Hlavní navigace

RRTV: dvě nové satelitní licence a několik zamítnutí

6. 4. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Rada na svém sedmém zasedání projednala mimo jiné otázku nových satelitních kanálů Arkada TV a UP Network.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na zasedání konaném 4. dubna 2017 projednala 53 bodů programu, vyhodnotila 76 stížností, vydala pět upozornění na porušení zákona a zahájila dvě správní řízení. Vedle toho také udělila několik licencí k provozování digitálního televizního vysílání, evidovala nového poskytovatele audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání (VoD) a proběhlo i veřejné slyšení k provozování rozhlasového vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů.

U VoD (video na vyžádání) byla do Evidence poskytovatelů audiovizuálních mediálních služeb zapsána společnost Obbod provozující službu od 14. prosince 2016 na adrese www.obbod.com. Rada rovněž provedla několik výmazů z evidence v souvislosti s uplynutím lhůty jednoho roku od ukončení služby. Mj. jde o Topfun Media (topfun.cz), O2 Czech Republic (m.o2active.cz a wap.02active.cz) a Seznam.cz (film.seznam.cz).

BRAND24

K TÉMATU: RRTV nabízí volné frekvence ve Zlíně, Velkém Meziříčí, Kolíně a v Peci pod Sněžkou (6. letošní zasedání)

Na svém pátém letošním zasedání projednala RRTV hodně bodů, nic zásadního ale nerozhodla

Rozhlasové vysílání: zákaz nových kmitočtů pro Kroměříž a Třebíč, souhlas s přejmenováním stanic Kiss

  • Rada na veřejném slyšení o udělení licence k provozování rozhlasového vysílání pro Břeclav město, 97,4 MHz, 100 W, projednala se žadatelem otázky týkající se programové skladby.
  • Zamítla žádost Media Bohemia, a. s., na změny v provozování rozhlasového vysílání programu Rock Radio, spočívající ve změně vysílacích parametrů a územního rozsahu, a to v přidělení kmitočtu 103,7 MHz, 100 W pro Třebíč. Důvodem bylo, že by „de facto představovala novou licenci“.
  • Hamco, s. r. o., nebyl udělen souhlas ke změně technických parametrů licence a územního rozsahu vysílání Radio Haná okruh SkyRock, a to přidělením kmitočtu 99,9 MHz, 50 W pro Kroměříž z důvodu negativního stanoviska ČTÚ.
  • Rada naopak souhlasila se změnou názvů stanic Kiss Delta, Kiss jižní Čechy, Kiss Morava, Kiss Proton a Kiss Publikum na Kiss.
  • Vyzvala také provozovatele RadioPraha k podání vysvětlení, z jakého důvodu není na kmitočtech Milevsko, 101,1 MHz, 0,025 kW a Orlík nad Vltavou, 94,5 MHz, 0,1 kW vysílán program Rádio Dechovka.
  • Vyzvala provozovatele Route Radio k podání vysvětlení, proč z celkového počtu 36 vysílačů, na kterých je oprávněn šířit stanici Rádio Dálnice, má v provozu pouze vysílač Holubice, 96,1 MHz, 0,05 kW.

Televizní vysílání: uděleny dvě satelitní licence

  • Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila Lion One TV, s. r. o., licenci k provozování TV vysílání šířeného prostřednictvím družice, a to na 12 let. Jméno programu je Arkada TV, je určen pro ČR a má jít o lifestylový kanál zaměřený na architekturu, design, dům, bydlení, cestování a zábavu. Vysílat se má minimálně 16 hodin denně v češtině.
  • Druhá satelitní TV licence směřuje ke společnosti EFB Network, s. r. o., dostává ji rovněž na 12 let a navíc může signál šířit i prostřednictvím kabelových systémů. Týká se dokumentární stanice UP Network určené pro ČR, v případě družicového vysílání je pak uvedena i SR, Nizozemsko a Belgie. Hlavním vysílacím jazykem je čeština, rozsah vysílání 24 hodin denně.
  • Rada se seznámila s žádostí Ministerstva kultury o stanovisko ve věci možné revize Evropské úmluvy o přeshraniční televizi.
  • Seznámila se s výsledky systematického monitoringu hlasitosti obchodních sdělení na programu Prima Comedy Central.
  • Rada také požádala Českou televizi o podání vysvětlení, z jakého důvodu nedostal v pořadu Události, komentáře, odvysílaném 9. ledna 2017 od 22:00 hodin na programu ČT24, resp. v pasáži věnované policejní reformě, prostor zastánce vzniku, chodu či řízení Národní centrály proti organizovanému zločinu.
  • RRTV se seznámila s podaným vysvětlením České televize, proč v rámci zpravodajské relace Události (1. 1. 2017, od 19:00) na ČT1 byl tzv. protikuřácký zákon prezentován „převážně jako omezení dopadající nežádoucím způsobem na provozovatele i návštěvníky restauračních zařízení“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).