Hlavní navigace

Rusko je opět první. Ze satelitu spustilo nekódovaný zpravodajský HD kanál

16. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ VIDEO Za účelem startu ve Full HD kvalitě stanice RT kompletně zrekonstruovala své studio v Moskvě. Stanici je možné ze satelitu přijímat i v České republice a na Slovensku.

Ruská federace, tehdy ještě Sovětský svaz, byla v roce 1957 se svou umělou družicí Sputník 1 první, která zahájila kosmickou éru lidstva. Dnes si mohou Rusové říci, že jsou opět na špici. 16. prosinec 2012 se do historie zapíše jako datum, kdy odstartoval kanál RT HD. Jde o vůbec první nekódovanou zpravodajskou stanici v HD kvalitě v Evropě. Zájem Rusů byl v tomto směru extrémní. Stanice RT slouží především jako komunikační kanál, který má Kreml ve světě propagovat v dobrém světle.

K TÉMATU: Ruský nekódovaný zpravodajský kanál RT bude za pár dní v HD. Podrobnosti zatím tají

Kanál RT HD je šířen prostřednictvím několika satelitních pozic. Pro českého a slovenského diváka je ale tou nejzajímavější pravděpodobně Astra na 19,2 stupních východně. Televizní síť RT je na tuto technologickou novinku náležitě hrdá a často ji také zmiňuje ve vysílání. Například v pravé poledne moskevského času (9:00 středoevropského) pozdravila moderátorka Julia Shapovalovová diváky následovně: Toto je živé vysílání RT ze zcela nového HD studia v Moskvě a srdečně vás vítám u našeho programu. Spolu se startem v HD přešla do formátu 16:9 i SD verze této stanice.

BRAND24

Parametry příjmu: Astra 1L (19,2 stupně východně), 11377/V, SR 22000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

Podle informací DigiZone.cz bude provozovatel stanice ANO TV-Novosti oficiálně komunikovat tento významný milník zítra.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).