Hlavní navigace

Regionální vysílání České televize na satelitu možná do konce roku

12. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
12. 7. 2010

Česká televize se chystá na zahájení regionálního vysílání prostřednictvím satelitu. V praxi by to znamenalo, že by prostřednictvím pozice 23,5 st. východně byly dostupné nejen Události v regionech pro Čechy, ale také jižní Moravu (Brno) a Moravskoslezský kraj (Ostrava). Server DigiZone už vás o této skutečnosti informoval minulý rok, ale tento chystaný krok se nakonec posunul.

K TÉMATU: Česká televize chce nabídnout regionální vysílání také na satelitu

Řešení tohoto problému je spojeno s regionální distribuci pro DVB-T vysílání a tento problém bude tento měsíc dořešen. Znamená to, že budeme veškerý signál programu ČT 1 včetně obou regionálních mutací distribuovat centrálně přes odbavení v Praze, řekl v rozhovoru pro náš web technický ředitel České televize Rudolf Pop. Jeho kolega Karel Trpák připustil, že projekt sice má zpoždění, ale to nebylo způsobené veřejnoprávním médiem z Kavčích hor. Pokud vše půjde podle plánu, diváci by se měli dočkat do konce roku.

GLOSA: Přál bych si regionální vysílání ČT a Primy ze satelitu

cif 24 - early cena - média

Představa je taková, že program ČT 1 se objeví na satelitní frekvenci jakoby třikrát a každý z diváků si bude moci naladit ten, který mu bude vyhovovat – ČT 1 celostátní, ČT 1 brněnské a ČT 1 ostravské, konstatoval elektrotechnik Trpák. Po většinu času bude obrázek a zvuk stejný. V tom okamžiku budou všechny tři varianty obsahovat stejný datový tok. Po většinu času tedy nedojde k redukci datového toku. Zhoršení kvality obrazu by ale nemělo být nijak dramatické, protože transpondérová (frekvenční) kapacita je na Astře poměrně velká.

Druhou část rozhovoru s technickým ředitelem ČT Rudolfem Popem a jeho kolegy čtěte na DigiZone.cz zítra.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).