Hlavní navigace

Radiokomunikace nejsou proti dřívějšímu vypínání analogu

10. 10. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

České Radiokomunikace Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - České Radiokomunikace tvrdí, že nemají problém s dřívějším vypnutím analogového vysílání a nástupem digitálního vysílání v jakékoliv oblasti, pokud budou o této změně vědět v dostatečném předstihu. „Pro dřívější spuštění digitálního vysílání je důležité, aby ČRa obdržely formální žádost od všech zákazníků multiplexu 2,“ uvedla tisková mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianová. Tento týden také došlo ke zvýšení výkonu multiplexu 3 na severočeské Bukové hoře z 10 na 100 kW.

ČRa: Urychlení procesu digitalizace rozhlasu není problém

V souvislosti se snahou televize Nova urychlit proces digitalizace a vypnutí analogového vysílání v některých oblastech vydala mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianová stanovisko, v němž vysvětluje roli operátora v tomto procesu. České Radiokomunikace tvrdí, že nemají problém s dřívějším vypnutím analogového vysílání a nástupem digitálního vysílání v jakékoliv oblasti, pokud budou o této změně vědět v dostatečném předstihu. TV Nova se s Českou televizí dohodla na dřívějším ukončení analogového vysílání z vysílače Chomutov – Jedlová hora, aby se umožnil nástup digitálního vysílání multiplexu 2 z vysílače Cheb – Zelená hora na finálním kanále 35. Obě televize zaslaly Českým Radiokomunikacím dopis, ve kterých je požádaly o informace, co je třeba udělat pro realizaci tohoto návrhu. České Radiokomunikace obratem oběma televizím napsaly předpoklady možné realizace společného návrhu ČT a TV Nova. Od té doby České Radiokomunikace neobdržely žádnou reakci, ani od České televize, ani od TV Nova ve smyslu pokynu k fyzické realizaci navrženého postupu, upozornila Fianová.

Kamov - Žižkov - vrtulník

Vrtulník Kamov Ka-32 jsme měli možnost nad naším územím vidět již několikrát. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Juraj Koiš: České Radiokomunikace vysvětlují možnosti zrychlení nástupu digitalizace
Jan Potůček: Televize: Souběhy analogového a digitálního vysílání jsou příliš dlouhé

Ústecký multiplex 3 již s plným výkonem

České Radiokomunikace zvýšily výkon multiplexu 3 z vysílače Buková hora z původních 10 kW na 100 kW, což je plný povolený výkon. Tato informace se objevila v diskusi serveru Digizone.cz a přišel s ní čtenář Ondra Kurik. Zlepšené parametry příjmu multiplexu 3 z tohoto vysílače potvrdili v diskusi i další čtenáři Digizone.cz. Serveru DigiZone.cz tuto informaci oficiálně potvrdila i mluvčí ČRa Marie Fianová. Ano, mohu potvrdit, že k zvýšení výkonu došlo, uvedla Fianová pro DigiZone.cz. Přechod vysílače na plný výkon umožnilo vypnutí analogového vysílání v Územní oblasti Plzeň, ke kterému došlo v noci z 30. září na 1. října. Multiplex 3 totiž vysílá z Bukové hory na 55. kanále, na stejném kanále přitom analogově vysílala i TV Prima z vysílače Jáchymov – Klínovec. Digitální signál z Bukové hory tak až do konce září 2009 vysílal se sníženým výkonem.

Mux 1 - pokrytí Ústí Buková hora

Plánované pokrytí digitálním signálem z vysílače Buková hora. Zdroj: ČRa

Juraj Koiš: České Radiokomunikace potvrdily zvýšení výkonu multiplexu 3 z Bukové hory

Prima už se dívá na digitalizaci jinak

Televize Prima se rozhodla, že chce rychleji vypínat analogové vysílače. Podobně jako Nova, i Primu k tomu nutí praktické důvody. Pouze vypnutí analogového vysílání může motivovat diváky k přechodu na digitální příjem. Rozhodli jsme se k vypnutí daleko většího počtu vysílačů, protože si myslíme, že dokud bude nějaký signál přítomen divákům, tak se nedozvíme, že je někde nějaký problém, uvedl na pondělní konferenci Milníky digitální televize v Brně technický ředitel TV Prima Patrik Slavík. Podobný postoj prezentoval už na nedávném Kulatém stolu serveru DigiZone.cz. Pro Primu je vypínání analogového vysílání jakýmsi barometrem, podle něhož lze určit, kde je nutné dořešit dokrytí oblasti. Televize Prima tak chce investovat pouze do digitálních dokrývačů v oblastech, kde větší část diváků bude mít problémy s terestrickým příjmem. Pokud by se problémy týkaly jen jednotek domácností, tak se vykrývače stavět nebudou, protože jsou finančně náročné.

Patrik Slavík 500

Technický ředitel televize Prima Patrik Slavík. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Juraj Koiš: Prima přehodnotila dřívější postoj k vypínání analogu
Jan Potůček: Prima se bojí odlivu diváků od DVB-T, digitalizace je prý pomalá

Stručně

V satelitní platformě Digi TV došlo během včerejšího dne k vyřazení hned dvou programů z nabídky. Abonenti rumunské multiregionální platformy, která působí také v České republice, už nemohou sledovat stanici DoQ, kterou nahradily pouze barevné pruhy. Vyřazen byl také kanál Fishing&Hunting. Obě stanice přitom patří do portfolia společnosti IKO Kabel.

Lukáš Polák: Z nabídky satelitní Digi TV zmizel kanál DoQ, F&H nahradila PV TV

30. listopadu dojde k ukončení analogového vysílání kanálu ČT 2 z vysílače Kojál a Česká televize proto do jeho vysílání natrvalo umístila od 8. října piktogram. Aby bylo možné z tohoto stanoviště k 1. prosinci spustit digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu na 29. kanálu, je na Kojálu nutné nejprve zaměnit analogové vysílací kmitočty ČT 1 a ČT 2, následně ukončit analogové vysílání ČT 2.

Lukáš Polák: ČT 2 zařadila do analogového vysílání z Kojálu piktogram

Po CS Linku, Digi TV, Skylinku a UPC Direct míří na Slovensko už pátá satelitní platforma. Tu bude nabízet společnost Slovak Telekom. Podrobnosti o této blížící se nové službě přinesl server Mediálne.sk, který konstatoval, že půjde o satelitní variantu služby Magio. Firma už si nechala u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovat loga Magio televízia a MagioSat televízia.

Lukáš Polák: Slovensko bude mít pátou satelitní platformu

Jednotky - vysílač

Towercom bude mít na digitální vysílání na Slovensku monopol. Foto: David Kříž

Telekomunikační operátor Towercom, který je na Slovensku dominantním poskytovatelem vysílacích služeb, si již splnil svou první povinnost coby operátor budoucích digitálních multiplexů. Jak informoval server DigiZone.cz mluvčí Telekomunikačního úřadu SR Roman Vavro, společnost zaplatila jednorázovou částku za přidělení kmitočtového spektra pro provoz jednotlivých sítí.

Lukáš Polák: Slovenský Towercom zaplatil za příděl frekvencí pro DVB-T

Televize Nova začala minulý týden označovat pořady, které jsou vysílány živě. Většinou jde tedy o přenosy, nikoliv takové formáty jako jsou např. Televizní noviny. Prvním takovýmto pořadem byla pravděpodobně Česko Slovenská SuperStar v neděli večer. Tehdy se pod logem televize Nova objevil symbol LIVE.

Lukáš Polák: Nova začala označovat živě vysílané pořady symbolem LIVE

KL24

Slovenské komerční televizi JOJ Plus, mladší sestře TV JOJ, se podařilo za rok vysílání stát čtvrtou nejsledovanější televizí na tomto trhu. Celodenní podíl v cílové skupině 12+ dosáhl v září na 3,1 %. I přes omezené pokrytí dokonce dokázala porazit i druhý program slovenské veřejnoprávní televize. V době startu mělo kanál JOJ Plus dostupných méně než 50 % obyvatel Slovenska.

Lukáš Polák: Slovenská JOJ Plus slaví první narozeniny

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).