Hlavní navigace

Regionální televize vlastněné Primou se mohou označovat R1

1. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
1. 8. 2008

Šest regionálních televizí, které sdílí analogové kmitočty s televizí Prima, připojují se do jejího vysílání s regionálními zprávami a zároveň je Prima vlastní prostřednictvím firmy Regio Media, může používat označení R1. Rozhodla o tom Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Značku R1 s původními názvy regionálních televizí si Prima registrovala u patentového úřadu již loni v listopadu.

K VĚCI: „Primácké“ regiony se přeskupují na digitální sítě R1 a TV 7

Přejmenování se dotkne karlovarské TV Vřídlo, olomoucké TV Morava, děčínské TV Lyra, chomutovské Regionální televize DAKR, liberecké TV Genus a plzeňské ZAK TV. Jednotný název pro regiony Prima zvolila kvůli ustanovení v zákoně o rozhlasovém a televizním vysílání, podle něhož může programová síť regionálních televizí, které sdílí analogové kmitočty s Primou, mají stejný název, zastřešuje je jedna firma a svým signálem pokrývají třetinu území České republiky nebo třetinu populace, požádat RRTV o vydání licence pro celoplošné zemské digitální vysílání.

Prima o tuto licenci požádala prostřednictvím svojí licencované společnosti FTV Prima letos v květnu, radní ji udělili v polovině června. Oprávnění se ale týká programu s názvem Prima klub, nikoli R1. Generální ředitel Primy Marek Singer, který potvrdil, že licence na Prima klub se týká programové sítě regionálních televizí, však opakovaně prohlásil, že Prima klub je pouze pracovním názvem.

Tipy C

K TÉMATU: Příprava druhého programu Primy má trvat „až rok“

Prima sdílí analogové frekvence ještě s jednou skupinou regionálních televizí, sdruženou do Regionální televizní agentury (RTA) podnikatele Jaroslava Berky. Také tyto televize vytvořily programovou síť, kterou zastřešuje Berkova společnost EBD, a ta získala od RRTV licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání na program TV 7. Berka před časem pro server Týden.cz prohlásil, že TV 7 zahájí vysílání již letos v září, později však termín posunul na leden 2009.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).