Hlavní navigace

Režisérka Hořícího keře o Janu Palachovi kritizovala polskou veřejnoprávní televizi

11. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejlépe plní podle Agnieszky Holland svou veřejnoprávní roli kanál TVP Kultura, který se ovšem potýká s nedostatkem financí, a proto musí čerpat především z televizního archivu.

Uznávaná polská režisérka Agnieszką Holland, jejíž um budou moci brzo obdivovat i diváci v České republice díky původním dramatu Hořící keř, který začátkem příštího roku odvysílá prémiový kanál HBO, se pustila v rozhovoru pro deník Gazeta Wyborcza do ostré kritiky tamní veřejnoprávní televize. Úroveň informací, publicistiky, zábavy a filmové produkce i původní tvorby je velice nízká. Mám tedy pochopení proto, když většina diváků za ni není ochotná platit, uvedla Holland.

NEPŘEHLÉDNĚTE: HBO představilo drama Hořící keř o Janu Palachovi. Naváže na úspěch Terapie?

Režisérka ocenila roli veřejnoprávního kanálu TVP Kultura, který se ovšem potýká s nedostatkem financí a nedostatečnou pozorností. Kdyby nabídli více vlastní produkce než archivního materiálu, mohli by být mnohem lepší než francouzsko-německý kanál Arte, řekla o tvůrcích tohoto programu Agnieszką Holland. Chabou kvalitu má podle ní naopak kanál TVP 2. Na veřejnoprávní televizi je nejhorší nedostatek peněz pro opravdu důležité a hodnotné programy, myslí si Holland.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Polská televize spustí nové kanály prý už na přelomu roku. Chce je i v DVB-T

Telewizji Polska podle uznávané režisérky chybí především celková strategie, s jakou by se měly jednotlivé stanice profilovat. Celá léta jsem přesvědčena o tom, že koncepce veřejnoprávní televize by se měla přehodnotit a stanovit ji nová pravidla, konstatovala Agnieszką Holland, která uvedla, že TVP chybí především koncepce, kompetence, odpovědnost, vášeň a tvůrčí svoboda. Není tu také dostatečná vůle politiků něco změnit a opravit, kritizovala Holland.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).