Hlavní navigace

Regionální síť 7 si účtuje za šíření jednoho SD programu téměř milion korun měsíčně

22. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Operátor multiplexu, v němž vysílají HD verze tří programů České televize a Retro Music Television, zprovoznil vlastní internetové stránky s návrhem smluv a ceníkem

Vysílání jednoho televizního programu ve standardním rozlišení v pozemní Regionální síti 7 vyjde skoro na milion korun měsíčně. Vyplývá to z ceníku služeb, který zveřejnil operátor tohoto multiplexu, společnost Progress Digital, na svém webu. Ze zákona musí každý operátor sítě pro zemskou digitální televizi zveřejnit návrh smluv pro potenciální klienty i ceník. Firma Progress Digital, kterou vlastní majitel celoplošného multiplexu 4, televize Pohoda a Rádia Čas Radim Pařízek, tak učinila na webu www.progressdigital.cz.

K TÉMATU: ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD odstartovaly v DVB-T. Využívají Regionální síť 7

Z ceníku operátora Regionální sítě 7 vyplývá, že si za šíření jednoho televizního programu v SD rozlišení ze všech zprovozněných vysílačů účtuje 11,5 milionu korun ročně. Používá přitom kompresi MPEG-2 a rozlišení obrazu 720×576 bodů, případně 544×576 bodů. V prvním případě je datový tok omezen maximální hodnotou 2,6 Mbit/s, v druhém na 2,0 Mbit/s. Pro zvukovou stopu operátor standardně počítá s datovým tokem 138 kbit/s, pro elektronického programového průvodce (EPG) 150 kbit/s.

KL24

ČTĚTE TAKÉ: Regionální síť 7 s HD programy ČT získala kanál pro Ostravu, odstartuje tam do měsíce

Progress Digital na svém webu uvádí, že Regionální síť 7 aktuálně pokrývá 70,5 procenta obyvatel a 71,2 procenta území České republiky. Ačkoli jde o regionální síť, v návrhu smlouvy pro potenciální klienty operuje s pojmy „provozovatelé celoplošného televizního vysílání“. Síť navíc čeká další rozšiřování, od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) již získala kmitočtový příděl pro Ostravsko, kde dosud neoperuje. V ceníku multiplexu chybí možnost vysílání v HD kvalitě, takže není jasné, jak nákladné je aktuální šíření ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD v této vysílací síti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).