Hlavní navigace

PVT má na Chodově velké problémy

13. 12. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

"Lupa se neskutečně vleče a je to čím dál horší," říká mi na potkání řada našich čtenářů již několik měsíců, ovšem čím dál častěji. Na podobné problémy naráží i řada dalších serverů, které jsou umístěny u PVT na Chodově. Na vině je výrazně zahlcená linka.

Na problémy s konektivitou na Chodově jsem si na Lupě stěžoval už jednou, hned v počátcích našeho zpravodajského snažení letos v dubnu. Situace však podle slov představitelů PVT směřovala dobrým směrem a na čas se věci skutečně o něco zlepšily; ideální to však nebylo nikdy. V poslední době se ale dějou věci.

„Já už k vám chodím tak maximálně jednou za týden. Vždycky to tam naťukám, jdu na oběd a když přijdu, tak to tam většinou už je,“ řekl mi nedávno jeden kamarád. Jistě uznáte, že pro zpravodajský server s denní aktualizací to není ideální stav.

Jako čile cestující človek (po Praze) mám navíc během dne potřebu se párkrát z různých míst a od různých poskytovatelů připojit na náš server, omrknout situaci a přečíst došlou poštu. Pokud se však budete snažit přes den připojit telnetem (resp. SSH), koledujete si o to, aby vás někdo nazval masochistou – a skoro oprávněně.

Měl jsem pro tento článek připraven ilustrační traceroute, ale snad je to skoro zbytečné – pokud patříte mezi čtenáře Lupy, pravděpodobně víte sami nejlépe, kdy a jak rychle vám nabíhá.

Tyto problémy ovšem nepostihují zdaleka jen Lupu. Na Chodově je totiž u PVT připojeno i množství další populárních serverů, v tomto ohledu si PVT může připsat určité plus. Ovšem bavíte-li se s jejich správci, okamžitě zjistíte, že z konektivity nejsou nadšeni. Správcům TOPlistu už delší dobu lidé nadávají, že jejim stránkám počítá méně než je skutečnost – hlavní důvod je zřejmě právě v konektivitě. Stejný problém má Mobil server, který na Chodově provozuje svůj Jarmark, podobné potíže hlásí i Živě od Computer Pressu a dokonce i Láďa Zajíček z Bajtu, který se na Chodov přestěhoval teprve před pár týdny.

Zajímavé je, že popisované problémy se týkají jen Chodova. Servery, které jsou umístěny u PVT na Podvinném mlýnu, běží o poznání lépe – jde zejména o rodinu serverů M.I.A., tedy Trafiku, Svět namodro a spol. Proto jsou také patrné snahy chodovských o přestěhování do Mlýna. Jako první vlašťovka se zřejmě zhruba do týdne přesune TOPlist, další – snad včetně Lupy – by měli následovat do konce roku. Proslýchají se však i zprávy o tom, že někteří chtějí měnit lokál důkladněji – tedy k jinému poskytovateli.

Ředitel pvt.net Boris Bělousov ovšem dává naději na lepší zítřky:

  "Stěhování do Mlýna je plánováno do konce letošního roku, kapacita NIX-Mlýn 10Mb/s by měla problémy odstranit. Chodov bude propojen s Mlýnem optikou, která už je položena, ale čekáme na dodávku aktivních prvků, taktéž zhruba do čtrnácti dnů. Je to smutné, ale sehnat za méně než půl roku okruh po Praze s rozumnou přenosovou kapacitou a za rozumné peníze je téměř nemožné. A zvlášť do NIXu.

Faktem je, že s dodávkami drátů po Praze valčí podle informací, které se občas objeví, snad všichni poskytovatelé – a NIX je v tomto ohledu kapitola sama pro sebe. Umístit jej zrovna na Žižkovskou věž do lůna Českých radiokomunikací zřejmě nebylo to nejlepší řešení, leč tři roky po bitvě je každý generálem.

„Tak nevím,“ končí vždycky své pravidelné sloupky Jiří Menzel, bohužel teď nevím, v jakém časopisu. Tak nevím, říkám i já. Faktem je, že to teď PVT moc nešlape – a co jiného zbývá než doufat, že co nejdříve zase pošlape.

Tento článek prosím berte jako omluvu, že k vám Lupa nekluše tak svižně, jak byste uvítali a jak my bychom si přáli.

Tipy C

Marek Antoš


Související články a odkazy:

* Co se dělo u PVT?
* Co se děje u PVT?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).