Hlavní navigace

Rada ČRo: mediální prezentace kauzy Radia Wave je zcela zkreslená

10. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
10. 11. 2008

UVNITŘ TEXT PROHLÁŠENÍ RADY Rada Českého rozhlasu dnes zveřejnila na své internetové stránce další prohlášení ke kauze Radia Wave. Podle radních je současná mediální prezentace „takzvané kauzy ČRo Radio Wave“ zcela zkreslená a neadekvátní skutečnosti. To, co mnozí publicisté prezentují v tisku jako zápis Rady ČRo, je ve skutečnosti přepis zvukového záznamu diskuse členů Rady ČRo na veřejném zasedání 23. října 2008, kterou vedli v souvislosti s posudkem hodnotitele stanice ČRo Radio Wave, píší radní.

DOKUMENT: Prohlášení Rady Českého rozhlasu z 10. listopa­du 2008

V diskusi podle radních hodnotitel vysílání Radia Wave upozornil na to, že ve vysílání zazněla píseň, propagující fašismus. Rada ČRo má za úkol právě takováto možná porušení Kodexu ČRo citlivě posuzovat, a proto se k upozornění hodnotitele rozpoutala živá diskuse, vysvětlují radní. Jednotliví členové Rady mají právo na svobodnou výměnu názorů a nikdo vně Rady nemá právo členy v diskuzi omezovat či na Radu vyvíjet nátlak, dodávají.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Již zítra veřejná debata o Radiu Wave v Divadle Archa

Vzhledem k tomu, že k Radiu Wave nebylo na říjnovém zasedání Rady ČRo přijato žádné usnesení, nemohlo podle radních ani padnout žádné obvinění této stanice z propagace fašismu. Audiozáznam z jednání rady (MP3, 11MB) ale říká něco jiného: předseda Rady ČRo Jiří Florian v něm mj. říká, že přílišná tolerantnost k Radiu Wave už vede k fašismu.

Rada ČRo nerozhoduje o programové skladbě a jejím naplnění u žádné ze stanic či studií ČRo, tzn. ani u ČRo Radia Wave. Není úkolem členů Rady ČRo být hudebními odborníky, to je věcí odpovědných pracovníků ČRo, namítají radní na kritiku, že píseň Swastika Eyes od skupiny Primal Scream označili za fašistickou, když kapela naopak vystupuje proti autoritářským režimům.

K TÉMATU: Poslanec Rafaj (ČSSD): Radu Českého rozhlasu je třeba odvolat

Radní ale uznali, že upozornění hodnotitele Radka Vogla, který špatně přeložil text písně Swastika Eyes, je uvedl v omyl. Na základě skutečnosti, že hodnotitel použil nepřesný překlad a správně neurčil charakter hudební skupiny, mu nebyla příslušná odměna vyplacena a Rada je připravena z ní vyvodit důsledky, píší radní. Zároveň odmítají všechny výzvy k vlastní rezignaci.

ebf - partner 1

Současné složení Rady ČRo zahrnuje členy, kteří se v mediální a kulturní sféře dobře orientují. Svědčí o tom jak vzdělání členů Rady ČRo, tak i jejich nabytá praxe a mnohaleté zkušenosti. Rada ČRo má zároveň k dispozici tým odborných hodnotitelů jednotlivých stanic, píše se v prohlášení Rady ČRo. Ještě před zasedáním Rady ČRo 23. října 2008 bylo na předsednictvu Rady ČRo rozhodnuto, že začátkem prosince 2008 se uskuteční vyhodnocení činnosti všech hodnotitelů, tedy i Ing. Radka Vogla, dodávají radní.

Analytik rady Radek Vogel, předseda rady Jiří Florian, místopředsedkyně a mluvčí rady Dana Jaklová a radní Antonín Zelenka jsou pozvaní na úterní diskusi o Radiu Wave do pražského Divadla Archa. Akce začíná v 17:00, od 19:00 pak v pražském klubu Roxy proběhne koncert proti Radě Českého rozhlasu „Nejsem budoucnost tohoto národa“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).