Hlavní navigace

Retro Music TV bude ode dneška téměř celoplošná, startu Óčka Gold se neobává

15. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Hudební retro kanál s tříletou tradicí začne do vysílání nasazovat postupně i některé novinky. Kvůli konkurenčnímu Óčku Gold ale o nich zatím nechce hovořit.

Významný milník pro Retro Music TV

Za významný milník lze označit 15. květen 2013 pro hudební stanici Retro Music Television. Právě od dnešního dne ji budou moci naladit zájemci na většině území České republiky, konkrétně na 70 %. Stane se tak díky Regionální síti 7, kterou připravila Česká televize ve spolupráci se společností Progress Digital od 1. května jako překvapení pro koncesionáře. Retro Music TV bude vůbec prvním komerčním programem, který budou moci zájemci v tomto multiplexu naladit. I nadále bude možné program naladit v lokalitách, kde již pozemně vysílá, a to prostřednictvím Regionálních sítí 1 a 4.

Retro Music TV v dubnu získala průměrný celodenní podíl na sledovanosti 0,1 % v cílové skupině diváků od 15 do 54 let. 69 % jejího publika tvoří diváci ve věku 35 až 54 let, na které stanice cílí svým programovým schématem. Ukázalo se, že stanice má sledovanost a vstup do pozemního vysílání byl dobrým rozhodnutím, řekl serveru DigiZone.cz Pavel Attel, jednatel společnosti Hudební televize, s.r.o., která je provozovatelem tohoto programu. To je tedy i jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro celoplošné šíření, dodal Attel.


Zdroj: Progress Digital

Mapa pokrytí signálem Regionální sítě 7 podle jejího operátora, společnosti Progress Digital.

Retro nebude mít jednoduchou pozici

Nový hudební program nebude mít jednoduchou pozici. Jeho hlavní plus je zároveň i velkým mínusem. Retro sice bude startovat v digitálním multiplexu, který pokrývá svým signálem většinu území České republiky, na druhou stranu jde o síť, o níž většina běžných diváků nemá vůbec povědomí. Velkou propagaci sice zajistila tomuto balíku kanálů Česká televize v rámci oslav 60. výročí televizního vysílání, na druhou stranu lze jen těžko odhadovat, kolik diváků může HD vysílání veřejnoprávního média a tím pádem i Retro Music TV reálně přijímat.

Server DigiZone.cz oslovil náhodně několik anténářů z různých koutů republiky, kteří mu potvrdili, že příjem v Regionální síti 7 zajišťovali v rámci takzvaných společných televizních antén (STA) prozatím v minimu případů. Televize bude muset i přesto platit měsíčně nemalé částky za distribuci signálu. Obchodní politika tohoto multiplexu zatím známa není a z pochopitelných důvodů o ní nemohl hovořit ani Pavel Attel. Naší redakci nicméně potvrdil, že měsíčně půjde o částku, která se pohybuje spíše v řádech milionů korun než stovek tisíc. Je to součástí obchodního tajemství, takže pochopíte, když to nebudu komentovat, uvedl Attel.

Prvním programem, který se objevil v Regionální síti 4 v normě MPEG-4, byl ČT Sport HD.
Autor: repro foto ČT Sport HD

Velkým lákadlem Regionální sítě 7 je mj. možnost sledování vybraných pořadů v HD rozlišení.

1. června odstartuje Óčko Gold

Start Retro Music TV v Regionální síti 7 je dán částečně také blížícím se spuštěním nového kanálu Óčko Gold. Ten bude mít podobné zaměření jako tato televize, ale diváci si ho budou moci naladit prostřednictvím zemského multiplexu 3, který je mnohem více zaběhnutý v tom smyslu, že už je například i součástí společných televizních antén. Pro Retro na druhou stranu může být útěchou, že program možná nevydrží v zemském vysílání trvale. S provozovatelem sítě jsme se dohodli na šesti měsících. Během nich uvidíme, jaký je potenciál tohoto kanálu a podle toho se rozhodneme, jak bude vypadat další distribuce jeho signálu, uvedl v rozhovoru pro DigiZone.cz šéf Óčka Štěpán Wolde.

A jak se tedy chce nové Óčko od Retro Music TV lišit? Óčko Gold se bude zaměřovat na opravdové komerční hity, které v daných letech obsazovaly první příčky hitparád, kdežto Retro Music Television je podle mě zaměřena spíš na zlatý fond hudby daného období. Óčko Gold bude mít také jinou tvář. Sice bude hrát hudbu od 60. do první poloviny 90. let, ale bude to moderně zpracovaná televize. Stačili jsme se poučit na stávajícím Óčku, naučili jsme se pracovat s grafikou a self promo, a to všechno bychom chtěli promítnout i v nové televizi, konstatoval nedávno Wolde. Óčko Gold by mělo být moderně zabalenou televizí, což je jeden z bodů, jak by se mohly od Retra lišit.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

„Óčko Gold se bude zaměřovat na opravdové komerční hity, které v daných letech obsazovaly první příčky hitparád,“ říká o blížící se konkurenci stanici Retro Music Television generální ředitel Óčka Štěpán Wolde.

Šéf Retra: Konkurence nás vybudí k lepším výkonům

Pavel Attel jako jednatel Hudební televize a provozovatel stanice Retro Music TV neskrývá překvapení, že mediální skupina Mafra přichází na trh s novou stanicí, která bude konkurovat již zaběhnutému kanálu. Je to pochopitelně nepříjemná věc, ale alespoň nás to vyprovokuje k lepším a vyšším výkonům, konstatoval Attel a dodal: Být Óčkem, hledal bych na trhu segment, který je volný. Pouštět se do toho, co už tu někdo má… Osobně bych se touto cestou nevydával. Retro má podle něho tu výhodu, že už na trhu funguje tři roky a má tudíž vytvořenou nějakou sílu značky.

cif 24 - early cena - média

Retro Music TV především sází na to, že už má určitou diváckou základnu a její „ovečky“ vědí, co od stanice mohou očekávat. Naší výhodou je pochopitelně i přítomnost na satelitu Astra. Nebudeme naše vysílání měnit jenom proto, že někdo něco prohlásí, ale novinky do vysílání pochopitelně připravujeme. Vzhledem ke konkurenci bych je ale v současné době ještě nechtěl prozrazovat, uvedl jednatel Hudební televize Pavel Attel a dodal, že půjde o novinky jak obsahové, tak i grafické a strategické. Musíme pochopitelně vyhodnocovat to, jak se mění trh, zdůvodnil Attel.

Novinky by se měly ve vysílání objevovat postupně. Nebudou tedy nasazeny ve chvíli, kdy bude program dostupný většině diváků na našem území. V tuto chvíli zvažujeme více možností, na něž se připravujeme, sdělil šéf Retro Music TV. Odpovědi na otázku, zdali se diváci ve vysílání dočkají i některých grafických prvků, jako jsou například SMS vzkazy, chaty apod., které by spolu s reklamou pomáhaly krýt vysoké náklady za zemské vysílání, se Attel taktně vyhnul. Ve vysílání by se však mohly objevit i záznamy koncertů. Ty už například svým divákům nabízí částečně rocková televize Pohoda.

Naladíte si Retro Music TV v Regionální síti 7?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).