Hlavní navigace

Radní ČT by na místo Janečka rádi spíše někoho z Kavčích hor než Dvořáka

22. 6. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
22. 6. 2011

Šance bývalého generálního ředitele televize Nova Petra Dvořáka stanout v čele veřejnoprávní České televize nejsou tak velké, jak by se mohlo zdát. Podle Lidových novin totiž stávající radní ČT preferují do funkce generálního ředitele někoho z Kavčích hor. Vedle již medializovaných potenciálních kandidátů Milana Fridricha a Romana Bradáče podle listu stále více skloňují i jméno šéfa sekretariátu Jiřího Janečka a provozního ředitele ČT Vladimíra Karmazína.

K TÉMATU: Jiří Janeček rezignoval na funkci generálního ředitele ČT, k 31. srpnu odejde

Mezi jmény, které v souvislosti s nadcházejícím konkurzem na ředitele ČT padají v médiích, je také šéfdramaturgyně Centra publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání ČT Jana Škopková či výkonný ředitel hudební televize Óčko Hynek Chudárek. Tomu už při minulé volbě ředitele ČT s projektem pomáhal někdejší vrchní ředitel ČT František Lambert, který býval pravou rukou Jiřího Janečka během jeho prvního funkčního období v čele Kavčích hor. Za favorita konkurzu ale média považují exředitele Novy Petra Dvořáka.

ČTĚTE TAKÉ: Bývalý šéf Novy Dvořák: Mám zájem o pozici generálního ředitele ČT

Radní, které oslovily Lidové noviny, ale Dvořákovy šance tak jednoznačně nevidí. Třeba za pana Dvořáka televize Nova nebyla zrovna v nejlepším stavu a klesala jí sledovanost, řekl listu místopředseda Rady ČT Jiří Kratochvíl. Přestože si myslím, že by to pro televizi byla jediná možná záchrana, můžu vám garantovat, že většina členů Rady a odbory budou proti tomu, doplnil radní, který si nepřál být jmenován. Televizní odboráři zatím k výběru nového ředitele mlčí, nekomentovali ani oznámení Jiřího Janečka, že rezignuje.

NAPSALI JSME: Ředitelem ČT chce být znovu i výkonný šéf Óčka Hynek Chudárek

Kratochvíl upozorňuje, že současný šéf ČT Janeček dosud nerezignoval, pouze oznámil úmysl k 31. srpnu letošního roku odejít a v tento den by měl Radě ČT také předal písemnou rezignaci. Hlavní je vědět, kdy pan Janeček skutečně skončí. Zažil jsem, že mi podřízený, který oznámil odchod, řekl: Já už jsem se uzdravil a chci zpět, vysvětlil. Podobná situace nastala přede dvěma lety v České tiskové agentuře (ČTK), kde tehdejší generální ředitel Milan Stibral rezignoval, ale když radní ČTK zvolili na jeho místo Radima Hrehu, který byl vně agentury, vzal svoji rezignaci zpět a ve funkci zůstal ještě další dva roky.

K VĚCI: Bývalý šéfredaktor zpravodajství Primy zasedne v Radě České televize

Co se týče kandidátů, jsou tam kvalitní lidi jako je pan Fridrich. Je také například možné, že se bude chtít ucházet třeba pan Mathé. Co se týče pana Karmazína, to je velice schopný úředník. Pak jsou tam lidé z Novy nebo Primy, ale to se vracíme do roku nula, konstatuje místopředseda Rady ČT Jiří Kratochvíl. Radní by měli příští středu jednat o harmonogramu výběrového řízení na nového generálního ředitele ČT, který chce připravit ještě stávající předseda rady Jiří Baumruk. Pro něj to přitom bude vůbec poslední zasedání rady, protože 29. června mu končí mandát.

BRAND24

GLOSA: Vyvolený Petr Dvořák aneb jak se dělá favorit na ředitele České televize

Někteří radní proto odmítají, aby Baumruk připravoval konkurz na ředitele, v němž už poté nebude moci nijak rozhodovat. Naopak navrhují, aby se se stanovením podmínek výběrového řízení počkalo na nástup nových čtyř radních, kteří se funkcí ujmou v polovině července. Ředitele musí Rada ČT zvolit nejpozději do tří měsíců od odchodu stávajícího šéfa Kavčích hor. Pokud tedy Jiří Janeček skutečně odejde k 31. srpnu, radní mohou nového ředitele vybírat až do konce listopadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).