Hlavní navigace

Rada asi ještě letos vypíše tendr na digitální rozhlas T-DAB

23. 6. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
23. 6. 2006

Zájemci o provozování digitálních rozhlasových stanic ve formátu T-DAB se možná už letos dočkají výběrového řízení na vysílací licence. V rozhovoru pro agenturu ČTK to nevyloučil předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák. Rada podle něj zvažuje, že požádá o stanovisko Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), zda jsou pro T-DAB volné kmitočty.

MMF24

Podle Žáka je ale pásmo, v němž by mohly vzniknout vysílací sítě pro digitální rozhlas, volné. Vzniknout by tak mohla jedna celoplošná síť pro T-DAB nebo několik regionálních multiplexů, které by pokrývaly větší města. V každém případě tam existuje možnost dělat městská rádia, to znamená, že Praha, Brno, Ostrava a regionální centra by měla možnost být pokryta digitálním rozhlasovým vysíláním, řekl Žák.

Na odpovědi ČTÚ záleží, zda rada vypíše tendr na programové licence už letos. K této myšlence by se ale chtěla vrátit už na podzim. Mohli bychom udělat seminář s potenciálními uchazeči, anebo rovnou vypsat licenční řízení pro toto pásmo, míní Žák. Zájem o zemské digitální vysílání ve formátu T-DAB zatím projevoval hlavně Český rozhlas, při loňských testech v Praze si jej ale vyzkoušely i komerční rádia Impuls, Frekvence 1 a Evropa 2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).