat pozornost: kritizováním „anonymity“ Internetu, poznámkami o prospěšnosti zamítnuté dohody ACTA, ale i některými ne zcela korektními a slušnými reakcemi na ty, kterým se podobné nápady nelíbí. 

Pokusů o provokaci najdete ale nespočet. K Wikipedii se na něm objevila poznámka, že „otevřená encyklopedie bohůžel bude vždy otevřenou knihou pro hloupé vtipálky a neúspěšné vědce“. Kde docházely argumenty, používal autor (či autorka) formulace jako „radši si už další flašku neotvírejte.. Už i Vaše dcera Vás o to prosí“ A pokud někdo kritizoval vládu, dočkal se například odpovědi „a takže pán je kritik a politolog v jednom zeptám se byl jste vůbec volit?!

Pomyslným zlatým hřebem může být i universální všeobjímající odpověď, „původní profesí jsem pedagoška a 25 let jsem učila takže opravdu vím o čem mluvím!!“ (přesně takto napsaná).Včetně předkládání zábavných nápadů typu „registrací jedné adresy na existujicího občan by se zamezilo spoustě nekalých praktik.“ Těmi nekalými praktikami měly být například „dětské pornografii, podvodů falešným firmám, teroristickým útokům, rasistickým útokům atd.

Na účtu byly patrné občasné odklony od role, třeba reakce „Říká někdo kdo vystupuje pod jinou identitou a podle obrázku by si přál být smyšlená Japonská postavička z kresleného prona!Hlupáku!“ 

Výsledek byl na jednu stranu až příliš šílený, ale na straně druhé autor/ka uměli používat hashtagy. Věrohodnost trochu kazilo i to, že se na účtu míchaly termíny (Internet by prý potřeboval větší transparentnost) s ne zcela správně uchopenou snahou vypadat nezkušené („absolutní anonymita na internetu není dobrá!“). A co bylo hodně absurdní? Že by snad osoba zjevně počítači poznamenaná zcela minimálně náhle začala být hyperaktivní zrovna na Twitteru.

Falešný účet stihl označit za hlupáky řadu lidi („Zbytečně silná slova, každý jsme jiný a někdo je bohužel hlupák.“ a dokonce „je smutné vidět jak nám mládež hloupne přímo před očima..“). A kde došli hlupáci, přišlo na řadu jiné slovo: „Ano Unhošť je bohatá a krásná obec a Vy jste zas ohromný Tupec!!

Pochyby o pravosti účtu se pak dočkaly například takových reakcí: „zklamu Vás nejsem dcera Věry Pohlové a můj ůčet je pravý, nevěřilte stavte se v Unhošti a zeptejte se mě!“ Na pravost se ptal například i falešný Zeman, který se dočkal také povedené odpovědi: „Není! To se šeredně pletete Pane falešný Zemane!! Myslím si, že v sobě nemáte kousek cti ba ani krapet slušnosti!

Proč tolik práce?

Těžko říci, co kdosi založením falešného účtu starostky Unhoště sledoval. Nevhodnost některých reakci by napovídala snaze vykreslit ji ne v tom nejlepším světle, samozřejmě s ohledem na to, že některé reakce na provokativní nápady nebyly zcela košer. Samotná skladba provokací byla přitom dostatečně promyšlená k tomu, aby vykreslila Lenku Mazuchovou jako někoho, kdo podporuje cenzuru Internetu, šmírování i nesvobodu. Což je na Internetu téma, které vyvolává jak pozornost, tak nesouhlasné reakce.

MMF24

Uvážíme-li, že Lenka Mazuchová je neznámá a v politice už nepůsobí (až na funkci na radnici Unhoště), není zcela srozumitelné, proč si někdo vybral právě ji. Pokud by chtěl zkusit nachytat novináře, měl by větší šanci s nějakou známější osobností – nebo alespoň pravděpodobnější osobou. Pokud by Lenku Mazuchovou chtěl poškodit, je dost nejasné, co vlastně očekával – účet vyvolal zájem pouze několika desítek lidí, včetně pár desítek až stovek diváků, kteří se dobře bavili a průběžně uvažovali nad tím, že na 99,99 % jde o falešný nebo hacknutý účet. 

PS: Přehled falešných účtů najdete například v seznamu Fake-cz. Některé z nich jsou vtipné, některé trapné, některé vznikly jenom proto, aby poškozovaly „originál“. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).