Hlavní navigace

Rozhlas ze Salzburgu v Praze? Poslechněte si, jak hrál

20. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
20. 7. 2010

AUDIO UVNITŘ Lovci vzdálených signálů, ať už na VKV (FM) nebo UHF pásmu (TV pásmo od 21. kanálu), si mohou během těchto letních dnů přijít skutečně na své. Svědčí o tom například nahrávka, která byla pořízena dnes v osm hodin ráno na pražském Jižním Městě. Je na ní zachycena rozhlasová stanice Radio Salzburg z rakouského vysílače Gaisberg. Ten je od místa příjmu vzdálen přibližně 270 km.

BRAND24

AUDIO: Nahrávka Radia Salzburg z osmé hodiny ranní 20. července 2010 (MP3)

Vysílač je dominantou tamní metropole. Řidiči si ho mohou pamatovat například při sjezdu z dálnice na Salzburg. Regionální studio Öestereich 2 odtud vysílá výkonem 100 kW, což je možné silou přirovnat například k naší Bukové hoře, která leží nedaleko Ústí nad Labem. Do Prahy ale v těchto dnech běžně doletí také signál z Linzu a dříve bylo možné zachytit dokonce i rozhlasovou stanici Ö2 – Radio Tirol. Její signál je nyní ale zakryt místními vysílači. V nahrávce je slyšet nejprve VKV vysílání, poté porovnání se satelitem a nakonec opět rozhlas v pásmu FM.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).