Hlavní navigace

Ruské e-mailové služby se potýkají s únikem přihlašovacích ú­dajů

9. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejdříve více než milion hesel k e-mailovým účtům na Yandexu, poté skoro 5 milionů přihlašovacích údajů uživatelů freemailu Mail.ru.

Největší ruské freemaily čelí v posledních dnech masivnímu úniku přihlašovacích údajů svých uživatelů. V neděli byl zveřejněn soubor obsahující databázi 1,26 milionu přihlašovacích hesel k emailovým schránkám na portálu Yandex. Firma později oznámila, že 85 % ze zveřejněných hesel nejspíše patří k emailovým schránkám, které už jejich uživatelé nevyužívají, nebo byly vytvořeny roboty.

Většina z těchto napadených účtů se objevila v podobných seznamech již dříve. Poslali jsme jejich majitelům varování a nabídli jim změnu hesla, ale oni si ho nezměnili. To znamená, že tyto účty nejsou využívané, nebo jsou vytvořené roboty, uvedli zástupci firmy pro ruskou agenturu ITAR-TASS.

Zbylým 15 % majitelů kompromitovaných účtů zrušil Yandex jejich hesla a vyžaduje po nich, aby si zvolili heslo nové. Firma ovšem popírá, že by data unikla z interních systémů.

ebf - tip - debata

Pachatelé se dostali k datům pomocí phishingu nebo virů na infikovaných počítačích. Nejedná se o cílený útok, je to výsledek aktivit v průběhu velmi dlouhého časového období, tvrdí Yandex. Někteří bezpečnostní analytici ale oficiálnímu stanovisku příliš nevěří. Například Andrej Zerenkov ze společnosti Symantec se domnívá, že k úniku došlo buď nabouráním do interních systémů Yandexu nebo „útokem zevnitř“. Nasvědčuje tomu prý rozsáhlost seznamu.

Včera se na Internetu objevila další databáze přihlašovacích údajů k emailovým účtům. Tentokrát se jedná o seznam 4,5 milionů hesel a uživatelských jmen emailové služby Mail.ru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).