Hlavní navigace

S telefonováním po Internetu je utrum...

1. 11. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Něco takového zařehtal úřední šiml přestrojený za Český telekomunikační úřad, když rozhodl o tom, že Paegas Internet Call, tedy zřejmě obecně telefonování po Internetu, je u nás nelegální. Vrátíme se pokorně k SPT TELECOMu?

Několik měsíců trvalo ČTÚ, než se dobral k rozhodnutí, zda je či není služba Paegas Internet Call společnosti RadioMobil legální či nikoliv. Výsledek však nepochybně většinu zákazníků nepotěší. ČTÚ totiž vyhověl stížnosti společnosti SPT TELECOM, která se touto službou cítila poškozena a pokládala ji za porušování svého monopolu na mezinárodní hlasové služby, který má zaručen zákonem a vládním pověřením.

ČTÚ tak do značné míry vrazil této službě – a obecně možnosti využítí Internetu pro telefonování do zahraničí – kudlu do zad. Pro RadioMobil je to nepochybně velmi nepříjemná záležitost; stačí si uvědomit, jak moc reklamní aktivity již vynaložil na její propagaci. Bude-li se však RadioMobil držet slov známé písničky, která říká: „Není nutno, není nutno, aby bylo přímo veselo, hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo,“ může mít dokonce důvod k radosti. Přímo smutno totiž není, ČTÚ rozhodl tak trochu aby se vlk nažral a koza zůstala celá; případné odvolání proti jeho rozhodnutí totiž bude mít odkladný účinek.

Co to znamená? Díky současné podobě našeho správního řízení, jak jej vymezuje 35 let starý Občanský soudní řád, kdy nezávislé soudy nemají možnost přezkoumávat faktickou stránku rozhodnutí správního orgánu, podle mého názoru RadioMobil nemá žádnou šanci rozhodnutí ČTÚ zvrátit ve svůj prospěch. Otvírá se mu však jiná šance – všelijakým zdržováním a obratným manévrováním kolem svého odvolání totiž může faktickou účinnost rozhodnutí ČTÚ odložit o velmi dlouhou dobu. Kdyby mu štěstí hodně přálo, tak možná až do doby po 1.1.2001, kdy se SPT TELECOM rozloučí se svým monopolem a tím stávající rozhodnutí bude stejně bezpředmětné.

Nic to však nemění na tom, že pro RadioMobil je to velká rána. Mnohem hůře se totiž nyní tato služba bude nabízet zákazníkům, kteří nebudou mít nikdy jistotu, zda možnost využívat této služby skončí za rok, za měsíc, za týden či zítra dopoledne. Celé marketingové úsilí RadioMobilu, které bylo podle mne dosud velmi účinné a určitým způsobem propagovalo i samotný Internet, se tak dost možná obrátí vniveč.

Na celé věci je půvabná ještě jedna záležitost. Paegas Internet Call obdržel ani ne před měsícem na Invexu ocenění Křišťálový disk. Přese všechny otazníky, které se vznáší nad touto soutěží, v níž rozhodují redaktoři vybraných počítačových časopisů, se snad dosud nestalo, aby třpytivý lesk Křišťálového disku dopadl na exponát, který odporuje zákonu. Tentokrát se tak zřejmě stalo a upřímně řečeno to nejsou porotci, jejichž rozhodnutí se mi moc nezamlouvá.

Nedávno jsem na Lupě věnoval článek možnostem telefonování po Internetu u nás. Jako čistě Internetovou záležitost ho totiž u nás nabízejí společnosti CESNET a Globe Internet, vedle nich i několik dalších. Díky tomu, že objem jejich hovorů je zlomkem oproti potenciálu Paegasu, se o ně zřejmě SPT TELECOM příliš nezajímá. Rozhodnutí ČTÚ se však analogicky týká i jich. Pokud se tedy Telecom – nyní velmi silný v kramflecích – rozhodne jít po krku i této formě Internetové telefonování, dost možná bude úspěšný. Je ovšem otázkou, zda je to normální – pak bychom za chvíli mohli zakázat i přenos audio souborů po Internetu a když to dovedu ad absurdum, brzy by nás na hranicích mohli kontrolovat celníci, zda snad neprovážíme nahrané magnetofonové pás­ky.

Asi jste poznali, že nepatřím k těm, kteří by nejnovější rozhodnutí ČTÚ vítali s nadšeným výskáním – a upřímně řečeno někoho takového asi budete mimo brány SPT TELECOMu hledat jen velmi těžko. Tak nevím. Tento způsob rozhodování zdá se mi poněkud nešťastný.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* Jak správně telefonovat (po Internetu)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).