Hlavní navigace

Samsung UE32D4000NW: solidní televizor pro každého

17. 11. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
„Twiggy“ dorazila i do malých úhlopříček. Letos je to více než zřejmé; a marketing zase jednou zvítězil. Pokud tenhle ultratenký trend máte rádi, tady budete doma. Panel je hluboký jen tři centimetry, o což se v základu pochopitelně zasloužilo podsvícení typu LED, musíte se ale tím pádem připravit na nějaké ty adaptérové kabely. Stohertzový televizor je na druhou stranu příjemně lehký a ani v přeleštěné černé se mu nedá upřít jistá elegance, kterou – stejně jako u vyšších řad – podporuje povedená obruba z průhledného plastu. Výbava odpovídá ceně, takže tu nehledejte věci jako nahrávání na USB médium či připojení na internet.

Ultratenké provedení znamená adaptéry. Tady jsou tři – jeden pro SCART, druhý pro audio-video vstup v kombinaci s YUV a stereo zvukem, třetí pak pro mechaniku PCMCIA zvanou v televizní branži Common Interface (CI). Ta se bohužel nezasouvá do slotu, jak je obvyklé, nýbrž do adaptéru, který se zacvakává do zdířek na zadní straně. Na rozdíl od dvou předchozích, ho ale nedostanete v ceně.

Konektor pro připojení antény naštěstí zůstal zachován v plné kráse, takže tady žádnou speciální přechodku nepotřebujete.

Pokud jde o výbavu, najdete tu současný základ: podsvícení LED, ultratenký panel, překvapivou spoustu konektorů HDMI (čtyři) a také USB, přes které jde pouštět hudba, fotografie i video, pevný disk však podporován není. Televizor se málo hřeje i při delším provozu a nechybí mu ani standardní úchyty VESA pro umístění na stěnu.

Samsung UE32D4000NW šikmo

Na levný televizor nevypadá Samsung UE32D4000NW nijak špatně. Černý a notně lesklý rám lemuje pětimilimetrová obruba z kvalitního průhledného plastu, kterou vidíme u většiny letošních modelů.

Bezproblémové ovládání

S výjimkou multimédií, kde někdy chybí tlačítka pro přeskok o kapitolu/skladbu dále a kde je to vyřešeno jinak, je ovládání tradiční a pohodlné. Vystačíte si se šipkovými klávesami, Enter na potvrzení volby a občas musíte použít i Return pro návrat z těch částí, kde upravujete nabídky.

Tlačítka na dálkovém ovladači mají velice dobré rozložení, vše důležité máte po ruce kolem kruhového ovladače, i když hlasitost a kanály nejdou volit šipkovými tlačítky a přes Enter seznam naladěných stanic nevyvoláte.

V menu se dá kolovat, což usnadňuje pohyb, vybraná položka vplouvá do stále stejného místa na obrazovce, takže oči nemusí létat sem a tam, a grafické provedení ikon je také povedené.

Samsung UE32D4000NW EPG

EPG zobrazuje program pro šest stanic a má jasnou přehlednou strukturu i ovládání. Nechybí ani zvuk.

Solidní rozhraní i solidní EPG

Samsung si EPG opečovává a je to také znát. Obraz i zvuk je k dispozici, stejně jako rozšířené informace o pořadu a jeho začátky a konce. Programová nabídka se stahuje, jakmile vstoupíte na multiplex; televizor se při nastavení upozornění probudí i z pohotovostního režimu.

EPG je na více dnů než jen na standardních sedm osm, i když u nás je program k dispozici pouze na toto období.

Vedle klasického náhledu si kdykoli můžete vyvolat i informace o právě probíhajícím pořadu, které jsou důkladné a přitom stále přehledné.

Za pozornost stojí i výbava rozhraní. Byť jde o úhlopříčku pouze 81 cm, najdete tu čtveřici HDMI, nechybí sluchátka ani SCART, byť přes adaptér. Sluchátka ale nejsou na boku, nýbrž vzadu s vývodem trochu nešťastně směrem dolů.

Samsung UE32D4000NW menu - obraz

Možností úpravy obrazu je celá řada a rozhodně televizoru nedělají ostudu. Když náhodou něco pokazíte, můžete se kdykoli a v každém z přednastavených režimů vrátit zpět k původním hodnotám.

Nastavení více než odpovídající

U obrazu si můžete vybrat ze třech režimů – standardní, dynamický a film. Každý z nich si pak můžete sami upravit podle vašich potřeb a pro každý z nich také můžete obnovit jejich původní hodnoty.

K manuální úpravě poslouží volby jako práce s podsvícením a pleťovou barvou, nastavení poměru zelené a červené, stupně ztmavení, černého tónu, teploty barev či vyvážení na bílou. Voleb je pro televizor této cenové relace více než dost.

Přednastavených zvukových režimů je pět, a i když je nemůžete nikterak manuálně ovlivnit (není tu ani ekvalizér), vůbec to nevadí. Jsou totiž od sebe jasně odlišeny a za pozornost stojí především hudba, film a tzv. jasný hlas. Ten dělá přesně to, co říká jeho název – zvýrazňuje hlasovou složku, což se možná někomu hodí.

Poslední důležitou volbou je volba poměru stran. Vedle automatického režimu, který se rozumně vypořádává s formátem příchozího pořadu, jsou tu i čtyři další: 4:3, 16:9 a dva zoomové režimy s posunem obrazu po panelu, takže si například můžete lépe přizpůsobit obraz titulkům.

Samsung UE32D4000NW e-manual

Přímo v televizoru je k dispozici elektronická příručka. Zatím ale pouze v angličtině a také poněkud nemastná a neslaná. Ve srovnání s tou, kterou má ve svých přístrojích Philips, rozhodně neobstojí.

Měření spotřeby

V základním nastavení má televizor obraz i zvuk v režimu standardní, úsporný režim je vypnutý, čidlo pro sledování úrovně okolního osvětlení tu není.

Spotřeba po hodině provozu na televizní stanici byla 26 wattů s minimem a maximem 16 a 36 wattů. V okamžiku vypnutí panelu a ponechání pouze zvuku, klesla na solidních 10 wattů.

Pokud chcete ještě uspořit, stačí jít buď do menu, kde ve volbě Systém Eko řešení ovlivníte úsporu energie ve třech stupních, nebo to můžete udělat přes kontextové menu. Tlačítko pro práci s energií na dálkovém ovladači nenajdete, to Samsung letos nenabízí u žádného modelu.

Jak vidíte, je spotřeba u televizoru s úhlopříčkou 81 cm nízká i bez zapnuté úspory, a po pravdě řečeno nechápu, proč s ní Samsung dělá takové „štráchy“. Dodnes například nezveřejnil energetické štítky, i když už je pomalu na čase.

Samsung UE32D4000NW menu - můj obsah

Přes položku Můj obsah spouštíte multimédia. Tedy pokud se nespustí po zasunutí USB paměti sama.

Kompatibilita na výši, přehrajete i 3D fotky!

Obměněný souborový manažer (výběr multimédií se přesunul vlevo, což je logické) je tradičně velice slušný. Musíte si ovšem dopředu vybrat, co chcete pustit. Podporovány jsou dlouhé názvy souborů a povětšinou i české znaky; nebyly v části hudba, jinde byly tu a tam převedeny do „cestiny“.

Multimediální podpora se – kupodivu – dosti lišila od podstatně dražšího televizoru Samsung UE40D5800VW, který jsem si zapůjčil ve stejné době. K mému překvapení se to týkalo především podpory HD nahrávek z kamer a fotoaparátů, která zde byla o třídu lepší! Dokonce UE32D4000NW přehrál i jeden ze dvou profesionálních záznamů v AVCHD (M2TS) a všechny testovací amatérské z fotoaparátů Nikon (MOV), Panasonic (M2TS), Samsung (MP4) a z kamery Sony.

Precizně bylo přehráno také WMV HD, a to jak v rozlišení 720, tak v 1 080 a tedy ve Full HD. Kvalita obrazu byla navíc výborná a HD obsah televizoru zjevně svědčí, byť má panel „pouze“ rozlišení HD Ready (1 366×768 bodů).

U filmů v DivX s titulky (zkoušel jsem sub a srt) jsem viděl bezchybnou češtinu (sada se dá zvolit). K dispozici jsou také tři velikosti titulků, ovlivnit můžete i jejich časování.

Ty samé možnosti byly k dispozici i u MKV (zkoušel jsem L4.0 a L4.1), kde však – stejně jako u DivX – nešlo navázat na rozkoukaný film. Tohle je přitom funkce, která ještě před nedávnem pracovala. Samsung UE32D4000NW si rozuměl dokonce i s 3D fotografiemi. Jednoduše je převedl do 2D a soubor ve formátu MPO prostě přehrál. Tohle dnes neumějí ani všechny 3D televizory!

Samsung UE32D4000NW z boku

Móda ultratenkých televizorů padá z cenových výšin do čím dál levnějších sfér. Tloušťka panelu u tohoto přístroje je 30 mm.

Dobrý poměr cena/výkon

Zanedbatelná spotřeba, solidní obraz i zvuk a multimediální kompatibilita lepší než u D5800. Zdá se mi to? Asi ne, a i když by resamplování na filmech v DivX mohlo být při jejich horší kvalitě (menším datovém objemu) lepší, stále mi z toho vychází výborný televizor s velice dobrou kombinací cena/výkon. Pokud tedy vezmu reálnou cenu, za kterou se skutečně prodává, a nikoli doporučenou koncovou cenu, se kterou kvůli srovnatelnosti operujeme. Navíc dobře vypadá a dá se přidělat i na stěnu, takže ho můžete vlastně umístit kamkoli. Podstavec se sice nedá natáčet, ale při takto malé úhlopříčce nečiní žádný problém udělat to ručně. Pokud to vůbec budete někdy potřebovat.

Samsung UE32D4000NW představuje v rámci své cenové relace (o tu jde vždy) dobře odvedenou práci, která uspokojí zákazníky všech kategorií. Poslouží stejně dobře jako hlavní televizor v malém bytě, i jako doplňkový přístroj kdesi v domě. Pokud natáčíte do HD, ať už na fotoaparát, nebo na kameru, máte šanci, že si záznamy přehrajete i bez potřeby jakéhokoli dodatečného zařízení. I to se počítá k dobru, protože dnes to zvládá málokterý televizor.

Samsung UE32D4000NW parametry

Balení obsahuje

UX DAy - tip 2

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– podstavec (pevný)
– adaptérový kabel pro konektor SCART
– adaptérový kabel pro konektor YUV (je kombinovaný s audio-video)
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelská příručka je přímo v televizoru

foto: autor a Samsung

Čemu dáváte přednost: tenkému televizoru a adaptérům, nebo televizoru bez adaptérových kabelů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).