Hlavní navigace

Řekni, kde ty maily jsou?

27. 9. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Svět trápí mnoho nezodpovězených otázek. Například: Má Afghánistán atomovou bombu? Nebo: Skrývá se bin Ládin stále v Kašmíru? Případně: Pokud se tam skrývá, oholil si plnovous? Takto žhavých problémů je ovšem víc - vše totiž nasvědčuje tomu, že lidstvo dostává do svých poštovních schránek více emailů, než jich odesílá. Odkud se ta záhadná pošta bere?
Od začátku roku běží v Reflexu rubrika Vizitka. Více i méně známé osobnosti v ní odpovídají na více i méně hloupé anketní otázky. Některé jsou dokonce tak hloupé, že se s odstupem času zdráhám uvěřit, že jsem je sám vymyslel. Například: Které tři webové stránky byste si vzal (či vzala) na pustý ostrov? Protože v drtivé většině případů se této ankety zúčastňují lidé nějak působící na Internetu, je standardní odpověď následující. První adresa: server, který ten či onen člověk sám tvoří. Pokud žádný netvoří, tak je to stránka, kterou tvoří jeho strýc nebo nadřízený. Druhá adresa: nějaký skutečně užitečný server, který ovšem není v konkurenci s adresou číslo jedna (nejčastěji vyhledávač Google a podobně). Třetí adresa: něco zvláštního, aby zpovídaný vypadal zajímavě a hloubavě. Například internetová verze frekvenčního slovníku z díla Franze Kafky.

Doporučuji ovšem zvláštní pozornosti otázky číslo čtyři a pět. Doslova znějí: „Kolik denně dostávám mailů?“ a „Kolik jich asi tak pošlu?“. Do tohoto týdne se ankety zúčastnilo přesně čtyřicet lidí. A teď se podržte: ani jeden člověk neodpověděl, že odešle víc mailů, než dostane. V drtivé většině případů je objem odeslané pošty výrazně menší. Například takový Patrick Zandl (Mobil Server) dostává denně kolem stovky mailů, odešle jich však pouhých dvacet až čtyřicet. Jan Kubíček (iDnes) dostává kolem 200, odesílá maximálně padesát. Pavel Sodomka (Atlas.cz) má poměr 150 ku 30, Pavel Pospíšil (časopis eBiz) 150 ku 50, Ivan Adamovič (InZine.cz) 30 až 40 ku 20, Jiří Hlavenka (Computer Press) dokonce 300 : 80. David Litvák (časopis Internet) odhaduje, že dostane kolem 100 až 150 mailů, ovšem naopak velmi přesně ví, že jich odešle v průměru 27. Tak by se dalo pokračovat. Pouze čtyři respondenti přiznali, že stejný počet elektronických dopisů dostávají i posílají: jsou to webdesignér Tom Vild (30 : 30), Tomáš Prouza (30 až 50 ku 30 až 50), Tomáš Baldýnský a právní znalec Vladimír Smejkal.

Všiml jsem si tohoto pozoruhodného jevu už asi před dvěma měsíci. A prakticky zároveň mě na něj upozornil i Petr Matoušek, který tuto rubriku nějaký čas připravoval. „Žádná záhada,“ prohlásil jsem v první moment rezolutně. „Účastníci naší ankety jsou internetové celebrity, takže jim nelze měřit stejným metrem jako ostatním. Dá rozum, že například takový Robert Redford je také zavalený poštou od fanoušků --- a nikdo se nemůže divit, že Sodomka z Atlasu je na tom stejně. Když jsou navíc oba bonďáci.“ Ale ouha. Začal jsem se vyptávat známých i kamarádů (žádné hvězdy!), jaký poměr odeslané a obdržené pošty mají oni. Výsledek? Opět ani jedno přiznání, že by někdo odeslal víc dopisů, než jich dostane. Statisticky vzato je průměr odeslaných ku přijatým dopisům zhruba jedna ku dvěma. Podotýkám, že objednané newslettery ani maily z konferencí se nepočítají.

Cítíte již to podivné mrazení? Tušení tajemných sil, asi jako když na poli za domem objevíte geometricky přesný vyválený kruh? Analyticky vzato existují tři možná vysvětlení. Za prvé: Přebývající maily nejsou pozemského původu. Posílají je ufouni ze souhvězdí Sirius a diktuje jim je Elvis Presley. Za druhé: Přiznat se k tomu, že odesíláte víc mailů než dostáváte, je z nějakého důvodu zahanbující. Mohlo by to být vykládáno jako důkaz toho, že o vás není zájem a že svou nadbytečnou poštou škemráte o pozornost ostatních. Než se takhle doživotně zesměšnit, tak je lepší počet příchozí pošty vynásobit dvěma. Nebo třema. Někdo násobí pro jistotu čtyřmi. A konečně za třetí: Žádná záhada neexistuje. Nadbytek příchozí počty lze hravě vysvětlit spamem a maily rozesílanými na více adres. Jestliže někdo teď bude dostávat opravdu hodně pošty, tak je to autor tohoto článku. Bude v ní stát, že je debil.

BRAND24

Omlouvám se všem, kteří téma tohoto článku považují za příliš banální a plytké. Nejspíš to tak je. Ale než se vrátíte k důležitým věcem, jako je pátrání po binu Ládinovi, anebo dokonce ještě dřív, než nám Blesk oznámí, jak je to doopravdy s jeho plnovousem, udělejte mi laskavost. Otevřete si svůj poštovní program a přepočítejte si maily. Obdržené, odeslané i smazané. Pokud máte maily ve více folderech, napište je do sloupečku pod sebe, podrhněte a sečtěte.

Už máte výsledek? Aha? A kdo má pravdu?

Kolik dostanete a pošlete mailů? Ale popravdě!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je novinář a publicista, přispěvující do řady českých médií. V současné době působí mj. jako moderátor NetClubu, diskusí s osobnostmi českého Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).