Hlavní navigace

České Radiokomunikace počítají s tím, že budou DVB-T2 nejprve dotovat

2. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
2. 1. 2012

České Radiokomunikace počítají s tím, že pokud se jim letos skutečně podaří splnit vytyčený plán, kterým je spuštění pilotního projektu vysílání v normě DVB-T2, tedy terestrické televize druhé generace, budou šíření signálu prozatím dotovat. V rozhovoru pro server Mediář.cz to řekl jejich generální ředitel Kamil Levinský. Vysílání by bylo stále ještě ve fázi testů.

ČTĚTE TAKÉ: Towercom musí čtvrtý digitální multiplex na Slovensku spustit do srpna

Tato příhodná cena by měla umožnit jednotlivým televizím umístit do vysílání atraktivní obsah, uvedl pro Mediář.cz Levinský. Cílem testu, který probíhal ve spolupráci s Českým metrologickým institutem bylo vytvořit takzvaný D-Book. Ten bude určen výrobcům televizorů a set-top-boxů a bude jim definovat jednotné standardy. O tom už DigiZone.cz informoval. Tato kniha nyní prochází připomínkovým řízením. Po jejím schválení už by se mohly přístroje začít prodávat.

NEPŘEHLÉDNĚTE: České Radiokomunikace ukončily dlouhodobý test systému DVB-T2 v Praze

Tento systém (DVB-T2, pozn. red.) umožňuje například uvnitř multiplexu vybudovat jeden virtuální multiplex určený pro mobilní příjem. Na všech mobilních zařízeních – telefonech, tabletech – vybavených speciálním tunerem by pak bylo možné televizi přijímat bez nutnosti výstavby dedikovaných sítí, o kterých se dříve mluvilo v souvislosti s DVB-H, upozornil Levinský, který by se nevyhýbal ani tomu, kdyby speciálně pro DVB-T2 vznikly nové stanice, například filmové nebo dokumentární.

KL24

K TÉMATU: České Radiokomunikace vážně uvažují o placeném obsahu DVB-T2

Pro nové kanály je přitom výhodnější model placené televize – nemusejí platit plnou částku za distribuci signálu, ale jen nižší fixní náklad plus dostávají okamžitě část peněz z každého předplatitele této nabídky, konstatoval generální ředitel Českých Radiokomunikací. Jak bude nakonec vypadat dohoda s jednotlivými subjekty v reálu, je otázkou, i nadále ale platí podle Kamila Levinského plán, že by síť v létě byla k dispozici pro dvě třetiny obyvatel. Optimální model by byl, kdyby se dohodli všichni. Bavíme se se všemi, uvedl Levinský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).