Hlavní navigace

OPRAVA: Měsíční náklady na poplatky spojené s využíváním kmitočtů DVB-T vyjdou jednu televizi na 4 až 5 milionů Kč

29. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
29. 4. 2008

Po zdražení televizních kmitočtů, které by se mělo podle vládní vyhlášky dotknout jak analogového, tak digitálního zemského televizního vysílání, zaplatí provozovatel jedné digitální stanice ve standardním rozlišení za využívání datového toku v multiplexu na těchto poplatcích čtyři až pět milionů korun měsíčně (původně jsme omylem uvedli, že jde o roční poplatek za šíření signálu). Využívání jednoho digitálního kmitočtu přijde na pětinásobek dnešního poplatku za analogový kmitočet, prohlásil na pondělní konferenci Digitální televize, pořádané Institute for International Research, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamil Levinský.

BRAND24

Na rozdíl od analogu se ale poplatek za digitální kmitočty rozpočítá na více televizních stanic – podle toho, kolik jich bude vysílat v daném multiplexu. Podle Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP) by v jedné síti měly vysílat minimálně čtyři programy. I tak ale za šíření jedné pozemní digitální stanice stát vybere na poplatcích za kmitočty víc než nyní u analogových televizí.

K tomu je ale třeba říci, že digitální vysílání bude využívat menší výkony vysílačů, a tím televize výrazně ušetří, upozornil ředitel Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb na Ministerstvu průmyslu a obchodu Jan Duben.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).