Hlavní navigace

Rakousko plánuje druhý multiplex pro DVB-T

22. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
22. 1. 2007

Tři velká rakouská města, Vídeň, Linec a Štýrský Hradec, se letos v červnu dočkají druhého multiplexu pro zemskou digitální televizi. Rakousko naplánovalo, že od března do června 2007 vypne analogové vysílání v největších metropolích. Uvolněné kmitočty umožní sestavit další digitální síť, uvedl rakouský deník Der Standard. V ní by se mohly objevit regionální televize, kabelový a satelitní program TW1 a vídeňská metropolitní stanice Puls TV.

Vypínání analogové televize v Rakousku bude postupné, jako první o ni přijdou 5. března obyvatelé Innsbrucku a lidé přijímající signál z vysílače Bregenz Pfänder. 19. března bude následovat Kärnten a Salzburg, 23. dubna Štýrský Hradec, 7. května Linec a 11. června Vídeň a Pölten. Druhý multiplex, označovaný písmenem B, by měl pokrýt celé Rakousko do roku 2010, na který země naplánovala úplné ukončení analogového vysílání. Ve stejném roce by měla zahájit vysílání další digitální síť.

KL24

Rakouská vláda už dříve rozhodla, že do zemských digitálních sítí nepustí jiné než rakouské televizní programy. První multiplex, který začal vysílat loni v říjnu, obsahuje dvě stanice veřejnoprávní televize ORF a komerční kanál ATV. Provozovatelem sítě je společnost ORS vlastněná ORF. Rakušané už nakoupili podle Der Standard asi 45 tisíc set-top-boxů pro příjem DVB-T. Prvních sto tisíc zájemců přitom získá od vlády dotaci na nákup dražšího přijímače s podporou interaktivních služeb.

O plánech s rakouským multiplexem B se blíže zmiňuje server Parabola.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).